Térdprotézis tudnivalók

A legfontosabb tudnivalók a térdprotézis műtétről

 

A térdprotézis műtét célja a térd fájdalommentes használatának és mozgásfunkciójának helyreállítása. Az operáció során a térdízület károsodott vagy elkopott porcfelszínei eltávolításra kerülnek, és egy úgynevezett művi ízület, azaz protézis kerül beültetésre. A protézis beültetés megszünteti a porckopás vagy porckárosodás okozta erős térdfájdalmat, megfelelő műtét utáni rehabilitációval a térd teljes és fájdalommentes használata érhető el vele. 

A térdprotézis műtét világszerte az egyik leggyakrabban végzett ortopédiai beavatkozás, ami az orvostudomány fejlődése által napjainkban igazi sikerműtétnek számít. Hagyományos eljárással átlagosan 82%-os betegelégedettség érhető el. Az általam alkalmazott legmodernebb technológiákkal – mint az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás, a Conformis egyedileg gyártott térdprotézis, vagy az egyedi PSI sablonokkal végzett protézis beültetés –  a műtét utáni elégedettség tovább növelhető. A legújabb technológiával, az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetéssel a tapasztalatok alapján átlagosan 96-97%-os betegelégedettségi arány érhető el.

 

Mikor van szükség térdprotézis beültetésre?

A térdprotézis beültetés leggyakrabban a térd időskori kopásos megbetegedése esetén válik szükségessé. Ezt primer térdízületi artrózisnak nevezzük. Kisebb arányban más térdízületi megbetegedés miatt, vagy baleseti eredetű térdelváltozások után válik indokolttá a térdprotézis műtét. Ilyen kiváltó ok például az autoimmun eredetű sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), vagy a baleseti vagy sportsérülések, amelyek térdízületi porckárosodáshoz vezetnek. Az ízületi porcfelszín kopása vagy károsodása erős fájdalmat és mozgásbeszűkülést eredményez a térdben. Enyhe és közepes fokú károsodás esetén konzervatív, azaz nem műtéti kezeléseket alkalmazunk, előrehaladott esetben azonban kizárólag a térdprotézis beültetés nyújt hosszútávú megoldást.

 

Hogyan alakul ki a térdízületi porckopás?

A térdízületi porckopás, vagyis artrózis hátterében leggyakrabban genetikai hajlam és a kor állnak, ugyanakkor vannak olyan hajlamosító tényezők, amelyek fokozzák a kockázatot. 

 • Az O-láb és az X-láb a térdízület tengelyeltérésére használt kifejezések, melyek komoly kockázati faktort jelentenek. Ilyen esetekben a térd egyik oldala túlterhelődik és beindítja a porckopás folyamatát.
 • A térdkopás hátterében továbbá sportolás során, vagy balesetek következtében kialakuló traumák is állhatnak, melyek hosszabb távon artrózishoz vezetnek.
 • A térdízületet körülvevő szalagoknak (keresztszalagok, oldalszalagok) sérülése esetén.
 • A térdízületet bélelő, folyadékot termelő hártya autoimmun betegségek következtében létrejövő megvastagodása szintén porckárosodást okozhat.

 

A térdkopás tünetei

A térdízületi porckopás jellegzetes tünetekkel jár:

 • terhelés során jelentkező erős fájdalom;
 • nyugalomban is jelentkező fájdalom
 • duzzanat, mozgatáskor ropogás
 • mozgáspálya beszűkülése

A tünetek jelentkezésekor érdemes mielőbb ortopéd szakorvoshoz fordulni és megkezdeni a megfelelő kezelést.

 

A térdprotézis fajtái

A térdprotéziseknek három fő típusa van: az unicondyler, más néven szánkó protézis, a teljes térdprotézis (térd TEP / térdízületi totál endoprotézis), és a patellofemoralis, azaz térdkalács ízületi protézis. Minden esetben egy alapos ortopéd szakorvosi vizsgálat határozza meg, milyen protézis beültetésére van szükség.

 

Szánkó protézis

Az unicondyler protézis beültetése abban az esetben jön szóba, amikor csak a térd egyik felében – legtöbbször a belső oldalon –  szükséges pótolni a combcsont és a sípcsont kopott ízületi porcfelszínét. A protézis alakjáról kapta a szánkó nevet, mert a beültetett combcsonti fém komponensnek szánkóhoz hasonló alakja van.

 

Teljes térdprotézis

A totál térdízületi endoprotézis a teljes térdízületi ízfelszínt, tehát a teljes combcsonti, valamint a teljes sípcsonti ízfelszínt pótolja. Ezek az elpusztult, elkopott ízfelszínek maradéktalanul eltávolításra kerülnek és helyettük a combcsontba és a sípcsontba fém komponenseket ültetünk be. A műtétet minimál invazív eljárással végezzük, egyedi megítélés alapján cementes vagy cement nélküli rögzítéssel.

 

Térdkalács ízületi protézis

A térdprotézisek harmadik, sokkal ritkábban használt formája a patellofemoralis, más néven térdkalács ízületi protézis. Ez a szánkó protézishez hasonlóan szintén egy részleges protézis, melyet kizárólag a térdkalács ízületét érintő porckopás esetén ültetjük be. Ilyenkor a térdkalács és a combcsont vele szemben elhelyezkedő kopott részét eltávolítjuk és helyére műanyag gombot (patella – térdkalács gomb), ill. fém felszínt ragasztunk. A kopott térdkalácsot teljes térdprotézis beültetés során is lehet pótolni.

 

A protézis implantátum anyaga

A térdprotézis célja, hogy hosszú fájdalommentes mozgást biztosítson a beteg számára. Ennek érdekében a protézis implantátumok nagy kopásállóságú és szövetbarát speciális fém és műanyag részekből állnak.

A protézisek legújabb generációja az egészséges térdízülethez hasonló geometriával bírnak és mozgásterjedelmük elérheti az egészséges térdízületét. Ezek az úgynevezett high-flex térdprotézisek, melyeket saját gyakorlatomban is jó eredménnyel alkalmazok. 

 

Minimál invazív műtéti eljárás

Az esetek egy részében lehetséges a térdprotézis beültetést az izomzat megkímélése mellett végezni. Az izomátvágással nem járó, minimál invazív műtéti eljárást kétféle feltárásból végezhető.

Az úgynevezett subvastus feltárással végzett térdprotézis beültetés egyáltalán nem érinti sem az izomzatot, sem a térdkalács feletti quadriceps ínat, ezért ez az eljárás a legkíméletesebb a térdfeszítő izomzat szempontjából. A feltárás hátránya, hogy a műtét során kisebb a belátható terület, nehezebb a hozzáférés és bizonyos esetekben nem ajánlott (pl.: jelentős túlsúly, jelentős mozgásbeszűkülés, merev X-láb esetén, korábbi műtét után, magas, izmos férfiaknál).

A másik alkalmazott feltárási mód minimál invazív eljárás esetén a mini-midvastus feltárás. Ebben az esetben az izomzat nem kerül leválasztásra a quadriceps ínról. A műtét során a belső vaskosizom (vastus medialis) rostjait egy rövid, pár cm-es szakaszon szétválasztjuk, melyet a műtét végén egyesítünk. Az eljárás eredményeként a térdfeszítő izomzat kevésbé sérül, ebből adódóan pedig gyorsabb a felépülés, valamint jobbak a térdfunkciók. Ez a feltárás a subvastus feltárásnál jobb vizualizációt nyújt a sebész számára és a legtöbb esetben elvégezhető. 

Az izomátvágás nélküli minimál invazív térdprotézis műtéti eljárás előnyei:

 • rövidebb bőrmetszés,
 • a térdfeszítő izomzat kevésbé vagy egyáltalán nem sérül,
 • kisebb szöveti sérülés,
 • kisebb műtéti vérvesztés,
 • kevesebb fájdalom,
 • kisebb gyógyszerigény,
 • jobb térdfunkciók,
 • hamarabb elérhető a maximális térdhajlítás,
 • gyorsabb felépülés, a beteg néhány nap múlva akár segédeszköz nélkül jár.

 

Csúcstechnológia a legjobb eredmény érdekében

A technika fejlődése napjainkra lehetővé tette a protézis beültetés pontosságát javító eljárások alkalmazását. Ilyen az MRI vagy CT alapján történő műtéti tervezés és személyre szabott műtéti sablonok (PSI – Patient Specific Guide) használatával végzett protézis beültetés, melyet 2016 óta végzek. Ezen a területen csúcstechnológiának számít az egyedileg gyártott, méretben és formában teljesen a beteghez igazodó, személyre szabott – “custom made” – térdprotézis. Itt a protézis komponensek mellett a beültető eszközök is teljesen egyedileg készülnek és egyszer használatosak. 

Magyarországon elsőként végzetem 2018-ban személyre szabott térdprotézis beültetést ConforMIS implantátummal. A személyre szabott implantátum a tapasztalatok alapján elsősorban azokban az esetekben jó választás, amikor nincs jelentős tengelyeltérés (X-láb, O-láb) és a mozgásterjedelem sincs jelentősen beszűkülve, vagyis a térd körüli lágyrészek balanszban vannak.

A technológiai fejlődés az utóbbi években lehetővé tette a robottechnológia elterjedését a térdprotézis beültetésében is. Ezen a területen a legfejlettebbnek számító OMNIBotics rendszer – melyet Magyarországon elsőként kezdtem alkalmazni 2020-ban – robot eszközei lehetővé teszik a műtét során a szalagfeszesség mérését és a protézis komponensek rendkívül pontos beültetését olyan személyre szabott helyzetbe, melyben a szalagok feszessége szimmetrikus és azonos a teljes mozgáspálya során. Ez a Nyugat-Európában is újdonságnak számító eljárás az extrém deformitások kivételével minden esetben alkalmazható és rendkívül magas, mintegy 96-97%-os betegelégedettséget eredményez!

 

OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban a betegek mintegy 2030%-nál maradhatnak vissza panaszok. Tanulmányok sora igazolja, hogy az oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és ritkán akár ismételt műtétet (revíziót) tehet szükségessé. Erre a problémára nyújt megelőző megoldást az OMNIBotics® robot-asszisztált technológia, ami a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását segíti elő rendkívül nagy pontossággal. 

Ezzel a legkorszerűbb térdsebészeti technológiával a belső és külső oldalszalagok egy digitális szalagfeszesség mérő eszköz által egyenlő feszességre állíthatók be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. A robot-asszisztált eljárás alkalmazásával tehát objektíven és egyszerűen kiegyensúlyozható a térdszalagok és a környező lágyrészek feszessége, ami nagyban hozzájárul a műtét sikeréhez, a tökéletesebb térdfunkciókhoz és a nagyobb műtét utáni betegelégedettséghez. Az eljárás más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot („image free” bone morphing). 

Minimál invazív műtéti technikával alkalmazva az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás gyorsabb gyógyulást, kevesebb műtét utáni fájdalmat, tökéletesebb térd funkciókat, rendkívül stabil, jól működő térdprotézist eredményez, melyhez kiemelkedően magas, mintegy 96-97%-os betegelégedettség társul!  

Fontos hangsúlyozni, hogy az OMNIBotics® navigáció, szalagfeszesség mérő és robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot, hanem továbbra is az orvos operál!

 

További részletek az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetésről ezen az oldalon.

 

Conformis egyedileg gyártott térdprotézis

A hagyományos térdprotézisek előre gyártott méretekben és formákban érhetőek el, és bár a komponensek összeválogathatók, mégsem nyújtanak személyre szabott megoldást. Ezzel szemben a Conformis térdprotézis a térd előzetes CT vizsgálata alapján egyedileg, az anatómiai sajátosságok (méret, forma) teljes figyelembevételével kerül legyártásra. Ez azt jelenti, hogy teljesen egyedi, személyre szabott protézis implantátum kerül beültetésre, ami a beteg saját anatómiai viszonyaihoz egyedileg lett legyártva. Statisztikai adatok igazolják, hogy az egyéni anatómiai sajátosságok figyelembevételével jobb műtéti eredmények és nagyobb betegelégedettség érhető el.

Conformis térdprotézisek a hagyományos térdprotézisekkel szemben az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

 • Tökéletes implantátum illeszkedés
 • Az eredeti ízületi vonal megtartása
 • Minimális csontelvételt biztosító dizájn
 • Nagyobb betegelégedettség
 • Természetesebb érzet
 • Nagy pontosságú beültetés egyedileg gyártott, egyszer használatos eszközökkel
 • Kisebb mértékű duzzanat a műtétet követően

A Conformis iTotal CR térdprotézis implantátum alkalmazása esetén a revízió (ugyanazon térd újra operációja) szükségességének kockázata 4 éven belül mindössze 0,5%, szemben a hagyományos térdprotézisre vetített 1,9%-os aránnyal. 

 

További részleteket a Conformis egyedileg gyártott térdprotézisről itt olvashat.

 

Műtéti tervezés és egyedi PSI sablonok alkalmazása

Jól ismert tény, hogy a beültetett protézis élettartama nagymértékben függ a beültetés pontosságától.  A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva végzi a műtétet. Egy új eljárással azonban a térdprotézis beültetés részletes megtervezése már a műtét előtt, számítógép segítségével elvégezhető. Az adatok és a műtéti terv alapján egyedileg gyártott célzóeszközök – PSI (Patient Specific Instruments) sablonok – segítségével a protézis komponensek az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethetők be.

A műtétet megelőzően a beteg térdéről MRI vagy CT vizsgálat készül, ami alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a térdprotézis beültetés számítógépen részletesen megtervezésre kerül. A szoftver segítségével a tervezett protézis műtét által elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható.

A műtéti tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül a beteg térdízületét alkotó csontok pontos mása, valamint az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

A PSI technológiával („egyénre szabottan”) végzett térdprotézis beültetés előnyei:

 • Rövidebb a műtéti idő
 • Kisebb a vérvesztés
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
 • Pontosabb a protézis helyzete
 • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószínűsége
 • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)
 • Alkalmazható egyidejűleg végzett kétoldali műtéteknél is
 • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás
 • Biztonságos módszer.

 

Az egyedi PSI sablonokkal végzett térdprotézis műtétről itt olvashat további részleteket.

 

Fájdalomcsillapítás a műtét alatt és után

Térdprotézis beültetés esetén rendkívül fontos a műtét utáni fájdalom kiküszöbölése. Ez saját gyakorlatomban már a műtét alatt megkezdődik:

 1. Egyrészt speciális posztoperatív fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek adásával (multimodális analgézia),
 2. másrészt a műtét folyamán a feltárt lágyrészekbe helyileg történő speciális „gyógyszer koktél” adásával (Lokál Infiltrációs Analgézia – LIA).
 3. A műtét után az aneszteziológus adductor csatorna blokádot végez, mely tiszta szenzoros blokádot biztosít és minimális hatással van a térdfeszítő izomzat erejére.

Így a térdprotézis műtétet követően a gerincvelői érzéstelenítés megszűnésével a fájdalom minimális marad, ami hagyományos fájdalomcsillapítókkal már jól kontrollálható, és a mielőbbi felkeltés és gyógytorna elkezdhető. A műtéti fájdalom és duzzanat csökkentésében rendkívül hatásos még az operált térd hűtése. Ezt leghatékonyabban hideg és kompressziós terápiás készülékkel érhetjük el, melyet a beteg kórházi tartózkodása alatt 2 óránként alkalmazunk.

A felsorolt eljárások alkalmazásának eredményeként a betegeim már a műtét délutánján, estéjén felkelhetnek, és először járókerettel, majd könyökmankóval sétálhatnak.  A kórházi tartózkodás ideje 48 órára csökken, így két éjszaka után a betegek otthonukba távozhatnak.

 

Felkészülés a térdprotézis műtétre

A térdprotézis műtét utáni sikeres gyógyulás egyik kulcseleme a felkészülés. A protézis beültetés óriási pozitív változást idéz elő a betegek életminőségében és mozgás képességében, ugyanakkor nagy megterhelést jelent a szervezet számára. A szövődmények kockázatának minimalizálása, valamint a leggyorsabb rehabilitáció érdekében ajánlott komolyan venni a felkészülést!

 • A műtétre való felkészülés első, kötelező eleme a műtét előtti vizsgálatok elvégzése. Szükséges laborvizsgálat, góckutatás és aneszteziológiai konzultáció is. Amennyiben a kötelező vizsgálatok során probléma merül fel, arról a műtétet végző ortopéd sebész szakorvost mielőbb szükséges tájékoztatni.
 • Térdprotézis műtét esetén kiemelten fontos odafigyelni a testsúlyra és az egészséges táplálkozásra. A túlsúly műtéti kockázatot jelenthet, ezért ilyen esetben a sebész orvos diétát javasolhat. 
 • A szervezet megfelelő hidratáltsága szintén lényeges, ezért a beavatkozás előtt figyelmet kell fordítani a bőséges és megfelelő folyadék fogyasztásra.
 • A mielőbbi legjobb gyógyulás érdekében az izomzat felkészítéséről sem szabad megfeledkezni. A műtét előtt elkezdett felkészítő gyógytorna nagyban hozzájárul a gyors felépüléshez, az izmok és a térdízület legjobb rehabilitációjához.
 • A műtétre nem csak fizikálisan, hanem pszichésen is fel kell készülni. Ezt nagyban elősegíti a műtét utáni napok megtervezése, a szükséges segédeszközök beszerzése, a rehabilitáció beütemezése, és az új célok kitűzése is. 

 

Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció

A műtét utáni rehabilitáció egyik kulcsfontosságú része a térdprotézissel operált térd korai funkcionális kezelése. A tornagyakorlatok rendszeres végzése, esetenként passzív térdmozgató készülék (CPM) alkalmazása teszi mozgékonnyá és fájdalmatlanná a protézis beültetésen átesett térdízületet.

A rehabilitáció szakképzett gyógytornász által már a kórházban megkezdődik. A gyógytornász segít a felállásban és az első lépések megtételében, megtanítja a segédeszközök használatát, valamint betanítja a személyre szabott tornagyakorlatokat. Ezek a gyakorlatok az idő előrehaladtával folyamatosan bővülnek és változnak a gyógyulás mértékének és a térd terhelhetőségének függvényében. A rehabilitációs torna végzéséhez segítségképpen a honlapomon rövid térdprotézis műtét utáni torna videó áll rendelkezésre ide kattintva

Lényeges azonban hangsúlyozni, hogy a jó végeredmény érdekében nagyon fontos a beteg gyógyulni akarása, együttműködése a gyógytornászával. Az időben el nem kezdett térdmozgatás ízületi mozgáskorlátozottságot okozhat térdprotézis műtét után.

 

Műtött pácienseim tapasztalatai

„Tavaly októberben operálta Domán doktor úr a térdemet, és elmondhatom, visszakaptam életkedvemet, mozgok egész nap! Kiváló orvos,és kiváló ember! Nagy tudással,és nagy szívvel!” – S. Jánosné

„Üzenem minden érintettnek , h amennyiben igazoltan protézis a megoldás, ne halogassa a műtétet. Én fél év egyre kinzobb fájdalom után döntöttem a műtét mellett, nem bántam meg, már el is felejtettem, h valaha fájt. Domán doktor úr műtött 11 hónapja, azóta is hálás vagyok neki. Bízhatnak benne, nagyon profi!” – K.R. Enikő

„Köszönöm szépen Dr. Domán István, új nőt faragott belőlem.
Egy O lábú, porckopásos, esetlen, volt sportolóból egy elegáns járású hölgyet varázsolt. Körülbelül 1 hónapja Omnibotics robot asszisztált térd protézist ültetett be. Már az első este felálltam, másnap mankó, harmadik nap mankó se. Azóta mankó nélkül közlekedek, gyógytornász segít a rehabilitációban, sőt térdhajlító gépet is használtam egy darabig. Remélem hamarosan biciklizek, futok, de megvárom a teljes gyógyulást. Köszönettel: S.E”

Térdfájdalom, térdízületi porckopás esetén, vagy térdprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! A személyre szabott legjobb megoldással segítek! Várom magánrendelésemen Budapesten vagy Pécsett!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram