Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

A csípőízület egy mélyen elhelyezkedő, izmokkal körbevett ízület. Protézis beültetés céljából több irányból – hátulról, oldalról, illetve elölről – közelíthető meg. Műtéttechnikai szempontból hátulról, illetve az oldalról a legegyszerűbb a protézis beültetése, de mindkét esetben ez izmok, illetve inak leválasztásával (és a műtét végén azok visszavarrásával) jár. Ez elhúzódó gyógyulást, hosszú ideig bizonyos mozgások kerülését és sok esetben, főleg a Magyarországon leggyakrabban alkalmazott „oldalsó” feltárásnál, maradandó izomgyengeséget és sántítást és egyéb nem kívánt tüneteket eredményezhet.

 

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetésről

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés,  cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

"IZOMÁTVÁGÁS NÉLKÜLI CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS - EGY ÉVTIZEDES TAPASZTALAT ÉS KÖZEL 2000 ELVÉGZETT MŰTÉT!"

A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka.  Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni! Az elülső feltárásból történő csípőprotézis beültetés kétféleképpen végezhető: extenziós asztallal vagy anélkül, hagyományos műtőasztalon. Az extenziós asztal esetén a műtőasztalhoz egy toldalék van rögzítve, mely a beteg lábát egy csizma segítségével tartja.

A műtét bizonyos szakaszában az extenziós toldalékot le süllyesztve a beteg csípője nyújtott állapotba (extenzióba) kerül. Ez teszi lehetővé, hogy a combcsonthoz hozzá lehessen férni a protézis szár beültetésekor. Saját gyakorlatomban hagyományos műtőasztalt alkalmazok, melynél a beteg végtagját nem rögzítjük.  Ennek a technikának a legfőbb előnye, hogy a protézis szár beültetéséhez nem, vagy csak minimálisan szükséges a végtagot mozgatni és a műtét során a végtag mindvégig szabadon van. Így a végtaghossz, az ízület stabilitása és mozgásterjedelme a műtét közben bármikor ellenőrizhető, szemben az extenziós asztallal végzett műtétekkel, ahol a láb mindvégig a csizmában rögzített. Hagyományos műtőasztalon elsőként végeztem Magyarországon elülső feltárásból csípőprotézis beültetést. A kellő gyakorlatot Angliában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban egyrészt műtéttechnikai kurzusokon, másrészt erre specializált orvosokkal együtt operálva sajátítottam el.

 

Kiknél alkalmazható ez a műtét?

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés kortól és testalkattól, illetve testsúlytól függetlenül az estek túlnyomó többségében elvégezhető. Kivételt képezhet a csípőízület bizonyos ritka anatómiai eltérései.

Hogyan végezhető az izomtávágás nélküli műtéti technika?

A műtét legnehezebb része a protézis combcsonti  komponensének (protézis szár) behelyezése. Ennek során a combcsont felső részéhez hozzá kell férni, azt a műtéti területből kampók segítségével elő kell emelni. Ezt többféle képen lehet elérni. A sebészek egy része a műtőasztalhoz rögzített, ún. extenziós toldalékhoz rögzítik az operálandó végtagot egy cipőn keresztül, majd a műtét adott szakaszában a lábat az azt rögzítő extenziós toldalékkal együtt jelentősen lesüllyesztik, hogy a combcsont felső végéhez könnyebb legyen a hozzáférés. Ezen eljárás során a sebész a végtagot szabadon nem mozgathatja, mivel az az extenziós toldalékban rögzítve van. A másik, általam is preferált módszer során a beteg egy hagyományos műtőasztalon fekszik és a végtagjait semmi sem rögzíti.
 
Ezt a módszert Magyarországon elsőként végeztem és honosítottam meg az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétekhez. Itt a combcsonthoz való hozzáférést az ízületi tok (nem izom!) egy részének részleges leválasztásával és eseteként a műtőasztal lábrészének enyhe leengedésével érjük el. Véleményem szerint az eljárásnak számos előnye van az extenziós műtőasztal toldalékkal végzett műtétekkel szemben. Mivel az alsó végtagok nem rögzítettek és szabadon mozgathatók, így a műtét során bármikor ellenőrizhető az ízület stabilitása, a mozgásterjedelem, az esetleges implantátum, ill. csontos ütközés (impingement) lehetősége és pontosabban beállítható a végtaghossz is. 
 

KI ALKALMAS A IZOMÁTVÁGÁS NÉLKÜLI CSÍPŐPROTÉZIS MŰTÉTRE? 

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis műtét a legtöbb csípőprotézis beültetésre szoruló betegnél elvégezhető. Kivételt képeznek az extrémen kövér betegek (lógó has), ill. a normálistól jelentősen eltérő anatómiával bíró egyének (pl.: korábbi műtét eredményeként). Csontritkulás általában nem akadály. A műtétre való alkalmasság tekintetében a személyes konzultáció alkalmával lehetséges véleményt adni.  

 

MIÉRT ELŐNYÖS AZ IZOMÁTVÁGÁS NÉLKÜLI CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS? 

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis beültetés kíméletessége révén az alábbi előnyökkel járhat a Magyarországon alkalmazott hagyományos módszerekkel szemben:  

 • nincs izomsértés: a csípő körüli izmok és inak teljesen épen maradnak 
 • kevesebb a műtét utáni fájdalom: a kisebb műtéti seb és a kíméletesebb műtéti technika eredményeként  
 • rövidebb rehabilitáció: az izmok épen hagyása miatt a végtag azonnal terhelhető, így már a műtét után néhány órával felkelhet  
 • műtét után nincsenek korlátozások: a műtétet követően oldalára is feküdhet, keresztezheti a lábait, ill. nem szükséges ülésmagasítást alkalmaznia  
 • rövidebb kórházi tartózkodás: 0-3 nap (átlagosan 2 nap)  
 • egynapos műtétként is végezhető: esetenként a műtét napján, de legkésőbb 24 órán belül elhagyhatja a kórházat  
 • kisebb és esztétikusabb műtéti heg: 6-8 cm-es hosszanti vagy 8-10 cm-es bikini vonalban rejtve maradó heg  
 • gyorsabb visszatérés a mindennapokba, ill. munkába: könnyebb munkát már néhány héttel a műtétet követően végezhet 
 • kevesebb műtéti vérvesztés: részben a kíméletesebb műtéti technika, részben a kisebb sebzés, valamint a műtét alatt alkalmazott vérzéscsillapító hatású szerek eredményeként  
 • stabilabb és jobban terhelhető ízület: a protézis ficama rendkívül ritka, saját eredményeim alapján kevesebb mint 0.5 % (szemben a hagyományos módszerekkel, ahol: 2- 6%)  
 • a műtétet követően nem marad vissza sántítás  
 • akár már 2-3 nappal a műtét után vezethet 

 

FELKÉSZÜLÉS A MŰTÉTRE 

A műtétet megelőzően különféle vizsgálatok szükségesek annak megítélésére, hogy páciens aneszteziológiai, illetve sebészi szempontból operálható-e. Ezeket laborvizsgálat, góckutatás (fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai, ill. nőgyógyászati), valamint aneszteziológiai vizsgálat képezi.  

 

A KÓRHÁZI TARTÓZKODÁS  

A műtét napján az egyeztetett időpontban kell jelentkeznie a kórházban. A kivizsgálás során készült laborokat, vizsgálati eredményeket, ill. rtg felvételeket (CD lemezt vagy filmet) feltétlenül hozza magával. Felvételekor ismételten ellenőrizzük az eredményeit. Ezt követően a kórtermébe kisérik, ahol kellő ideje lesz az ápoló személyzetet és a környezetét megismernie. A műtétet megelőzően ismételten találkozni fog velem és az aneszteziológusával. Ha még maradt megválaszolatlan kérdése, ekkor még mindig lehetősége van azt személyesen megkérdezni. 

Mit hozzon magával:?

 • tisztálkodó szereket – kényelmes hálóinget, ill. lehetőleg rövid pizsamát
 • rövid ujjú inget vagy kényelmes felsőt
 • kényelmes papucsot
 • hálóköntöst
 • olvasnivalót, keresztrejtvényt, stb.  

Mit ne hozzon magával?

 • értéktárgyat (pl.: ékszert) 
 • kozmetikai cikkeket (pl.: make up, körömlakk)  

A kórházban tartózkodás hossza általában 0-3 nap és alapvetően az ön állapotát határozza meg. Az elbocsájtás időpontját a sebész és a gyógytornász közösen határozza meg a műtéti seb az ön általános állapota és járóképessége alapján 

 

A MŰTÉTRŐL  

Az izomsértés nélküli csípőprotézis műtét technikailag nehezebb műtét, ezért a legjobb eredmény elérése érdekében tapasztalt, kifejezetten ilyen irányú képzésben részesült és éves szinten nagy számú műtétet végző sebészre van szüksége. Ilyen esetben a szövődmények előfordulásának valószínűsége rendkívül alacsony. A műtét alapvetően kétféle képpen végezhető. Az egyik, elterjedtebb módszer során egy speciális műtőasztalon az operálandó oldali lábat egy cipőszerű kengyelben rögzítik melyen keresztül a műtét bizonyos szakaszában a végtagot hosszirányban húzatják, ill. lesüllyesztik (csípő extenzió). Ez esetenként a csípőkörüli szövetek és az ágyéki gerinc túlterhelését eredményezheti.
Az általam alkalmazott, kevésbé elterjedt eljárás során a műtét hagyományos műtőasztalon, a végtag húzatása és érdemi mozgatása nélkül történik. Így végezve a műtétet a gerincet és a csípő körüli szöveteket nem éri felesleges stressz. A műtét rendszerint vagy altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben és szedációban zajlik. A műtét utáni fájdalomcsillapításról epidurális kanül gondoskodik, mely 1-2 napos alkalmazása során teljes fájdalommentességet eredményez. A műtét lépéseiről az oldal alján láthat egy rövid összefoglalót. Röviddel a műtétjét követően visszaszállítják a kórtermébe. Amennyiben spinál anesztéziában történt a műtét, az alsó végtagokat néhány órán keresztül nem fogja érezni. Az ágyból való felkelés és az operált végtag tornáztatása rendszerint a műtét után röviddel elkezdődik és amennyiben kellően jól érzi magát akár felkelhet és sétálhat is. Amíg nem tud inni, a kiszáradás elkerülése érdekében infúzióban részesítjük. Ritkán húgyúti katétert helyeztünk be, melyet rendszerint másnap eltávolítunk. A műtétet követően rendszeres fájdalomcsillapításban fog részesülni.
Lényeges, hogy jelezze amennyiben a fájdalomcsillapítás mértéke nem megfelelő, mert ez a járást és a tornagyakorlatok végzését hátráltathatja. Otthonába bocsájtást követően is szükséges átmenetileg fájdalomcsillapító szedése. Vénás vérrög (trombózis) megelőzésére megfelelő gyógyszeres kezelésben részesül a kórházi bent fekvése alatt, illetve azt követően. Szükséges továbbá a vénás keringés javítása érdekében visszérharisnya viselése és minél több mozgás, ill. tornagyakorlatok végzése is. A megelőzés eredményként a trombózis kialakulásának valószínűsége rendkívül alacsony. Az esetek egy részében a műtét során szívó cső (drain) kerül behelyezésre, mely eltávolítása rendszerint 24 órával a műtét után történik. A műtéti sebet felszívódó fonallal zárom, így nem szükséges varratszedés. Otthonába lehetőleg csak akkor cseréljen kötést, amennyiben az lejön, ill. váladékos lesz. Amennyiben a kötés környéke meleggé és vörössé válna, továbbá a sebből váladékozás kezdődne, azt haladéktalanul jelezze telefonon! A műtétet követően rtg felvétel készül a protézis helyzetének ellenőrzésére.  

 

TORNA GYAKORLATOK 

A műtét után végezhető gyógytorna gyakorlatokról a honlapomon videó áll rendelkezésre! 

 

MŰTÉT UTÁNI REHABILITÁCIÓ 

Ahhoz, hogy haza engedhessük a kórházból, funkcionális szempontból az alábbi feltételeknek kell megfelelni:  

 • legyen járóképes könyökmankóval, ill. bottal 
 • segédeszközök nélkül tudjon lépcsőn közlekedni 

Nagyon fontos a gyógytornász által megtanított gyakorlatok rendszeres végzése. Ugyanúgy lényeges a gyakorlatok között hagyni időt a pihenésre. Öltözködéshez mindig üljön le. Kezdetben kerülje a szűk, nehezen felhúzható ruhákat. Olyan otthoni cipőt vagy papucsot használjon, amelybe könnyen bele tud lépni. További általános tanácsok:  

 

MILYEN KOMPLIKÁCIÓK LÉPHETNEK FEL A MŰTÉTTEL KAPCSOLATBAN? 

Hasonló komplikációk léphetnek fel, mint a hagyományos feltárásokkal végzet csípőprotézis beültetés kapcsán. Ilyenek pl.: a sebgennyedés, trombózis, ízületi ficam, csonttörés, korai protézis lazulás , végtaghossz különbség, aneszteziológiai szövődmények, stb. A komplikációk előfordulásának a valószínűsége kissé nagyobb diabetes mellitus, súlyos fokú csontritkulás, nagyfokú kövérség, és egyéb súlyos betegségek (pl.: szív és vesebetegség) esetén. Irodalmi adatok alapján, melyet saját tapasztalataim is alátámasztanak, a szövődmények előfordulásának a gyakorisága az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés kapcsán kisebb. Fontos, hogy amennyiben otthonában láza vagy nehéz légzése jelentkezne, azt azonnal jelezze! A jövőben bármilyen fertőzés kialakulása esetén, mint pl.: fogászati tályog, húgyúti infekció, stb. antibiotikum szedése szükséges a fertőzés vérárammal a protézisre való terjedésének megelőzése érdekében.  

 

MIKOR KEZDHETEK……?  

Járni 

Rendszerint az operált végtag teljes terhelése megengedett akár közvetlenül a műtétet követően. Kezdetben támasztékként könyökmankó áll a rendelkezésére. A segédeszközöket fokozatosan elhagyhatja amennyiben kényelmesen, sántítás nélkül képes járni. Ez egyénenként változó, általában 1-14 nappal a műtétet követően lehetséges. A járástávolságot fokozatosan célszerű növelni, mivel az izomzat kezdetben gyorsan fárad és csípője fájdalmassá válhat, amennyiben az operált csípőjét túlterheli.  

 

Autóval közlekedni 

Altatást, ill. érzéstelenítést követő 48 órán belül tilos autót vezetni. Amennyiben automata váltós gépjárművel rendelkezik és a bal csípője került műtétre, akkor a hazabocsájtásától (2-3. nap) vezethet. Jobb oldali műtét, ill. mechanikus váltós gépjármű esetén 1-2 héttel a műtétet követően javasolt a vezetés. Hazamenetele előtt a gyógytornász tanácsokkal fogja ellátni, hogy hogyan szálljon be, illetve ki biztonsággal az autóból. Amennyiben nagyobb távolságra utazik, rendszeresen célszerű megszakítani az utat, hogy néhány percet sétálhasson.  

 

Dolgozni 

A munkába való visszatérés annak jellegétől függ. Irodai munkavégzés rendszerint 2 héttel a műtétet követően lehetséges. Kezdetben javasolt a részmunkaidő és a munkaórák számának fokozatos növelése. Fizikai jellegű munka leghamarabb 6 héttel a műtét után kezdhető.  

 

Szexuális életet élni 

Nincs korlátozás. Normális szexuális életet élhet, amint arra képesnek érzi magát.  

 

Kerékpározni  

Otthonába bocsájtást követően lehetőség v an szobakerékpár használatára, kezdetben ellenállás nélkül, magasra állított üléssel. Amennyiben biztonságosnak érzi, a későbbiekben áttérhet hagyományos kerékpárra.  

 

Úszni  

Lehetséges úszni vagy vízi tornát végezni, amint a sebe teljesen meggyógyult (általában 3 héttel a műtét után) vagy a műtétet követően akár 1-2 héttel, amennyiben vízálló („úszásálló”) sebtapaszt használ, továbbá képesnek érzi magát arra, hogy kényelmesen ki-, illetve beszálljon a medencébe. Meleg víz (gyógyfürdő) nem ajánlott műtét után három hónapig. Úszás kapcsán 6 hétig lehetőleg kerülje a „szabályos” mell lábtempó végzését.  

 

Általában sportolni  

Kocogás, illetve az ugrással járó sportok, illetve szabadidős tevékenységek a protézis élettartamának meghosszabbítása érdekében nem javasoltak. Azonban úszás, kerékpározás, súlyzózás, evezés, páros tenisz, asztalitenisz, golf, óvatos síelés (amennyiben korábban is síelt) végezhetőek. Úszás és szobakerékpár kivételével a sportolás megkezdése rendszerint 3 hónappal a műtét után javasolt.  

 

Repülőn utazni  

A vérrög (trombózis) és az esetleges embolizáció miatt nem célszerű repülni 4-6 hétig. Ha mégis rákényszerül, akkor az utazás ideje alatt visszér harisnya használata, rendszeres lábtorna és sétálás javasolt. Ezen kívül pár napig vérhígító (pl: Clexan injekció vagy Xarelto tabletta) használata is javasolt.  

 

TOVÁBBI KÉRDÉSEK 

Mennyi időt vesz igénybe a seb gyógyulása?  

A bőrseb rendszerint 10 nap alatt begyógyul. A csípő körüli, mélyebben fekvő szövetek gyógyulása, hegesedése 6 hét alatt fejeződik be. Ezen időszak alatt a csípő körüli fájdalom, ill. érzékenység megszűnik. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok, amikor az operált csípő ismét érzékennyé válik, mely idővel ismét elmúlik. Ez a természetes gyógyulási folyamat része. Ahhoz, hogy az operált csípő körüli szövetek teljesen visszanyerjék a rugalmasságukat, az ízület a teljes mozgásterjedelmét, és összességében a beteg „elfelejtse a műtétet“ rendszerint 2-3 hónap szükséges.  

 

Mennyi gyakorlatot végezzek, ill. túlzásba vihető a gyakorlatok végzése?  

Nagyon fontos az előírt gyakorlatok végzése és a fokozatosság. A gyakorlatok között elegendő időt kell adni csípőjének a pihenésre is. Amennyiben a gyakorlatokat követően fájdalmat érez, feltehetően túl aktív volt. Hasonlóan, az éjszaka jelentkező fájdalom is a nap folyamán túlzásba vitt aktivitás jele.  

 

Meddig tart a beültetett protézis? 

A technológia fejlődésével egyre kopásállóbb anyagok (pl.: kerámia) kerülnek felhasználásra, ill. újabb módszerek (pl.: mozgásanalízis alapján végzett műtéti tervezés és protézis beültetés, navigációval végzett protézis beültetés) állnak rendelkezésre, mely eredményeként növelhető a protézis élettartama. A minőségi implantátumok várható élettartama akár 2-3 évtized is lehet. A „kerámia a kerámián” kopófelszínek esetén például olyan kis mértékű a kopás, hogy a protézis elméletileg akár életfogytig is kitarthat.  

 

A repülőtéri biztonsági kapu jelezni fog? 

Tapasztalatok szerint a biztonsági fém detektor nem minden esetben érzékeli a beültetett fémet. Ha mégis jelezne, elegendő bizonyíték a műtéti heg vagy a mindenkinek kiállított igazolás, az ún. „Implantátum Passport”.  

 

Végezhetnek rajtam később MRI vizsgálatot?  

Az általam használt csípőprotézisek kivétel nélkül MR kompatibilisek, vagyis MRI vizsgálat a műtétet követően bármikor végezhető. Az operált csípő és közvetlen környékén a kép viszont a fém árnyékoló hatása miatt nem lesz tiszta.  

 

Az operálandó végtagom rövidebb. A műtétnél ki lehet majd egyenlíteni a különbséget?  

Általában teljesen korrigálni lehet a végtagok hosszkülönbségét. Tartósan fennálló végtaghossz különbség esetén az ágyéki gerinc és a medence adaptálódik ehhez a helyzethez, ezért a műtétet követően átmenetileg hosszabbnak érezheti az operált végtagot. Ez az érzet rendszerint néhány hónapon belül megszűnik.  

 

Mikor kell kontroll vizsgálatra jelentkeznem?  

A műtétet követően 2, 6, ill. 12 héttel, majd 6, ill. 12 hónappal szükséges kontroll vizsgálatra jelentkezni. Ezt követően már csak 2 évente szükséges kontrollra jelentkezni.  

Az izomátvágás nélküli (elülső) feltárással és a hagyományos feltárással végzett csípőprotézis beültetés közötti lényeges különbségek az alábbi táblázat foglalja össze:
  Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés Hagyományos csípőprotézis beültetés
Kórházban töltött idő 1-3 nap 3-10 nap
Rehabilitációs idő 3-4 hét 6-12 hét
Irodai munkát kezdhet 14 nap 21-28 nap
Fizikai munkát kezdhet 8 hét 12 hét
Autóvezetés 3-7 nap 28 nap
Korlátozások a műtét után nincsenek alsó végtag kiforgatása és keresztezése, mélyre való leülés, guggolás az első 6 hétben tilos!
Műtéti idő 50-70 perc 50-70 perc
Vérvesztés kisebb átlagos
Fájdalom nagysága kisebb átlagos
Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitása jobb átlagos
Protézis ficam gyakorisága 0.1-1 % 2-4 %
Műtéti heg nagysága 6-10 cm 12-20 cm
Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésére van nincs

Az izomátvágás nélkül (elülső feltárásból) végzett csípőprotézis előnyei a hagyományos műtétekhez képest a következők:

 • Kevesebb fájdalom (és ennek megfelelően kisebb fájdalomcsillapító igény)
 • Kisebb műtéti vérvesztés (és ennek megfelelően a vérátömlesztés ritkábban szükséges)
 • Rövidebb kórházi tartózkodás
 • Rövidebb rehabilitáció (nincs igény gyógytornára vagy utókezelésre)
 • Kisebb műtéti heg (mely igény szerint a bikini vonalban ejtve rejtve maradhat)
 • Stabilabb ízület (kisebb az ízület ficamodásának valószínűsége)
 • A végtaghossz jobban beállítható a műtét során
 • Sántítás nélküli járás
 • Nincs korlátozás a műtétet követően
 • A mindennapi kerékvágásba való gyorsabb visszatérés

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés - animáció

Betegvélemények izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésről

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram