Csípőprotézis műtéti tervezés medicad 2D digitális tervező szoftverrel

A műtét előtti tervezés fontos része a csípőprotézis beültésnek. Alkalmazásával meghatározható a megfelelő implantátum típus, a komponensek mérete, csökkenthető a méretezési problémákból adódó csonttörés valószínűsége, továbbá segít visszaállítani az offset-et és a végtaghosszt.

Ha egy sötét úton felkapcsolt reflektorral vezetünk messzebbre látunk, ill. több részletet veszünk észre. Ennél fogva gyorsabban haladhatunk és elkerülhetjük a váratlan úthibákat, akadályokat. Lehetséges reflektor nélkül is vezetni, de ilyenkor a vezetés lassabb és nehezebb. A csípőprotézis beültetés elvégezhető digitális tervező alkalmazás nélkül is, de a műtét előtti tervezés segít felmérni és elkerülni az esetleges problémákat. A műtét előtt készült röntgen alapján végzett műtéti tervezés olyan mintha vezetéskor felkapcsolnánk a reflektort: tisztán látást és biztonságot nyújt.

Digitális tervező alkalmazásával a csípőprotézis beültetés nagy pontossággal megtervezhető, egyes szövődmények elkerülhetők (mint pl.: a végtaghossz különbség, a nem megfelelő protézis típus vagy méret alkalmazásából adódó problémák, a nem megfelelő forgási középpont és offset helyreállításból adódó problémák, stb.) és a műtéti végeredmény kiszámíthatóvá válik.
Az eljáráshoz a műtétet megelőzően a csontos medencéről röntgenfelvételek készülnek, mely során az érintett csípőízület magasságában egy adott méretű (25 mm-es) kalibrációs golyó kerül elhelyezésre. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a tervező program a tervezési folyamat első lépéseként beállíthassa a röntgenfelvétel megfelelő nagyítását. Miután ez megtörtént, meghatározásra kerül a műtét előtti esetleges végtaghossz különbség mértéke és a csípőízület offset-je (az ízületi forgási középpontot a combcsont tengelyével összekötő merőleges hossza). Ez utóbbi visszaállítása a végtaghossz, a forgási középpont mellett az egyik legfontosabb feladat. A vápa pontos méretének, elhelyezésének és dőlésszögének meghatározását követően történik a protézis szárkomponens típusának meghatározása (rövid vagy normál, anatómiai vagy ék alakú, különböző nyak dőlésszög, standard vagy lateralizált). Az utolsó lépésként a kívánatos végtaghossz eléréséhez megfelelő hosszúságú fej kerül kiválasztásra. végezetül meghatározható a combnyak rezekció magassága is.

A MediCAD digitális tervező alkalmazásával a csípőprotézis műtét kiszámíthatóvá válik. A műtétet megelőzően meghatározható a beültetendő protézis komponensek típusa, mérete.  A műtét során nagy biztonsággal elkerülhető a végtaghossz különbség és helyreállítható a csípőízület eredeti forgási középpontja és offset-je, ezáltal növelhető a protézis élettartama.

„DIGITÁLIS TERVEZŐ ALKALMAZÁSÁVAL A CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS NAGY PONTOSSÁGGAL MEGTERVEZHETŐ, EGYES SZÖVŐDMÉNYEK ELKERÜLHETŐK (MINT PL.: A VÉGTAGHOSSZ KÜLÖNBSÉG, A NEM MEGFELELŐ PROTÉZIS TÍPUS VAGY MÉRET ALKALMAZÁSÁBÓL ADÓDÓ PROBLÉMÁK, A NEM MEGFELELŐ FORGÁSI KÖZÉPPONT ÉS OFFSET HELYREÁLLÍTÁSBÓL ADÓDÓ PROBLÉMÁK, STB.) ÉS A MŰTÉTI VÉGEREDMÉNY KISZÁMÍTHATÓVÁ VÁLIK.”

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram