Térd artroszkópia vagy térdprotézis beültetés - mikor melyik ajánlott?

terdfajdalom

Térdfájdalom esetén gyakran merül fel a műtéti megoldás lehetősége, ha az egyéb konzervatív kezelések nem alkalmazhatók vagy nem elég hatásosak. Ilyenkor a szükséges műtéti beavatkozás típusát a térdfájdalom hátterében álló ok alapján határozzuk meg. A két leggyakrabban végzett térdműtét típus a protézis beültetés és az artroszkópia. Az alábbiakban megtudhatja a jelentős különbségeket a két beavatkozás között, valamint azt is, hogy milyen esetben melyik eljárás ajánlott?

Mi az a térd artroszkópia?

Artroszkópos térdműtét esetén egy rövid és minimálisan invazív sebészi beavatkozásról van szó, melyet más néven térdízületi tükrözésnek is nevezünk. Az eljárás során az ortopéd sebész mindössze két apró bemetszést ejt a térden, ezeken keresztül vezeti be az ízületbe az artroszkópos kamerát és a műtéthez szükséges sebészi eszközöket. A minimál invazív eljárás kifejezett előnye, hogy sokkal kisebb lágyrész sérüléssel, kevesebb hegesedéssel és gyorsabb gyógyulással jár, mint a teljes feltárásból végzett térdműtétek. Az artroszkópos térdműtét célja a térdfájdalom csökkentése és a normál térd funkciók (pl. mobilitás, terhelhetőség) helyreállítása.

Milyen esetekben alkalmazható az artroszkópos térdműtét?

Az artroszkópia különböző térdsérülések ellátására, valamint a sérülésből fakadó egyéb elváltozások feltárása és kezelése céljából alkalmazott eljárás. Leggyakrabban az alábbi esetekben végezzük:

  • Meniscus sérülés ellátására
  • Keresztszalag szakadás ellátására
  • Porcleválás esetén
  • Szabad test eltávolítás céljából
  • Térdízületi biopszia céljából
  • Térdkalács felszabadítására
  • Porcfelszíni károsodások kezelésére
  • Mozaikplasztika céljából

Az artroszkópos térdműtét menetéről és a rehabilitációról további részleteket olvashat ezen az oldalamon: Artroszkópos (térdizületi tükrözéses) térdműtétek

Mit érdemes tudni a térdprotézis műtétről?

Térdprotézis beültetés esetén gyakorlatilag a térdízület részleges vagy teljes cseréjéről van szó. Leggyakrabbantérdízületi porckopás esetén merül fel a szükségessége, amikor az ízületi porcfelszínek kopása olyan mértékű, hogy a beteg mindennapi életvitelére is jelentős negatív hatással van. Kisebb arányban indokolt baleseti eredetű térdízületi porckárosodás vagy autoimmun sokízületi gyulladás esetén.

A protézis beültetés kategorikusan komolyabb, nagyobb és hosszabb műtét, mint a térd artroszkópia, így komolyabb felkészülést kíván mind az orvos, mind a beteg részéről. A műtét előtt érdemes alaposan tájékozódni, valamint fizikálisan és pszichésen is felkészülni a beavatkozásra. Ehhez segítséget talál a “Hogyan készüljön fel a protézis műtétre?” című cikkemben.

A térdprotézis beültetés napjainkban az egyik leggyakrabban végzett ortopéd sebészi eljárás, azonban a sikeres műtét érdekében ajánlott tapasztalt, gyakorlott és nagy szaktudással rendelkező specialistához fordulni. Fontos, hogy a választott sebész jól ismerje a választott műtét típus és technológia minden részletét és lépését, valamint magabiztosan, de figyelmesen végezze a beavatkozást.

A térdprotézis beültetés műtétről további részleteket olvashat az alábbi oldalamon: Térdprotézis tudnivalók.

Új technológiák a legjobb eredményért

A térdprotézis műtét az elmúlt évtizedben kiemelkedően sokat fejlődött orvostechnikai szempontból - ezzel egyenes arányban pedig jelentősen megnőtt a műtött betegek elégedettsége is. Az új technológiákkal a térdprotézis beültetés személyre szabottan is elvégezhető (ConforMIS egyedileg gyártott térdprotézis, Protézis beültetés egyedi PSI sablonokkal). A legnagyobb áttörést pedig az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültető eljárása hozta, mellyel a műtött betegek átlagos elégedettségi aránya eléri a 96-97%-ot! A robot-asszisztált eljárás legfőbb előnye, hogy egyedülállóan pontosan teszi lehetővé a térdszalag-feszesség kiegyensúlyozott beállítását a műtét alatt. Az úgynevezett szalag-balansz helyreállításával pedig tökéletesebb térdfunkciók, kevesebb műtét utáni fájdalom és természetesebb érzet érhető el.

A forradalmian új és eredményes technológiák alkalmazása óriási előrelépést jelent a térdízületi protetikában - a térdkopástól szenvedő betegek számára pedig az elérhető legjobb esélyt biztosítja egy fájdalommentes, új életre.

Térdfájdalom esetén forduljon hozzám bizalommal! Legyen szó akár sérülésről, akár porckopásról, a személyre szabott legjobb megoldással segítek Önnek is! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram