LIPOGEMS® őssejtterápiás kezelés

Az őssejtek felhasználása a gyógyításban már nem új keletű gondolat, azonban az orvostudomány és a technológiai fejlődése napjainkra valóra is váltotta az elméletet. A LIPOGEMS® az őssejt terápiák egyik legbiztonságosabb formája, mely egy igazán modern, zárt rendszerű technológiát alkalmaz. Ez a speciális gyógymód 2016-ban jutott el Magyarországra, ahol mindössze korlátozott számú ortopéd szakorvos végzi. A kezelés műtéti körülmények között történik, rendkívüli odafigyeléssel és alapossággal, egynapos ellátás keretein belül. Tehát a beavatkozás után nincs szükség bent fekvésre, a páciens gyakorlatilag pár órányi pihenés után hazamehet.

Lipogems eljárás: A Lipogems regeneratív hatása az ízületek gyulladásos és degeneratív betegségeinél, valamint az izomrendszeri betegségeknél már bizonyítottak. A kezelés végezhető a térden, bokán, csípőn, vállon is. Az eddigi eredmények kimagasló javulást mutatnak a tünetek enyhülésében, a fájdalom csökkenésében, és ennek következtében bizonyos esetekben a protézis beültetés elkerülhető.

Ez a könnyen kezelhető rendszer arra lett kifejlesztve, hogy a zsírszöveteket kinyerjék, akár 20 perc alatt feldolgozzák és ugyanazon sebészi eljáráson belül vissza is ültessék a kezelésre szoruló területbe.

Az innovatív technológia eredménye, a hajszálerekben gazdag Lipogems. Az eljárás során a kapillárisokban található periciták perivaszkuláris sejtjei szabadulnak fel, melyek őssejtekké alakulnak.

A Lipogems( az LL 37 antibiotikumnak köszönhetően) antibakteriális és gyulladás gátló tulajdonsága miatt a gyógyulási folyamat felgyorsul. A Lipogems minimálisan modifikált mikrofregmentált zsírszövetből áll, amely fokozza a környező szövetek természetes regeneratív tulajdonságait. Akár 100%-os gyógyultságot is elérhetünk. Klinikai felhasználása az ortopédiai és általános sebészetben is ígéretes eredményeket mutat. Világszerte 7000 esetben alkalmazták az eljárást eddig minden probléma nélkül.

 

A Lipogems ortopédiai felhasználása

Az átmosott zsírszövet emulgációja során kinyert őssejtek a szervezetbe beültetve bármilyen, a környező sejtekhez hasonló sejtté átalakulhatnak, például porc, izom, csont, ín, ínszalag.

A non-invazív és kevésbé traumatikus eljárás során egy vékony tűvel vesszük le a szükséges mennyiségű zsírszövetet a pácienstől, melyből a gyors átalakítás során milliónyi őssejt állítható elő, amit a regenerációs terápiákhoz használunk fel. Összehasonlításképp: 100 zsírsejtből 1 tartalmaz őssejtet, míg a csontvelőnél 100 000 csontvelő-sejt tartalmaz 1 őssejtet. Az eljárás gyors és minimális beavatkozással jár. Enzimek és más adalékanyagok, valamint időigényes laboratóriumi procedúrák nélkül zajlik a folyamat. Elég mindössze helyi vagy intravénás érzéstelenítést alkalmazni, nem szükséges altatni. A kórházban tartózkodás ideje így jelentősen lecsökken.

 

Fő javallatok a Lipogems alkalmazására

  • Ízületek és inak degeneratív elváltozásai
  • Enthesopathies (azaz teniszkönyök, golfkönyök és patellacsúcs szindróma)
  • Csont-és porcszövet rekonstrukció

LIPOGEMS® egy egyszer használatos, zárt rendszerű, az FDA (Food and Drug Administration – USA) által is engedélyezett eszköz a zsírszövet feldolgozására és azonnali injektálására. Az így előállított, nem expandált (enzimes laboratóriumi sejtszaporításon át nem esett) és mikro-frakturált (felaprított) autológ zsírszövet különböző betegségek úgy mint mozgásszervi betegségek kezelésére, illetve szépészeti beavatkozásokhoz használható.

 

A LIPOGEMS® forradalmian új módja az eltávolított zsírszövet felhasználásának, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét.

Mitől olyan egyedi a LIPOGEMS®?

Fontos jellemzője a rendszernek, hogy egy azonnali, kizárólag fizikai behatásokon alapuló enzim-mentes eljárás alkalmazásával megőrzi az ép sztróma vaszkuláris frakciókat (kép), a mezenchimális őssejtek mellett támogató pericitákat és citokineket, valamint a kötőszöveti mátrixot.

A tudósok felfedezték, hogy az eddigi elfogadott általános vélekedéssel szemben a zsírszövet egy nagyon dinamikus és aktív biológiai szövet.

Ugye sosem gondoltuk volna, hogy milyen hasznos tud lenni a zsírszövet! Ezt az információt még ízlelgetni kell, de már tény: a zsírszövet a LIPOGEMS eljárás során gyógyít.

Nem csak mezenchimális őssejteket (MSCs), de növekedési faktorokat, támogató sejteket, azaz pericitákat, és gyógyító fehérjéket, azaz citokineket is tartalmaz. (A citokinek a sejtek közötti információ továbbításában elengedhetetlen, kis molekulatömegű proteinek. Minden maggal rendelkező sejt termel citokineket, amik más sejtek működését befolyásolják. A citokinek nélkül az őssejt nem tudja, mit kell tennie!)

Ma már tudományos tényként kezelhető, hogy a zsírszövet is megfelelő arányban tartalmaz természetes regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípusokat. Ennek következtében, a zsírszövet pl. a csontvelőből származó hasonló tulajdonságú sejtek kinyerésének megfelelő alternatívája.

További előnye, hogy szinte korlátlanul (gyorsan megújul), bármely életkorban, nagyon könnyen hozzáférhetően rendelkezésre áll (nincs szükség fájdalmas csontvelő eltávolításra) de problémát jelent, hogy a kritikus sejtek és citokinek be vannak ágyazva a zsír-mátrixba. ezt a problémát oldja meg a LIPOGEMS eljárás.

A zsír, laboratóriumi körülmények között, enzimek segítségével oldható, és a kívánt sejttípusok szaporíthatók (poliferáció). A folyamat hosszadalmas, költséges, és nem mindig biztosítja a kívánt sejtek olyan arányú túlélését egy más tipusú eljárás keretében úgy, mint a LIPOGEMS® biztosíthatja.

 

Miben rejlik A LIPOGEMS® technológia egyedisége és forradalmisága?

Abban rejlik, hogy egy zárt, steril készülék segítségével a zsír egy minimális, enzim-mentes kezelésen megy keresztül. Ez a zsírcsomók fokozatos méretcsökkenését, valamint a gyulladáskeltő olajok, vérmaradványok és egyéb szükségtelen sejttípusok eltávolítását is jelenti.

Mindezt kizárólag fizikai behatások és különböző szűrők segítségével, ami egyben biztosítja a sejtek – a természetben is előforduló fizikai sérülések (pl.: konyhai balesetek, törések, zúzódások, stb.) alkalmával bekövetkező – aktiválását, a regeneratív hatások azonnali és széles spektrumú beindítása érdekében. A megfelelő szövetállomány kinyerése az infúziókhoz is használt steril sóoldatban történik, ami légmentes, a szervezeten belüli mikro-környezethez nagyon hasonló körülményeket biztosít és minimalizálja a sejtek sérülését. Ennek következtében, kimagasló hatásfokkal őrizhető meg a teljes, természetes szövetközeg. Ebből adódóan, kihasználható az így elérhető maximális regeneráló képesség.

Fontos megjegyezni, hogy a LIPOGEMS® nem egy egyszerű –vagy kizárólag– őssejt terápia. Sokkal inkább egy átfogó regeneráló kezelés.

Kevéssé ismert tény, hogy ha a sérült területre tisztán csak őssejtet fecskendezünk, a sejtek többsége elpusztul. Ahogy az előzőekben említettük, a mezenchimális őssejteknek egyéb sejtek és proteinek támogatására van szüksége ahhoz, hogy gyógyító, regeneráló tevékenységüket ki tudják fejteni. Az úgynevezett „őssejt” kezelésekkel szemben a LIPOGEMS® legnagyobb – és kifejezetten egyedi – előnye a zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezet gondos felhasználása és pontos befecskendezése. A LIPOGEMS® eljárás célja a szövetek természetes gyógyhatásának kiaknázása és felhasználása számos betegség, mint mozgásszervi fájdalmak kezelésére.

 

Hogyan történik a LIPOGEMS® kezelés?

Először a bőr érzéstelenítésére kerül sor lokális anesthesiával. Ezután egy vékony, tompa hegyű kanült vezetnek a zsírrétegbe, ahová steril sóoldat és érzéstelenítő keverékét szivárogtatják be. Körülbelül 15 perc alatt az érzéstelenítés kifejti hatását. Érzékenyebb páciensek, illetve olyan kezelések esetén, amikor ez indokolt, központi fájdalomcsillapítás, vagy akár altatás is alkalmazható. A vékony szövet-gyűjtő kanül bevezetésével megkezdődik az aspiráció (zsírleszívás). Ez csak néhány percig tart és gyakorlatilag fájdalommentes. Attól függően, hogy melyik területről, és milyen beavatkozásról van szó, 50-500 cm3 zsír kerül eltávolításra.

A zsír begyűjtése után közvetlenül megkezdődik a feldolgozás (aprózás és a megfelelő sejtek kinyerésére irányuló térfogatcsökkentés). A szabadalmaztatott LIPOGEMS® eljárással, kinyerik az erőteljes gyógyító hatással rendelkező autológ (csak saját eredetű sejteket tartalmazó) szövetet a regeneratív hatás eléréséhez szükséges teljes természetes szövetkörnyezet megtartásával. A folyamat mindössze 10-40 percet vesz igénybe, az adott beavatkozáshoz szükséges szövetmennyiség függvényében. A szövet-szelekció eredménye – aranysárga színű, könnyen injektálható folyadék – ezután, az adott kezelésnek megfelelő technikával, egyszerűen bejuttatható a regenerálandó területre. A LIPOGEMS® kezelés teljes időtartama kb. 45-120 perc, melynek döntő részét az érzéstelenítés és a szövetszelekció teszi ki.

 

Az indikációk igen széles alkalmazhatóságot biztosítanak a gyógyítás és állapotmegőrzés területén:

  • Oszteo-arthrózis, porc és ínszalag-sérülések, egyéb sportsérülések, fájdalomcsökkentés
  • Nem gyógyuló sebek, fisztulák

A LIPOGEMS® kezelés előnyei összefoglalva

  • Saját, feldolgozott zsírszövet-átültetés, kilökődés kockázata nélkül
  • Helyi érzéstelenítés – a kezelés után a páciens hazamehet
  • Nem lép fel duzzanat és véraláfutás
  • A bőr felülete táplált/regenerált
  • Hosszan tartó hatás

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram