Naviswiss sebészi navigáció

NAVISWISS MINIATŰRIZÁLT SEBÉSZI NAVIGÁCIÓ.
NAGYOBB PONTOSSÁG ÉS JOBB EREDMÉNY!

Naviswiss sebészi navigáció
400
+
sikeres műtét
A NAVISWISS sebészi navigáció egy innovatív technológia, mely lehetővé teszi a csípőprotézis műtét során a komponensek nagy pontosságú pozicionálását és jobb funkcionális eredmény elérését. Az eljárás nem igényel előzetes CT vizsgálatot, ill. műtét alatt röntgen alkalmazását, és gyorsan, pontosan, ill. reprodukálható módon biztosítja a műtéti terv megvalósítását.

A csípőprotézis beültetés rövid- és hosszútávú sikerének a kulcsa a csípő eredeti viszonyainak, biomechanikájának pontos visszaállítása. Ez egyrészt a forgási középpont és az offset helyreállításából, a vápa és a szár komponens pontos pozicionálásából (anteverzió, dőlésszög, ill. antetorzió), valamint a végtaghossz helyreállításából áll.

Ezen paraméterek hibás rekonstrukciója több komplikációt eredményezhet, mint pl.: peremszéli terhelés, implantátum komponensek ütközése (impingement) és ezek következtében felgyorsult kopás, a vápabetét törése, ill. a protézis ficama. A komplikációk az implantátum élettartamának csökkenését, esetlegesen újabb műtét szükségességét és nem utolsó sorban a funkcionális eredmény csökkenését eredményezheti.

Ma Magyarországon az ortopéd sebészek jelentős része nem végez sem digitális műtéti tervezést (a komponensek pontos méretének, típusának, ill. pozíciójának meghatározása), sem navigációval vezérelt műtéti kivitelezést, így a műtétek során csupán a tapasztalatukra és érzékszerveikre támaszkodhatnak. Számos tanulmány igazolta, hogy technológiai segítség nélkül, hagyományos műtéti módszerekkel még a legtapasztaltabb sebészek sem képesek minden esetben megbízhatóan és reprodukálhatóan biztosítani az ideális implantátum pozíciót. Mivel a csípőprotézis beültetés nagyon megengedő az implantátum pozicionálást illetően, vagyis rövid távon ez többnyire még nem okoz panaszt a betegnek, azonban közép és hosszabb távon szövődmények jelentkezhetnek.

Csípőprotézis műtétnaviswiss-1
egyes tanulmányok szerint annak az esélye, hogy a vápa pozíciója az ajánlott beültetési tartományon kívül legyen, elérheti az 50%-ot még a nagy tapasztalattal rendelkező sebészek esetén is!

A számítógép vezérelt műtéti technológia, a navigáció ezzel szemben a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját biztosítja, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát.

A NAVISWISS navigáció előnyei

 • vápa dőlésszög és anteverzió pontos biztosítása
 • biomechanikai paraméterek, mint, forgási középpont, ill. offset helyreállítása
 • végtaghossz pontos visszaállítása
 • protézis ficamodás valószínűségének csökkentése
 • protézis élettartamának potenciális növelése
 • nagy pontosság: a végtaghossz 2 mm-en, a vápa pozíció 3°-on belül biztosítható
 • gyors eljárás: a műtétet csupán néhány perccel hosszabbítja meg
 • kis méretéből adódóan támogatja az elülső feltárásból (izomátvágás nélkül) végzett csípőprotézis beültetést  
 • felhasználóbarát, nem akadályozza a műtéti folyamatokat
 • nem szükséges hozzá előzetes CT vizsgálat, ill. a műtét folyamán röntgen képerősítő alkalmazása
 • OPS mozgásanalízis műtéti tervének megvalósítása betegspecifikus sablonok nélkül
naviswiss-navigacionaviswiss-mutet-menete

Hogyan működik a navigációval végzett csípőprotézis beültetés

Az ortopéd sebészetben használt navigáció ugyanúgy működik, mint az autók navigációja: gyorsan és nagy pontossággal segít elérni a célt, ami a műtét esetén az előzetesen megtervezett implantátum pozíciót jelenti.

A csípőprotézis beültetése elött, minden esetben digitális műtéti tervező szoftverrel kiválasztjuk a megfelelő implantátumokat, megtervezzük a komponensek pozícióját. A műtét során a navigáció lehetővé teszi a műtéti tervnek megfelelő implantátum pozíció nagy pontosságú elérését. Miért fontos mindez?

Ugyanis minél pontosabb helyzetben kerülnek a protézis komponensek beültetésre, annál kisebb a komplikációk kialakulásának lehetősége és hosszabb lehet a protézis élettartama.

A műtét során ideglenesen két NAVItag marker (apró, fényt visszaverő prizmához hasonló eszköz) kerül rögzítésre, az egyik a medencecsonthoz, a másik a combcsonthoz. A miniatürizált navigációs kézieszköz infravörös fényt kibocsájtó fényforrásokat és két optikai lencsét tartalmaz, mely utóbbiak érzékelik a markerekről visszaverődő infravörös fényt és így érzékelik azok pozícióját. Segítségével az eljárás során digitálisan leképezhető a csípőízület anatómiája, ill. mérhető a végtaghossz.  A műtét lépései során lehetővé válik a protézis vápa komponensének pozicionálása (dőlésszög, ill. anterverzió), ill. az ízület eredeti anatómiájának visszaállítása.  A vápakomponens beültetése során a navigációs rendszer a készülék LCD kijelzőjén valós időben megjeleníti a dőlésszög és anteverzió mértékét, a protézis szár beültetésekor pedig a végtaghosszt és az offset-et (a protézis forgási középpontja és a szár tengelye közötti távolság). A műtét során lehetőség van az adott esetben szükséges implantátum pozíciót és végtaghosszt helyreállítani, mely biztosítja a csípő tökéletes funkcióját és természetes érzetét

A navigáció 3 lépésben

A protézis szár beültetésekor a végtaghossz pontosan beállítható a navigáció segítségével és a műtét teljesen dokumentálható.

 1. Az anatómiai pontok regisztrációja – Miután a markereket rögzítettük a csontok anatómiáját digitálisan leképezzük. 
 2. Navigáció – A művi vápa helyének a kialakítását és a végleges vápa beültetését a navigáció támogatja a pontos szögértékek megjelenítésével.
 3. Dokumentáció – Végezetül a végtaghosszt és az offset-et beállítjuk és minden dokumentálásra kerül. 
Digitális műtéti tervezés + Navigációval végzett műtét = tökéletes funkció és természetes érzet

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram