CONFORMIS® – egyénre szabott, egyedileg gyártott térdprotézis

A térdprotézis beültetés célja, hogy visszaállítsa a térd természetes és fájdalommentes mozgását és ezáltal biztosítsa a mihamarabbi visszatérést a mindennapi életbe. A Conformis térdprotézis a világon egyedülálló abban, hogy egyénre szabott és egyedileg gyártott.

Szemben a hagyományos, előre gyártott és csupán néhány méretben elérhető térdprotézisekkel a Conformis térdprotézis a térd előzetes CT vizsgálata alapján egyedileg, az anatómiai sajátosságok (méret, forma) teljes figyelembe vételével kerül legyártásra. Statisztikai adatok is igazolják, hogy az egyéni anatómiai sajátosságok figyelembe vételével jobb műtéti eredmények és nagyobb beteg elégedettség érhető el. A brit protézis regiszter (National Joint Registry for England and Wales) legfrissebb adatai szerint a Conformis iTotal CR implantátum alkalmazása esetén a 4 éves revíziós ráta (az adott időn belül bármilyen okból ismét ugyanazon térd műtétjére szorulók aránya) 0.5%, szemben a hagyományos (nem egyedileg gyártott) térdprotézisek azonos időtartamra vetített 1.9%-os kumulatív revíziós arányával. Az egyedileg gyártott Conformis térdprotézisek a hagyományos térdprotézisekkel szemben az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

 

1. Tökéletes implantátum illeszkedés:

A Conformis implantátumuk az egyén anatómiai sajátosságainak figyelembe vételével egyedi méretben készülnek. A hagyományos térdprotézisek (off-the shelf implants) több előre meghatározott méretben készülnek (hasonlóan a ruházati termékhez) és a műtét során a méretben legközelebb álló kerül felhasználásra. Ez rendszerint vagy több csont eltávolítását vagy ellenkezőleg, a kívántnál nagyobb méretű protézis beültetését teheti szükségessé. Mindez az ízület biomechanikai viszonyainak megváltozásán keresztül a térd működésére is kihatással van.

Statisztikai adatok is igazolják, hogy a hagyományos implantátumok alkalmazása esetén a protézis túlméretezése férfiaknál 40%-ban, nőknél 68%-ban fordulhat elő.

 

2. Az eredeti ízületi vonal megtartása:

A térdben a combcsont (femur) és a lábszárcsont (tibia) találkozásánál az ízületi felszínek (az ízületi vonal) a térd belső (mediális) és külső (lateralis) oldalán eltérő magasságban vannak. A Conformis térdprotézis az egyén CT vizsgálata alapján leköveti és megtartja ezt az anatómiai sajátosságot azáltal, hogy egyedi vastagságú polyetilén betéteket alkalmaz szemben a hagyományos térdprotézisekkel. Ez biztosítja a térd eredeti forgástengelyének megtartását és az optimális szalagfeszességet.

3. Minimális csontelvételt biztosító dizájn:

A Conformis protézis további sajátossága, hogy csak minimális csonteltávolítást tesz szükségessé a protézis beültetése során.  Az egyedi térdprotézis gyártása lehetővé, hogy a protézis vékonyabb legyen, de ugyanakkor ne csökkenjen annak szilárdsága.  A vékonyabb implantátum kevesebb csont eltávolítását teszi szükségessé. Egy friss tanulmány szerint a Conformis iTotal CR térdprotézis beültetéséhez 27%-kal kevesebb csont eltávolítására van szükség, szemben a hagyományos, nem egyedileg gyártott térdprotézisekkel.

 

4. Nagyobb beteg elégedettség:

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a hagyományos térdprotézis beültetés kapcsán 5 betegből egy elégedetlen a műtét eredményével. A két vezető ok a visszamaradó fájdalom és a funkcionális korlátozottság. Az eddigi tapasztalatok szerint a jobb protézis dizájn jobb térd mechanikát és nagyobb beteg elégedettséget biztosít.

 

5. Természetesebb érzet:

A Conformis térdprotézisek úgy vannak kialakítva, hogy kövessék a térd eredeti formáját és mozgását. szemben a hagyományos protézisek standard geometriájával. Mind a femorális, mind a tibiális komponens mérete megegyezik a csontok valós méretével ezáltal nem okoznak méretbeli eltéréseket, mely a műtét utáni fájdalmak forrása lehet.

 

6. Nagy pontosságú beültetés egyedileg gyártott, egyszer használatos eszközökkel:

Ugyanazon CT vizsgálat alapján, mely a térdprotézis legyártásához szükséges, 3D nyomtatóval egyedi célzó és beültető eszközök is készülnek. Az egyedileg gyártott célzóeszközök hasonlóak a PSI (Patient Specific Instrumentation) eljárás során alkalmazott eszközökkel és nagy pontosságú beültetést tesznek lehetővé anélkül, hogy a csontok velőűrét meg kellene nyitni.

A Conformis térdprotézis műtéteknél a hagyományos műtétekkel szemben jóval kevesebb, de egyedileg gyártott és csupán egyszer használatos eszközök kerülnek felhasználásra. A műszerek és az implantátum együtt csomagolva, sterilen érkeznek az Egyesült Államokból.

 

Nagyobb méretért kattintson a fotóra!

7. Kisebb mértékű duzzanat a műtétet követően:

Mivel az egyedi célzó eszközök használatával nem szükséges megnyitni a csontok velőűrét, valamint a protézis beültetéséhez szükséges csonteltávolítás után keletkező csont felszíneket teljes mértékben lefedik az egyedi protézis komponensek, a csontokból származó vérzés csupán minimális, s így nem járul hozzá jelentős és tartós duzzanat kialakulásához. Ez nagyban megkönnyíti a tornagyakorlatok végzését és a térdfunkciók mielőbbi visszanyerését.

 

CONFORMIS térdprotézis a világ nyolc országa után már Magyarországon is elérhető!

 

CONFORMIS® térdprotézis előnyei:

 • Tökéletes implantátum illeszkedés a személyre szabottságból adódóan
 • Eredeti ízületi vonal megtartása
 • Kevesebb csont eltávolítás a hagyományos protézisekhez képest
 • Egyedileg gyártott, egyszer használatos beültető eszközök
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny és következményes duzzanat valószínűsége
 • Gyors rehabilitáció 
 • Természetes érzet
 • Magas betegelégedettség

 

CONFORMIS® térdprotézis előnyei:

 • Tökéletes implantátum illeszkedés a személyre szabottságból adódóan
 • Eredeti ízületi vonal megtartása
 • Kevesebb csont eltávolítás a hagyományos protézisekhez képest
 • Egyedileg gyártott, egyszer használatos beültető eszközök
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny és következményes duzzanat valószínűsége
 • Gyors rehabilitáció 
 • Természetes érzet
 • Magas betegelégedettség

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram