Izomátvágás nélküli térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetés az egyik leggyakrabban végzett ortopédiai műtét.  Hagyományosan a teljes térdprotézis beültetés a térd elülső részén elhelyezkedő, kb.: 15-20 cm-es metszésből történik. Az ízületi tok bemetszése a térdkalács belső oldala mentén fut végig, mely leválasztja a négyfejű combizom belső részét (m. vastus mediális) a térdkalácsról és a quadriceps ínról. Ez a feltárás nagyon jó vizualizációt, ill. jó hozzáférést biztosít a sebész számára, azonban sérti a térdfeszítő ínat, ill. izomzatot és az alatta elhelyezkedő nyáktömlőt, mely letapadásokat okozhat, valamint lassítja a maximális térdhajlítás elérését és összességében a rehabilitációt. Ritkán az ízületi tok műtét utáni varrata szétválhat és ez a későbbiekben a térdkalács nem megfelelő illeszkedését (lateralis patella szubluxáció) eredményezheti.

 

Az esetek egy részében lehetséges a térdprotézis beültetést az izomzat megkímélése mellett végezni. Az izomátvágással nem járó subvastus feltárás egyeltalán nem érinti sem az izomzatot, sem a quadriceps ínat, ezért ez az eljárás a legkíméletesebb a térdfeszítő izomzat szempontjából. A feltárás hátránya, hogy a műtét során kisebb területet lát az operáló orvos, nehezebb a hozzáférés és bizonyos esetekben nem ajánlott (jelentős túlsúly, jelentős mozgásbeszűkülés, korábbi műtét után, merev X-térd, magas, izmos férfiak).

mini-midvastus feltárással nem kerül leválasztásra az izomzat a quadriceps ínról. A műtét során a vastus mediális izomzat rostjait rövid szakaszon (1-2 cm) szétválasztjuk, melyet a műtét végén egyesítünk. Az eljárás eredményeként a térdfeszítő (quadriceps) apparátus kevésbé sérül, ebből adódóan pedig gyorsabb a felépülés, ill. jobbak a térdfunkciók. Ez a feltárás a subvastus feltárásnál jobb vizualizációt nyújt a sebész számára és a legtöbb esetben elvégezhető. 

Mik az előnyei az izomátvágás nélküli műtéti technikának?

  • rövidebb bőrmetszés
  • a térdfeszítő izomzat kevésbé vagy egyáltalán nem sérül
  • kisebb szöveti sérülés
  • kisebb műtéti vérvesztés
  • kevesebb fájdalom
  • kisebb gyógyszerigény
  • jobb térdfunkciók
  • hamarabb elérhető a maximális térdhajlítás
  • gyorsabb felépülés, a beteg néhány nap múlva akár segédeszköz nélkül jár

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram