PRP terápia

A PRP saját vér injekciós kezelés lényege a páciens saját véréből kivont növekedést, porckopás regenerálódását elősegítő, biológiailag aktív alkotóelemek koncentrátumban történő visszajuttatása a gyógyítandó területre; egy fajta folyékony-szövet átültetés.

 

A beavatkozás rendelői körülmények között történhet, kórházi tartózkodást nem igényel. A kezelés időigénye nem több mint fél óra; ebben benne van a vérvétel, a teljes feldolgozás, a visszainjekciózás és a rendelői adminisztráció is. A kezelés kockázata minimális, mellékhatások nélküli. A relatív kockázatmentesség oka: egyrészt a rendszer a páciens saját vérét használjuk, másrészt mindez teljesen zárt módon történik, egy a célra gyártott, egyszer-használatos, steril, bevizsgált, orvostechnikai eszközzel. A tűszúrásokból eredő (egy a vérvételi, egy pedig a lokális visszainjektálás) esetleges minimális kockázatokról bővebb tájékoztatást kezelőorvosától kaphat.

A sebgyógyulásért és a növekedésért vérünkben elszórtan található növekedési faktorok felelősek. Számos növekedési faktort azonosított az orvostudomány. Ezek, külön-külön és együttesen felelnek a regeneratív folyamatokért, amelyeket szervezetünkben szükség szerint automatikusan kifejtenek. Mindezek elkülönített és dúsított koncentrátuma fokozottan serkenti esetünkben a regenerálódási folyamatot és magát a gyógyulást a kezelni kívánt területen, így pl. a porckopások kezelése során.

Szinte mindenki kaphat PRP kezelést, kivétel ez alól csak az, akinek speciális vérképzőszervi, ill. súlyos véralvadási zavarai vannak. Sportolók is kaphatják. a nemzetközi sportorvosi ellátás rendszeresen alkalmazza, hazánkban is gyakorlat; a kezelést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a WADA is engedi. Általános megfigyelés azonban, hogy 60 év felett már lassúbb a biológiai regeneráció, ami igaz a saját vér eljárásra is; azaz a létrehozott vér-sűrítmény is jellemzően kisebb hatékonyságú mint ugyanaz fiatalabb korban. Egyéni eltérések, függően az általános kondíciótól és egészségi állapottól természetesen jelen vannak.

Utókezelésként ízületi kezelés esetén csak pár nap kezdeti kíméletesség szükséges. A hatás felépülési ideje ízületi, porckopás kezeléseknél 5-10 nap, csípőkezelések kezdetben feszítő érzéssel járhatnak 2-4 napig is, térd, váll esetén ez nem jellemző. Az ízületi kezelések általában több év panaszmentességet is eredményezhetnek, de az eredmény elsősorban az kezelés megkezdésekor fennálló állapottól függ. Általánosságban elmondható, hogy minél enyhébb az ízület károsodása, annál tartósabb a kezelés eredménye.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram