Gyógytorna csípőprotézis műtét után

A csípőprotézis műtét utáni gyógyulás egyik alapfeltétele a szakszerű gyógytorna rendszeres végzése. A tornagyakorlatokat a műtét után mielőbb, még a kórházi tartózkodás során szükséges elkezdeni, majd az otthoni lábadozás alatt is naponta végezni. Ajánlott gyógytornász személyes közreműködését igénybe venni, így még hatékonyabb, személyre szabott tornagyakorlatokkal gyakorolhat. A rehabilitáció előrehaladtával a gyakorlatok változnak és bővülnek. A rendszeres mozgásterápiát a rehabilitációs időszak végeztével is javasolt folytatni a műtött ízület egészségének megőrzésének érdekében.

A csípő gyógytorna célja a protézis műtét után:

  • Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, ezáltal serkenti a test természetes gyógyulási folyamatait.
  • Erősíti az izomzatot, így a végtag terhelhetősége gyorsabban javul, valamint a későbbi protézis ficam kockázata is csökken.
  • Fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt.
  • Segít megelőzni a kontraktúrák kialakulását.
  • Segít a megfelelő járáskép kialakításában.

Gyógytorna a minimál invazív csípőprotézis műtét után

Minimál invazív, tehát izomátvágás nélküli, elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetés esetén a rehabilitáció sokkal fájdalmatlanabb és rövidebb, mint a hagyományosan oldalsó- vagy hátsó feltárásból végzett műtétek után. Ennek oka, hogy ezzel a technikával a csípő környéki izomzat nem sérül, valamint a műtéti seb is jóval kisebb. A rendszeres gyógytorna végzése azonban ebben az esetben is kulcsfontosságú része a rehabilitációnak!

Ezzel az eljárással a páciens már a műtét napján felkelhet az ágyból és segédeszközzel megtehet néhány lépést. Ezt gyógytornász segíti, aki azonnal el is kezdi az első alapgyakorlatok betanítását. A műtét másnapján a páciensek számos esetben már segédeszköz nélkül is képesek néhány lépést sétálni. A rehabilitáció ideje alatt a mozgás kulcsfontosságú, az egész napos ágyban fekvés tilos!

A hagyományos eljárással szemben az elülső feltárással, minimál invazív technikával végzett csípőprotézis műtét után nincs sok tiltólistás mozdulat. Mindössze az első 1-2 hétben javasolt néhány szabály betartása:

  • Nem ajánlott a műtött oldalra feküdni. A nem műtött oldalra fordulás, a háton és hason fekvés javasolt ebben az időszakban az alváshoz.
  • Amennyiben oldalra fekszik (a nem műtött végtagra) tegyen a lábszára közé egy párnát vagy törülközőt, ami párhuzamosan tartja a lábait egymáshoz képest.
  • A lábak keresztezését lehetőleg kerülje.
  • A leülés és a felállás során kövesse a gyógytornász által adott tanácsokat.
  • A műtött végtag terhelése legyen fokozatos, ne erőltesse túl.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis műtét utáni legalapvetőbb otthoni gyógytorna gyakorlatokat Bibó Alpár gyógytornász mutatja be az alábbi videóban:

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram