Robotsebészet

Naviswiss sebészi navigáció
400
+
sikeres műtét
A NAVISWISS sebészi navigáció egy innovatív technológia, mely lehetővé teszi a csípőprotézis műtét során a komponensek nagy pontosságú pozicionálását és jobb funkcionális eredmény elérését. Az eljárás nem igényel előzetes CT vizsgálatot, ill. műtét alatt röntgen alkalmazását, és gyorsan, pontosan, ill. reprodukálható módon biztosítja a műtéti terv megvalósítását.

A csípőprotézis beültetés rövid- és hosszútávú sikerének a kulcsa a csípő eredeti viszonyainak, biomechanikájának pontos visszaállítása. Ez egyrészt a forgási középpont és az offset helyreállításából, a vápa és a szár komponens pontos pozicionálásából (anteverzió, dőlésszög, ill. antetorzió), valamint a végtaghossz helyreállításából áll.

Ezen paraméterek hibás rekonstrukciója több komplikációt eredményezhet, mint pl.: peremszéli terhelés, implantátum komponensek ütközése (impingement) és ezek következtében felgyorsult kopás, a vápabetét törése, ill. a protézis ficama. A komplikációk az implantátum élettartamának csökkenését, esetlegesen újabb műtét szükségességét és nem utolsó sorban a funkcionális eredmény csökkenését eredményezheti.

Ma Magyarországon az ortopéd sebészek jelentős része nem végez sem digitális műtéti tervezést (a komponensek pontos méretének, típusának, ill. pozíciójának meghatározása), sem navigációval vezérelt műtéti kivitelezést, így a műtétek során csupán a tapasztalatukra és érzékszerveikre támaszkodhatnak. Számos tanulmány igazolta, hogy technológiai segítség nélkül, hagyományos műtéti módszerekkel még a legtapasztaltabb sebészek sem képesek minden esetben megbízhatóan és reprodukálhatóan biztosítani az ideális implantátum pozíciót. Mivel a csípőprotézis beültetés nagyon megengedő az implantátum pozicionálást illetően, vagyis rövid távon ez többnyire még nem okoz panaszt a betegnek, azonban közép és hosszabb távon szövődmények jelentkezhetnek.

Csípőprotézis műtétnaviswiss-1
egyes tanulmányok szerint annak az esélye, hogy a vápa pozíciója az ajánlott beültetési tartományon kívül legyen, elérheti az 50%-ot még a nagy tapasztalattal rendelkező sebészek esetén is!

A számítógép vezérelt műtéti technológia, a navigáció ezzel szemben a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját biztosítja, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát.

A NAVISWISS navigáció előnyei

 • vápa dőlésszög és anteverzió pontos biztosítása
 • biomechanikai paraméterek, mint, forgási középpont, ill. offset helyreállítása
 • végtaghossz pontos visszaállítása
 • protézis ficamodás valószínűségének csökkentése
 • protézis élettartamának potenciális növelése
 • nagy pontosság: a végtaghossz 2 mm-en, a vápa pozíció 3°-on belül biztosítható
 • gyors eljárás: a műtétet csupán néhány perccel hosszabbítja meg
 • kis méretéből adódóan támogatja az elülső feltárásból (izomátvágás nélkül) végzett csípőprotézis beültetést  
 • felhasználóbarát, nem akadályozza a műtéti folyamatokat
 • nem szükséges hozzá előzetes CT vizsgálat, ill. a műtét folyamán röntgen képerősítő alkalmazása
 • OPS mozgásanalízis műtéti tervének megvalósítása betegspecifikus sablonok nélkül
naviswiss-navigacionaviswiss-mutet-menete

Hogyan működik a navigációval végzett csípőprotézis beültetés

Az ortopéd sebészetben használt navigáció ugyanúgy működik, mint az autók navigációja: gyorsan és nagy pontossággal segít elérni a célt, ami a műtét esetén az előzetesen megtervezett implantátum pozíciót jelenti.

A csípőprotézis beültetése elött, minden esetben digitális műtéti tervező szoftverrel kiválasztjuk a megfelelő implantátumokat, megtervezzük a komponensek pozícióját. A műtét során a navigáció lehetővé teszi a műtéti tervnek megfelelő implantátum pozíció nagy pontosságú elérését. Miért fontos mindez?

Ugyanis minél pontosabb helyzetben kerülnek a protézis komponensek beültetésre, annál kisebb a komplikációk kialakulásának lehetősége és hosszabb lehet a protézis élettartama.

A műtét során ideglenesen két NAVItag marker (apró, fényt visszaverő prizmához hasonló eszköz) kerül rögzítésre, az egyik a medencecsonthoz, a másik a combcsonthoz. A miniatürizált navigációs kézieszköz infravörös fényt kibocsájtó fényforrásokat és két optikai lencsét tartalmaz, mely utóbbiak érzékelik a markerekről visszaverődő infravörös fényt és így érzékelik azok pozícióját. Segítségével az eljárás során digitálisan leképezhető a csípőízület anatómiája, ill. mérhető a végtaghossz.  A műtét lépései során lehetővé válik a protézis vápa komponensének pozicionálása (dőlésszög, ill. anterverzió), ill. az ízület eredeti anatómiájának visszaállítása.  A vápakomponens beültetése során a navigációs rendszer a készülék LCD kijelzőjén valós időben megjeleníti a dőlésszög és anteverzió mértékét, a protézis szár beültetésekor pedig a végtaghosszt és az offset-et (a protézis forgási középpontja és a szár tengelye közötti távolság). A műtét során lehetőség van az adott esetben szükséges implantátum pozíciót és végtaghosszt helyreállítani, mely biztosítja a csípő tökéletes funkcióját és természetes érzetét

A navigáció 3 lépésben

A protézis szár beültetésekor a végtaghossz pontosan beállítható a navigáció segítségével és a műtét teljesen dokumentálható.

 1. Az anatómiai pontok regisztrációja – Miután a markereket rögzítettük a csontok anatómiáját digitálisan leképezzük. 
 2. Navigáció – A művi vápa helyének a kialakítását és a végleges vápa beültetését a navigáció támogatja a pontos szögértékek megjelenítésével.
 3. Dokumentáció – Végezetül a végtaghosszt és az offset-et beállítjuk és minden dokumentálásra kerül. 
Digitális műtéti tervezés + Navigációval végzett műtét = tökéletes funkció és természetes érzet

Robot-asszisztált (OMNIBOTICS) térdprotézis beültetés

Robot-asszisztált (OMNIBOTICS) térdprotézis műtét
400
+
sikeres műtét

Innovatív technológia a térdfunkciók legjobb helyreállításáért

Az OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés napjainkban a legkorszerűbb térdprotézis műtéti eljárás, ami a térd mozgásfunkcióinak legtökéletesebb helyreállítását és a leggyorsabb műtét utáni gyógyulást teszi lehetővé. Az innovatív eljárás alkalmazása számos előnnyel jár a térdkopásban szenvedők számára, a hagyományos térdprotézis műtéttel szemben. Az OMNIBotics® csúcstechnológiája miután meghódította Amerikát, Európában negyedik országként már Magyarországon is elérhető!

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban átlagosan a betegek mintegy 20-30%-nál maradnak vissza panaszok. Orvosi kutatások ennek okát vizsgálva két fontos megállapításra jutottak:

 1. A térd oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és akár ismételt műtétet (revíziót) tehet szükségessé.
 2. A térdprotézis nem megfelelő pozicionálása elégtelen stabilitáshoz és fájdalmas panaszokhoz vezet. Statisztikák alapján a térdprotézis instabilitása a 2. leggyakoribb revízióhoz vezető ok.

A hagyományos vagy akár fejlettebb műtéti eljárásokkal (PSI, navigáció, ill.  más robot rendszerekkel) végzett térdprotézis beültetésnél a szalagfeszesség ellenőrzésére szinte kizárólag manuális eszközökkel van lehetőség. Ebben a sebész a saját érzékszerveire hagyatkozik, így azonban a stabilitás megítélése erősen szubjektív. Amennyiben a sebész úgy ítéli meg, hogy valamelyik szalag túl feszes, akkor többnyire annak részleges leválasztásával, ún. lágyrész release-el próbálja a szalagegyensúlyt visszaállítani. Szintén tanulmányok igazolják, hogy ez utóbbi a műtét után fájdalmak forrása lehet és elhúzódó rehabilitációt eredményezhet.  Az OMNIBotics® robot-asszisztált műtéti eljárás az első és egyetlen olyan technológia világszerte, ami a térdszalagok feszességének objektív módon történő, pontos mérését teszi lehetővé térdprotézis beültetés közben.

Térdprotézis műtét előtt

Térdprotézis műtét után

OMNIBotics® - az érezhető precizitás

Az OMNIBotics® a legkorszerűbb robot-asszisztált technológia, ami a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását rendkívül nagy pontossággal segíti elő, miközben a belső és külső oldalszalagok egyensúlyának helyreállítását is biztosítja. Az eljárás egyik kulcsa, hogy a térdszalagok a műtét közben egy digitális szalagfeszesség-mérő eszközzel egyenlő feszességre állíthatóak be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. Az OMNIBotics® robot-asszisztált módszere más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot – ez az úgynevezett „image-free bone morphing” eljárás, amely által a vizsgálatok minimális sugárhatása is kiküszöbölhető.

CSÚCSTECHNOLÓGIA A TÉRDKOPÁS MŰTÉTI KEZELÉSÉBEN!

AZ OMNIBOTICS® TECHNOLÓGIÁVAL RENDKÍVÜL STABIL, JÓL MŰKÖDŐ TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS ÉRHETŐ EL, MELYHEZ RENDKÍVÜL MAGAS, MINTEGY 96%-OS BETEGELÉGEDETTSÉG TÁRSUL!

Az OMNIBotics® rendszer működése

Az OMNIBotics® robottechnológia az egyedülálló OMNIBot® robot-navigáció és az OMNIBalance® digitális szalagfeszesség-mérő eszköz segítségével virtuálisan modellezi a térd anatómiáját és mozgáspályáját. Az adatok alapján képes előre meghatározni, hogy milyen helyzetbe szükséges a protézis komponenseket pozícionálni ahhoz, hogy a szalagfeszesség egyensúlyban legyen a térd teljes mozgáspályája során és ehhez ne kelljen lágyrészeket leválasztani. Az az úgynevezett “Predictive Balance” technológia. A műtét alatt, valós időben, virtuálisan megtervezett implantátum pozíció rendkívül precíz megvalósítását az OMNIBot® robot teszi lehetővé, ami tizedmilliméterre pontosan beállítja a vágósablon pontos helyzetét a csontfelszínek kialakítása során.

Fontos hangsúlyozni, hogy a navigáció, a szalagfeszesség-mérő és a robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot operál!

Az OMNIBotics® rendszer részei

1.
OMNI
navigációs munkaállomás
Egy számítógépből és a hozzá tartozó monitorból, valamint két kamerából áll, mely utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről. A számítógép analizálja a szalagfeszesség-mérő által szolgáltatott adatokat, ajánlást ad a protézis helyzetére és vezérli az OMNIBot® robot működését.
2.
OMNIBALANCE
digitális szalagfeszesség-mérő
A műtét kezdeti szakaszában az oldalszalagok feszességét méri. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során.
3.
OMNIBOT
robot
Rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis számítógép által meghatározott helyzetben történő beültetését. A folyamat lépéseit a navigáció vezérli és folyamatosan ellenőrzi.

Személyre szabott térdprotézis robottechnológiával

Az OMNIBotics® robottechnológiás térdprotézis műtéti eljárás napjainkban a legeredményesebb eljárásnak minősül a világon. Egyedülálló módon biztosítja a protézis beültetés személyre szabottságát azzal, hogy a térdízület valós anatómiájához és mozgástengelyéhez igazítva pozícionálja az implantátumot. Sikerének kulcsa a térdszalagok feszességének objektív mérésére és beállítására szolgáló OMNIBalance® eszköz, ami által elkerülhetőek az egyenlőtlen szalagfeszességből adódó szövődmények. A maximálisan precíz kivitelezést elősegítő OMNIBot® robot a térdprotézis tökéletes pozícionálását biztosítva szintén nagy szerepet játszik a személyre szabottság biztosításában.

Az OMNIBotics® eljárással az egyedi anatómiához igazított, személyre szabott térdprotézis beültetés eredményei:

 • Tökéletes térdszalag-egyensúly, lágyrész sértés nélkül
 • Optimális mozgástengely helyreállítás
 • Természetes érzet és tökéletes térdfunkció
 • Gyors gyógyulás, ami kevesebb fájdalommal jár
 • A műtét utáni szövődmények és maradvány panaszok elkerülése
 • 96-97%-os betegelégedettségi arány.

Az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis műtét menete

1. A térd digitális leképzése – “Image-free bone morphing”

A beteg térd érzéstelenítése, vértelenítése, valamint a bemetszés után az OMNIBotics® eljárás első lépése a térd anatómiájának feltérképezése. Ezt a folyamatot a térd leképzésének nevezzük, amely által valós, digitális képet kapunk a térdízület részeinek formájáról, méretéről és a porcfelszínek állapotáról. Ez a technológia teszi lehetővé a protézis beültetés nagyon pontos és személyre szabott megtervezését előzetes CT vagy MR vizsgálatok nélkül.

2. A térd mozgástengelyének meghatározása

A beteg térd valós mozgásterjedelmének és tengelyének felmérése és meghatározása az eljárás második lépésében történik. Ez alapján a térdizület műtét előtti állapota teljes mértékben modellezhetővé válik, az eltérések szemmel láthatóak.

3. Szalagfeszesség mérés

A BalanceBot® szalagfeszesség-mérő eszköz az oldalszalagokat azonos erővel feszítve méri a csontok közötti távolságot a térd mozgásai során. Így képet ad a szalagok feszesség-egyenlőtlenségeiről, valamint adatokat szolgáltat a szalag-egyensúly megvalósításával történő protézis pozicionáláshoz.

A BalanceBot® kezdeti méréséből kapott képen látható, hogy a belső oldalon a csontok közötti távolság kisebb, vagyis a belső oldalszalag feszesebb, mint a külső. Ezen felül a térd hajlításánál a csontok közötti távolság tovább csökken mindkét oldalon. A két vonal jól láthatóan különbözik.

4. Térdprotézis pozicionálási terv

Az OMNI® rendszer számítógépe meghatározza az ideális implantátum pozíciót, ami mellett a csontok között mért távolság – vagyis a szalagfeszesség – azonos a térd külső és belső oldalán, valamint a térd teljes mozgáspályája során. A monitoron látható, hogy a két vonal megfelel egymásnak és a térd tengelye is tökéletes.

5.Térdprotézis beültetés

A jóváhagyott implantátum pozíció megvalósításában az OMNIBot® robot segíti a sebészt. A robot tizedmilliméteres pontossággal állítja be a vágósablont a csontreszekcióhoz, ami által a protézis implantátum rendkívül precízen, milliméteres pontossággal kerül beültetésre. A pontos kivitelezés miatt a térdízület körüli lágyrészek sérülésének kockázata, a csont- és vérvesztés is minimalizálódik.

6. Ellenőrzés és bezárás

A térdprotézis beültetés utolsó műtéti lépése az OMNIBotics® eljárással a protézis ellenőrzése a térd teljes mozgáspályája során, valamint a szalagfeszesség visszamérése. A sikeres beültetés után a seb bezárása, a végtag vértelenítésének feloldása és vérzéscsillapítás történik.

Corin Group - OMNIBOTICS rendszer

Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással végzett térdprotézis beültetés előnyei:

 • Nincs szükség a műtét előtt CT vagy MR vizsgálatra, mert az OMNIBotics® rendszere valós időben, saját maga méri fel a térd anatómiáját.
 • Az OMNIBalance® robot által lehetővé teszi a térdszalagok feszességének objektív mérését. A szalag-balansz helyreállításával elkerülhetőek az egyenetlen szalagfeszesség okozta műtét utáni panaszok és a protézis kilazulása.
 • Teljes mértékben személyre szabott és maximális pontosságú terv készül a térdszalag-feszesség figyelembevételével, mindössze néhány perc alatt.
 • A robot segítségével rendkívül precíz, tizedmilliméteres pontosságú kivitelezés valósul meg.
 • A térd mozgástengelyének helyreállításával az eredeti térdízület természetességéhez nagyon közel álló érzet érhető el.
 • A beavatkozás alatt kisebb a vérvesztés, így csökkennek a műtéti kockázatok.
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos eljárás alkalmazása esetén.
 • A műtét utáni időszakban kevesebb fájdalom tapasztalható.
 • Gyorsabb felépülés és rövidebb kórházi tartózkodás várható.
 • A precíz és anatómiailag személyre szabott beültetés következtében a protézis várható élettartama hosszabb.
 • Csökken a revízió szükségességének valószínűsége.
 • Statisztikák alapján az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással operált betegek 96-97%-a teljes mértékben elégedett a térdprotézis műtét eredményével!

"AZ OMNIBOTICS® ROBOT-ASSZISZTÁLT TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS EURÓPÁBAN NEGYEDIK ORSZÁGKÉNT MAGYORSZÁGON IS ELÉRHETŐ A TRITONLIFE DUNA MAGÁNKÓRHÁZBAN!"

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram