Egyedi sablonokkal (psi) végzett térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetés megtervezése már a műtét elött számítógép segítségével elvégezhető és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis komponensek az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethetők be.

 

A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran marad vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével, a gyártási technológia valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerübb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protézisek kerültek kifejlesztésre. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotézisek alkalmazásával műtét után a betegek több mint 90 %-a drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak.

Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagy mértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéshez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetőek, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

 

HOGYAN MŰKÖDIK?

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A tervezési folyamat során többek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyzekedése a térd mindhárom síkjában. Az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.

A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

 

MIK AZ ELŐNYEI?

Az eddig alkalmazott módszernél a fent említett mérési, célzási folyamat a térdízület felnyítását követően történik, mely egyrészt időigényes, másrészt magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Ezek mellett szükségessé teszi a combcsont (és esetenként a lábszárcsont) velőűrének megnyítását, mely több vérzést, következményes duzzanatot és egyéb nem kívánatos szövődményeket eredményezhet. Ezzel szemben, a PSI technológiával egyedi tervek alapján legyártott eszközök használatával a műtét alatti „méricskélés” elmarad,  így jelentős műtéti idő takarítható meg. Mivel a műtéthez használt célzó eszközök a beteg MRI vagy CT vizsgálata alapján egyedileg készülnek és tökéletesen illeszkednek az egyén anatómiai strukturáihoz, a protézis nagyobb pontosságú beültetése válik lehetővé. A nagyobb pontosság pedig hosszabb élettartamot jelent. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műtét alatt nem kell megfúrni a csontok velőűrét, ezért kevesebb vérzéssel és műtét utáni duzzanattal, ill. fájdalommal lehet számolni.

A PSI tecnológiával („egyénre szabottan”) végzett térdprotézis beültetés előnyei:

  • Rövidebb a műtéti idő
  • Kisebb a vérvesztés
  • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
  • Pontosabb a protézis helyzete
  • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószínűsége
  • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)
  • Alkalmazható egyidejűleg végzett kétoldali műtéteknél is
  • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás
  • Biztonságos módszer

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram