Csípőprotézis tudnivalók

Tudnivalók a csípőprotézis beültetésről és az izomátvágás nélküli műtétről

A csípőprotézis beültetés célja az erős csípőfájdalom és mozgás-beszűkülés hosszú távú megszüntetése, ezáltal pedig a beteg életminőségének és mozgásképességének helyreállítása. A csípőízületi porckopás által okozott mindennapi gyötrő fájdalom a műtét után teljesen megszűnik, és rövid rehabilitáció után a műtött végtag újra teljes funkcióval és fájdalommentesen működik. A csípőprotézis műtét napjainkban a leggyakoribb és legsikeresebb ortopéd sebészeti beavatkozás.

A csípőprotézis műtét során a csípőízület elkopott és károsodott részeit eltávolítjuk és egy speciálisan kifejlesztett művi ízülettel, azaz protézissel helyettesítjük. Az izomátvágás nélküli műtéti eljárással, melyet elülső feltárásból végzek, nincs szükség hosszú ideig tartó fekvésre és kíméletre – a műtét után rövid idővel, akár már aznap a beteg felkelhet és segédeszközzel sétálhat. A korszerű protézis implantátumok alkalmazásával, valamint a legfejlettebb orvostechnikai eljárásokkal – mint az általam alkalmazott 4D műtéti tervezés mozgásanalízis alapján (OPS) és a NaviSwiss sebészi navigációs technológia – a protézis élettartama elérheti akár a 25-30 évet is. Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette, hogy csípőprotézis beültetés már nem csak 60 év felett ajánlott, ma már indokolt esetben gyakran kerülnek műtétre fiatalabb korú betegek is. 

Mikor van szükség csípőprotézis műtétre?

A csípőprotézis beültetést általában a csípőízület végleges károsodása, rendszerint a csípőízületi porckopás, illetve az általa okozott fájdalmas panaszok teszik szükségessé. A csípőízületben található porc feladata az ízület fájdalmatlan mozgásának biztosítása. Kopása vagy egyéb sérülése esetén minden mozdulat erős fájdalommal jár, melynek következtében jelentősen csökken a járástávolság és a mozgáskészség. Az enyhe vagy közepes porckopás konzervatív terápiával kezelhető, de előrehaladott állapotban mindenképp csípőprotézis műtét szükséges a gyógyuláshoz. A műtét idejének meghatározása, a kezelés egyik kiemelten fontos tényezője. 

Ortopéd szakorvosi vizsgálaton a beteg állapota és a porckopás mértéke gondos kivizsgálással felmérhető, ez alapján pedig meghatározható, hogy meddig érdemes konzervatív eszközökkel gyógyítani, és mikor javasolt az ízületi működés javító műtét ideje. A javallatnál mérlegeljük a diagnózist, a beteg korát, testsúlyát, kísérő betegségeit, a műtét kockázatát és a várható eredményeket is. Az orvos feladata a páciens teljes körű tájékoztatása, azonban a műtétről minden esetben a beteg saját maga dönt. 

A csípőízületi porckopás kialakulásának okai

A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízületet alkotó csontok ízfelszínének porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és sokszor az alatta lévő csontfelszínig lekopik. A csontfelszínek elmozdulása egymáson egyre kevésbé sikerül, és a fájdalom fokozódik az érintett mindennapi tevékenységeiben is. Ez mindig együtt jár az izmok védekező feszülésének kialakulásával, így próbálja a szervezet csökkenteni a fájdalmas mozgás kiterjedését. Az izomfeszülés és a csontfelszínek egymáson való súrlódása kínzó fájdalommal és komoly mozgásbeszűküléssel jár, ami jelentősen rontja a beteg életminőségét

 • A csípőkopás kialakulásának több oka lehet, leggyakoribb a primer csípőízületi porckopás. Ilyen esetben biológiai elöregedést tételezhetünk fel az elváltozás kialakulásában. Azonban számos olyan körülmény ismert, ami a porckopás folyamatát felgyorsíthatja, mint a túlsúly, a mozgáshiány, de akár a túlzásba vitt sportolás, sérülések sorozata
 • Szekunder, azaz másodlagos csípőízületi porckopás esetén más betegség (pl. reumatoid arthritisz – ízületi gyulladás) vagy trauma, esetleg egy korábbi csípőízületi elváltozás állhat a csípőkopás kialakulásának hátterében. Viszonylag fiatal életkorban kezdődhetnek a panaszok nem megfelelően gyógyult vagy kezeletlen csípőficamos betegeknél. Életkortól függetlenül is előfordulhat csípőízületet ért balesetek után, a combfej vérellátási zavara következtében vagy sportolás okozta sérülés (csípő impingement) eredményeként.

Melyek a csípőízületi kopás jellemző tünetei?

A csípőízület kopása az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapot. Jellemzően először reggel, felkeléskor az ember úgy érzi, mintha csípője berozsdásodott volna, ezt nevezzük az ízületi merevségnek.  Ez az érzés viszonylag rövid idő alatt megszűnik, úgymond „bejáratódik” az ízület. A nap folyamán terhelés hatására fájdalom jelentkezik, ami pihenésre csökken, azonban hosszabb ülés vagy fekvés után újra jelentkezik az ízületi merevség érzet. Az idő előrehaladtával a fájdalom állandósul, a csípőízület mozgáspályája fokozatosan lecsökken, a fájdalom és a mozgáskorlátozottság miatt gyakran jelentkezik sántítás, és egyre nehezebben megy a zokni, cipő felvétele is. A panaszokra végleges és hosszú távú megoldást a csípőprotézis műtét jelent.

csipofajdalom-csipokopas

A csípőprotézis típusai

A beültetés során alkalmazott rögzítési mód szerint két csoportra osztjuk a csípőprotéziseket:

 1. cementtel rögzülő, más néven ragasztott csípőprotézis ma már klasszikusnak mondható, mintegy 6 évtizedes múltra tekint vissza. Ezek az implantátumok nagy kopásállóságú műanyagból (vápa) és fém ötvözetből készülő combcsontba illeszkedő szárból állnak, amelyek gyorsan szilárduló ún. csontcementtel (polyacrilát) kerülnek rögzítésre a mértanilag kialakított csontfelszínhez. Ez napjainkban a ritkábban használt csípőprotézis típus, azonban segítségével szinte majdnem minden esetben technikailag kivitelezhető a protézis beültetés.
 2. cement nélkül rögzülő csípőprotézis különösen a fiatal korban szükséges műtéteknél ajánlott. Ez esetben a csípőprotézis rögzítését maga a szervezet „végzi”, mivel a protézis méretéhez precízen illeszkedő csontágyból a csont „ránő” a protézis felszínére. A protézis implantátum tökéletes rögzüléséhez így 4-12 hét szükséges, ezen időszakot a kímélet, a fokozatos terhelés és a rendszeres gyógytorna tölti ki. Fokozatosan lesz megengedett a teljes szabad életvitel, és akár mérsékelt erősségű sportolás is.

 

MiniHip csípőprotézis az aktív élethez

A cement nélkül rögzülő csípőprotézisek csoportjába tartozik a rövid szárú, úgynevezett mini csípőprotézis (MiniHip), ami a fiatal, aktív életet folytató és egészséges csont állománnyal rendelkező betegek számára jelent megfelelő megoldást. Ennek alkalmazása kevesebb csont eltávolítást tesz szükségessé, mint a hagyományos csípőprotézis. A mini protézis alkalmazása esetén a protézis szár a combcsont nyaki részében rögzül, így az fiziológiásabban, a combcsont felső részén viszi át a terhelést a csontra. A rövid protézis szárak alkalmazásának további előnye, hogy a lágyrészeket teljesen megkímélő minimál invazív elülső feltárással, izomátvágás nélküli technikával beültetve a csípőprotézist, olyan helyzet érhető el, ami sokkal jobban hasonlít egy egészségesen működő természetes csípőízülethez.

A MiniHip™ implantátum egyesíti a felszínpótló csípőprotézisek (héjprotézisek) csont-megtartó tulajdonságát a totál csípőprotézisek stabilitásával. A legújabb kopófelszín fejlesztések szakértelmét alkalmazva elkerüli a héjprotézises felszínpótlás korai kopásából adódó szövődményeket és problémákat, ugyanakkor kevesebb csontvesztést és kiváló cement nélküli rögzülést tesz lehetővé.

Későbbi protézis csere esetén jobb helyzet maradhat vissza a lágyrészek és a csont kímélete miatt. Ideális megoldás fiatal betegek esetén!

A Mini csípőprotézis (MiniHip) előnyei:

 • Spórolás a csonttal: kevesebb csont eltávolítás, több saját csont megtartás
 • Természetesebb csont terhelés, jobb csontsűrűség a protézis környezetében
 • Csípő biomechanika pontos visszaállítása (offset, CCD szög)
 • Potenciálisan hosszabb élettartam
 • A protézis szár esetleges kilazulása esetén több saját csont marad vissza, mely kedvezőbb feltételeket nyújthat az új szár beültetéséhez
 • Ideális az izomátvágás nélküli, elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetéshez
 • A protézis dizájn és a beültető eszközök teljes lágyrészkíméletet biztosítanak
MiniHip_csipoprotezis

Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés

A csípőprotézis beültetés a korábbi sebészi gyakorlatban a csípőízület környéki izmok, inak és lágyrészek átvágásával volt megvalósítható. Ezt általában oldalsó (laterális) vagy hátsó (posterior) feltárással végezték, a legjobb ízületi rálátás érdekében. Az elmúlt évtizedben azonban teret hódított egy újabb eljárás, mely által nincs szükség a csípő környéki izmok és lágyrészek átvágására, így a műtét utáni gyógyulás sokkal kevesebb idővel és fájdalommal jár. Az izomátvágás nélküli, úgynevezett izomeltolásos műtéti technikát elülső (direkt anterior) feltárásból végezzük. A protézis beültetés tehát a csípőízület elülső részén ejtett kis metszésből, egy izmok közötti természetes résen keresztül kerül beültetésre úgy, hogy a környező izmok, inak, idegek és erek sem sérülnek. Ez a módszer az egyetlen valóban „minimál invazív” protézis műtét. A műtéti heg lehet hosszanti (átlagosan 6-8 cm) vagy a bikini vonalban vezetett haránt (8-10 cm) lefutású.

A hagyományos feltárással végzett és az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés különbségei

  Izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés Hagyományos csípőprotézis beültetés
Kórházban töltött idő 1-3 nap 3-10 nap
Rehabilitációs idő 3-4 hét 6-12 hét
Irodai munkát kezdhet 14 nap 21-28 nap
Fizikai munkát kezdhet 8 hét 12 hét
Autóvezetés 3-7 nap 28 nap
Korlátozások a műtét után nincsenek alsó végtag kiforgatása és keresztezése, mélyre való leülés, guggolás az első 6 hétben tilos!
Műtéti idő 50-70 perc 50-70 perc
Vérvesztés kisebb átlagos
Fájdalom nagysága kisebb átlagos
Ízületi korai (első 6 hetes) stabilitása jobb átlagos
Protézis ficam gyakorisága 0.1-1 % 2-4 %
Műtéti heg nagysága 6-10 cm 12-20 cm
Lehetőség esztétikus (bikini) műtéti metszés végzésére van nincs

A műtét menete

A minimál invazív, izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét technikailag nehezebb műtét mint a hagyományos, ezért a legjobb eredmény elérése érdekében kifejezetten ilyen irányú képzésben részesült és éves szinten nagyszámú műtétet végző, tapasztalt sebészre van szükség a legjobb eredmény érdekében. Ilyen esetben a szövődmények előfordulásának valószínűsége rendkívül alacsony, valamint a műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége is rendkívül ritka. A műtét rendszerint vagy altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben és szedációban zajlik.

 

A csípőprotézis behelyezése

A műtét legnehezebb része a protézis combcsonti komponensének (protézis szár) behelyezése. Ennek során a combcsont felső részéhez hozzá kell férni, azt a műtéti területből kampók segítségével elő kell emelni. Ez kétféleképpen végezhető. Az egyik, elterjedtebb módszer során egy speciális műtőasztalon az operálandó oldali lábat egy cipőszerű kengyelben rögzítik melyen keresztül a műtét bizonyos szakaszában a végtagot hosszirányban húzatják, ill. lesüllyesztik (csípő extenzió). Ez esetenként a csípőkörüli szövetek és az ágyéki gerinc túlterhelését eredményezheti. 

Az általam alkalmazott, kevésbé elterjedt eljárás során a műtét hagyományos műtőasztalon, a végtag húzatása és érdemi mozgatása nélkül történik. Így végezve a műtétet a gerincet és a csípő körüli szöveteket nem éri felesleges stressz, valamint a végtaghossz, az ízület stabilitása és mozgásterjedelme a műtét közben bármikor ellenőrizhető. Hagyományos műtőasztalon elsőként végeztem Magyarországon elülső feltárásból csípőprotézis beültetést. A kellő gyakorlatot Angliában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban egyrészt műtéttechnikai kurzusokon, másrészt erre specializált orvosokkal együtt operálva sajátítottam el.

 

A műtét után

A műtét utáni fájdalomcsillapításról lumbális epidurális injekció, fascia iliaca blokád (FIB) vagy Pericapsularis ideg csoport (PENG) blokád gondoskodik, ami közel teljes fájdalommentességet eredményez. Röviddel a műtétet követően a beteget visszaszállítják a kórtermébe. Amennyiben spinál anesztéziában történt a műtét, az alsó végtagokat néhány órán keresztül nem fogja érezni. Az ágyból való felkelés és az operált végtag tornáztatása rendszerint a műtét után röviddel elkezdődik és amennyiben kellően jól érzi magát akár felkelhet és sétálhat is. Amíg nem tud inni, a kiszáradás elkerülése érdekében infúzióban részesítjük. Ritkán húgyúti katétert helyezünk be, melyet rendszerint másnap eltávolítunk. A műtétet követően a műtött beteg rendszeres fájdalomcsillapításban részesül. 

Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétet követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár nappal később vezetni vagy könnyebb munkát végezni.

 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétre való alkalmasság

Az elülső feltárásból történő csípőprotézis műtét a legtöbb csípőprotézis beültetésre szoruló betegnél elvégezhető. Kivételt képeznek az extrémen kövér betegek (lógó has), ill. a normálistól jelentősen eltérő anatómiával bíró egyének (pl.: korábbi műtét eredményeként). A csontritkulás általában nem akadály. A műtétre való alkalmasság tekintetében a személyes konzultáció alkalmával tudok véleményt adni.

 

A minimál invazív csípőprotézis beültetés előnyei

Az elülső feltárásból történő izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés kíméletessége révén az alábbi előnyökkel járhat a Magyarországon alkalmazott hagyományos módszerekkel szemben:  

 • nincs izomsértés: a csípő körüli izmok és inak teljesen épen maradnak 
 • kevesebb műtét utáni fájdalom: a kisebb műtéti seb és a kíméletesebb műtéti technika eredményeként  
 • rövidebb rehabilitáció: az izmok épen hagyása miatt a végtag azonnal terhelhető, így már a műtét után néhány órával felkelhet  
 • műtét után nincsenek korlátozások: a műtétet követően oldalára is feküdhet, keresztezheti a lábait, ill. nem szükséges ülésmagasítást alkalmaznia  
 • rövidebb kórházi tartózkodás: 0-3 nap (átlagosan 2 nap)  
 • egynapos műtétként is végezhető: esetenként a műtét napján, de legkésőbb 24 órán belül elhagyhatja a kórházat
 • kisebb és esztétikusabb műtéti heg: 6-8 cm-es hosszanti vagy 8-10 cm-es bikini vonalban rejtve maradó heg  
 • gyorsabb visszatérés a mindennapokba, ill. munkába: könnyebb munkát már néhány héttel a műtétet követően végezhet 
 • kevesebb műtéti vérvesztés: részben a kíméletesebb műtéti technika, részben a kisebb sebzés, valamint a műtét alatt alkalmazott vérzéscsillapító hatású szerek eredményeként  
 • stabilabb és jobban terhelhető ízület: a protézis ficama rendkívül ritka, saját eredményeim alapján kevesebb mint 0.5 % (szemben a hagyományos módszerekkel, ahol: 2- 6%)  
 • a műtétet követően nem marad vissza sántítás  
 • akár már 2-3 nappal a műtét után vezethet

 

 A műtéti tervezés

A műtét előtti tervezés fontos része a csípőprotézis beültésnek. Alkalmazásával meghatározható a megfelelő implantátum típus, a komponensek mérete, csökkenthető a méretezési problémákból adódó csonttörés valószínűsége, továbbá segít visszaállítani az offset-et és a végtaghosszt.

Ha egy sötét úton felkapcsolt reflektorral vezetünk messzebbre látunk, ill. több részletet veszünk észre. Ennél fogva gyorsabban haladhatunk és elkerülhetjük a váratlan úthibákat, akadályokat. Lehetséges reflektor nélkül is vezetni, de ilyenkor a vezetés lassabb és nehezebb. A teljes csípőprotézis beültetés elvégezhető digitális tervező alkalmazás nélkül is, de a műtét előtti tervezés segít felmérni és elkerülni az esetleges problémákat. A műtét előtt készült képalkotó felvételek végzett műtéti tervezés olyan mintha vezetéskor felkapcsolnánk a reflektort: tisztánlátást és biztonságot nyújt.

 

4D műtéti tervezés OPS Mozgásanalízis alapján

Az OPSInsight™ 4D műtéti tervező szoftver segítségével a beteg egyéni anatómiai adottságaihoz, gerinc és medence mozgásához és csontsűrűségéhez igazíthatók és modellezhetők a beültetendő csípőimplantátum komponenseinek elhelyezkedése, mozgása. Az eljárás, ami minden egyes beteg esetén a csípőprotézis beültetés személyre szabottságát biztosítja, egyedülálló jelenleg a világon. Alkalmazásával a protézis hibás beültetéséből adódó problémák (végtaghossz, offset, peremszéli terhelés, implantátum ütközés, ficamodás, szár megsüllyedése stb.) valószínűsége minimalizálható, ezáltal a protézis élettartama várhatóan meghosszabbítható

Ezt a „személyre szabott” eljárást, melyet a fejlett világban is egyre több helyen alkalmaznak, 2017-ben elsőként vezettük be Magyarországon. Manapság is, miután a betegek is megértik és felismerik az eljárás jelentőségét, rendkívül gyakran alkalmazzuk. 2019-ben mintegy 150 elvégzett műtéttel Európában a legtöbb ilyen eljárást alkalmazó sebész voltam.

Az eljárás két alapvető lépésből, a műtétet megelőző funkcionális analízisből, majd az analízis alapján készült műtéti terv megvalósításából áll.

 

1. Funkcionális analízis

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése alapján a speciális OPSInsight™ felhő alapú szoftver segítségével elkészül a csípőízület 3D modellje és egy előzetes protézis beültetési terv. Ezt a tervet az ortopéd sebésznek lehetősége van ellenőrizni és azon szükség szerint változtatni.  Az OPSInsight™ szoftver különlegessége, hogy valós időben mutatja, hogy bármiféle változtatás, mint pl.: a protézis komponensek mérete, orientációja (vápa dőlésszög, anteverzió, szár anteverzió), hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, az és legfőképpen a protézis mozgására. A terv véglegesítése és jóváhagyása után a második lépés következik.

2. A műtéti terv megvalósítása

A műtét során, amit saját gyakorlatomban minden esetben izomátvágás nélküli módszerrel, elülső (direkt anterior) feltárásból történik, a pontos combnyak reszekció (átvágás) magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális PSI sablont alkalmazzuk. A PSI (Patient Specific Instrumentation) sablonok az OPSInsight™ szoftver segítségével elkészült műtéti terv alapján egyedileg készülnek. A combnyakhossz ily módon történő meghatározása biztosítja az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. 

OPS – Mozgásalapú csípőprotézis beültetés előnyei:

 • a protézis élettartamát csökkentő problémák (peremszéli terhelés, komponensek egymásba ütközése, ficamodás lehetősége) kiküszöbölése
 • személyre szabottság biztosítása
 • CT alapú tervezés
 • pontos protézis méret meghatározás
 • pontos végtaghossz és offset meghatározás 
 • csontsűrűség meghatározása és figyelembevétele a tervezésnél
 • nagy pontosság
 • elülső feltárásból végzett műtétnél alkalmazható

A világon egyedülálló OPSInsight™ az új „gold standard”, mely új szintre emeli a csípőprotézis beültetés megtervezését! Eddig már több, mint 250 esetben alkalmaztuk sikeresen az eljárást!

csipoprotezis-mozgasanalizis_alapjan

2D műtéti tervezés MediCAD digitális szoftverrel

A MediCAD digitális tervező alkalmazásával a csípőprotézis műtét kiszámíthatóvá válik: a csípőprotézis beültetés nagy pontossággal megtervezhető, és a leggyakoribb szövődmények elkerülhetők. 

Az eljáráshoz a műtétet megelőzően a csontos medencéről röntgenfelvételek készülnek, mely során az érintett csípőízület magasságában egy adott méretű (25 mm-es) kalibrációs golyó kerül elhelyezésre. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a tervező program a tervezési folyamat első lépéseként beállíthassa a röntgenfelvétel megfelelő nagyítását. Miután ez megtörtént, meghatározásra kerül a műtét előtti esetleges végtaghossz különbség mértéke és a csípőízület offset-je, azaz az ízületi forgási középpontot a combcsont tengelyével összekötő merőleges hossza. Ez utóbbi visszaállítása a végtaghossz, a forgási középpont mellett az egyik legfontosabb feladat. A vápa pontos méretének, elhelyezésének és dőlésszögének meghatározását követően történik a protézis szárkomponens típusának meghatározása. 

Az utolsó lépésként a kívánatos végtaghossz eléréséhez megfelelő hosszúságú fej kerül kiválasztásra. Végezetül meghatározható a combnyak rezekció magassága is.  A műtét során nagy biztonsággal elkerülhető a végtaghossz különbség és helyreállítható a csípőízület eredeti forgási középpontja és offset-je, ezáltal növelhető a protézis élettartama.

 

Csúcstechnológia a csípőprotézis beültetésben: NaviSwiss sebészi navigáció

A csípőprotézis beültetés rövid- és hosszútávú sikerének a kulcsa a csípő eredeti viszonyainak, biomechanikájának pontos visszaállítása. Ez egyrészt a számítógépes műtéti tervezéssel meghatározott forgási középpont és az offset helyreállításából, a vápa és a szár komponens pontos pozicionálásából, valamint a végtaghossz helyreállításából áll.

Egyes tanulmányok szerint annak az esélye, hogy a vápa pozíciója az ajánlott beültetési tartományon kívül legyen, elérheti az 50%-ot még a nagy tapasztalattal rendelkező sebészek esetén is! 

A számítógép vezérelt innovatív műtéti technológia, a NAVISWISS sebészi navigáció ugyanakkor lehetővé teszi a csípőprotézis műtét során a digitális műtéti tervezéssel meghatározott terv szerint a komponensek nagy pontosságú pozicionálását és a legjobb funkcionális eredmény elérését. A navigáció alkalmazása a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját biztosítja, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát.

Az eljárás nem igényel előzetes CT vizsgálatot, ill. műtét alatt röntgen alkalmazását, és gyorsan, pontosan, ill. reprodukálható módon biztosítja a műtéti terv megvalósítását.

A NAVISWISS navigáció előnyei

 • vápa dőlésszög és anteverzió pontos biztosítása
 • biomechanikai paraméterek, mint, forgási középpont, ill. offset helyreállítása
 • végtaghossz pontos visszaállítása
 • protézis ficamodás valószínűségének csökkentése
 • protézis élettartamának potenciális növelése
 • nagy pontosság: a végtaghossz 2 mm-en, a vápa pozíció 3°-on belül biztosítható
 • gyors eljárás: a műtétet csupán néhány perccel hosszabbítja meg
 • kis méretéből adódóan támogatja az elülső feltárásból (izomátvágás nélkül) végzett csípőprotézis beültetést  
 • felhasználóbarát, nem akadályozza a műtéti folyamatokat
 • nem szükséges hozzá előzetes CT vizsgálat, ill. a műtét folyamán röntgen képerősítő alkalmazása
 • OPS mozgásanalízis műtéti tervének megvalósítása betegspecifikus sablonok nélkül

Hogyan működik a NaviSwiss sebészi navigációval végzett csípőprotézis beültetés?

Az ortopéd sebészetben használt navigáció ugyanúgy működik, mint az autók navigációja: gyorsan és nagy pontossággal segít elérni a célt, ami a műtét esetén az előzetesen megtervezett implantátum pozíciót jelenti.

A navigáció alkalmazásának három lépése:

 1. Az anatómiai pontok regisztrációja: A miniatürizált Navitag markerek rögzítése a csontokhoz és azok anatómiájának digitális leképzése. 
 2. Navigáció: A művi vápa helyének a kialakítását és a végleges vápa beültetését a navigáció támogatja a pontos szögértékek megjelenítésével.
 3. Dokumentáció: Végezetül a végtaghosszt és az offset-et beállítjuk és minden dokumentálásra kerül.

Digitális műtéti tervezés + Navigációval végzett műtét = tökéletes funkció és természetes érzet!

 

Felkészülés a csípőprotézis műtétre

A műtétet megelőzően különféle, kötelezően előírt vizsgálatok szükségesek annak megítélésére, hogy páciens aneszteziológiai, illetve sebészi szempontból operálható-e. Ezeket laborvizsgálat, góckutatás (fogászati, fül-orr-gégészeti, urológiai, ill. nőgyógyászati), valamint aneszteziológiai vizsgálat képezi. A vizsgálatokon túl is ajánlott komolyan venni a felkészülést, ami a sikeres gyógyulás egyik alapeleme lehet. A protézis műtétre való felkészülés támogatása céljából elérhető egy blogcikk, valamint letölthető egy szakszerűen összeállított betegtájékoztató is.

 

A kórházi tartózkodás

A műtét napján az előre egyeztetett időpontban kell jelentkeznie a kórházban. A kivizsgálás során készült laborokat, vizsgálati eredményeket, ill. röntgen felvételeket (CD lemezt vagy filmet) feltétlenül hozza magával. Felvételekor ismételten ellenőrizzük az eredményeit. Ezt követően a kórtermébe kísérik, ahol kellő ideje lesz az ápoló személyzetet és a környezetét megismernie. A műtétet megelőzően ismételten találkozni fog velem és az aneszteziológusával. Ha még maradt megválaszolatlan kérdése, ekkor még mindig lehetősége van azt személyesen megkérdezni. 

Mit hozzon magával?

 • tisztálkodó szereket – kényelmes hálóinget, ill. lehetőleg rövid pizsamát
 • rövid ujjú inget vagy kényelmes felsőt
 • kényelmes papucsot
 • hálóköntöst
 • olvasnivalót, keresztrejtvényt stb.  

Mit ne hozzon magával?

 • értéktárgyat (pl.: ékszert) 
 • kozmetikai cikkeket (pl.: make up, körömlakk)  

A kórházban tartózkodás hossza általában 0-3 nap és alapvetően az ön állapotát határozza meg. Az elbocsátás időpontját a sebész és a gyógytornász közösen határozza meg a műtéti seb az ön általános állapota, valamint járóképessége alapján. Ahhoz, hogy haza engedhessük a kórházból, funkcionális szempontból az alábbi feltételeknek kell megfelelni:  

 • legyen járóképes segédeszközzel (könyökmankóval, ill. bottal) vagy anélkül 
 • tudjon lépcsőn közlekedni 

Műtét utáni rehabilitáció

A rehabilitáció kulcsfontosságú eleme a gyógytornász által megtanított gyakorlatok rendszeres végzése. Ugyanúgy lényeges a gyakorlatok között hagyni időt a pihenésre. A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna gyakorlatokról a honlapomon is rendelkezésre áll egy általános videó, ugyanakkor az idő előrehaladtával a tornagyakorlatok a gyógytornász által személyre szabottan változnak. A rehabilitáció időtartama nagyban függ a műtéti beavatkozás típusától, valamint a páciens egészségi és pszichés állapotától. A jó felkészülés és a megfelelő motiváció jelentősen elősegíti a sikeres rehabilitációt. További tanácsoka a műtét utáni első időszakban:

 • Öltözködéshez mindig üljön le.
 • Kezdetben kerülje a szűk, nehezen felhúzható ruhákat.
 • Olyan otthoni cipőt vagy papucsot használjon, amelybe könnyen bele tud lépni.
 

 

Mire számíthat a csípőprotézis műtét után?

 

Járás, séta

Rendszerint az operált végtag teljes terhelése megengedett akár közvetlenül a műtétet követően. Kezdetben támasztékként könyökmankó áll a rendelkezésére. A segédeszközöket fokozatosan elhagyhatja amennyiben kényelmesen, sántítás nélkül képes járni. Ez egyénenként változó, általában 1-14 nappal a műtétet követően lehetséges. A járástávolságot fokozatosan célszerű növelni, mivel az izomzat kezdetben gyorsan fárad és csípője fájdalmassá válhat, amennyiben az operált csípőjét túlterheli.  

 

Autós közlekedés, autóvezetés

Altatást, ill. érzéstelenítést követő 48 órán belül tilos autót vezetni. Amennyiben automata váltós gépjárművel rendelkezik és a bal csípője került műtétre, akkor a haza bocsátásától (2-3. nap) vezethet. Jobb oldali műtét, ill. mechanikus váltós gépjármű esetén 1-2 héttel a műtétet követően javasolt a vezetés. Hazamenetele előtt a gyógytornász tanácsokkal fogja ellátni, hogy hogyan szálljon be, illetve ki biztonsággal az autóból. Amennyiben nagyobb távolságra utazik, rendszeresen célszerű megszakítani az utat, hogy néhány percet sétálhasson.  

 

Visszatérés a munkába

A munkába való visszatérés annak jellegétől függ. Irodai munkavégzés rendszerint 2 héttel a műtétet követően lehetséges. Kezdetben javasolt a részmunkaidő és a munkaórák számának fokozatos növelése. Fizikai jellegű munka leghamarabb 6 héttel a műtét után kezdhető.  

 

Szexuális élet

Ezen a téren nincs orvosi korlátozás. Normális szexuális életet élhet, amint arra képesnek érzi magát. Visszajelzések alapján a csípőprotézis műtét után a csípőfájdalom megszűnése miatt jelentősen javul a szexuális élet minősége.

 

Kerékpározás

Otthonába bocsátását követően lehetőség van szobakerékpár használatára, kezdetben ellenállás nélkül, magasra állított üléssel. Amennyiben biztonságosnak érzi, a későbbiekben áttérhet hagyományos kerékpárra.  

 

Úszás

Lehetséges úszni vagy vízi tornát végezni, amint a sebe teljesen meggyógyult (általában 3-4 héttel a műtét után) vagy a műtétet követően akár 1-2 héttel, amennyiben vízálló („úszásálló”) sebtapaszt használ, továbbá képesnek érzi magát arra, hogy kényelmesen ki-, illetve beszálljon a medencébe. Meleg víz (gyógyfürdő) nem ajánlott műtét után három hónapig. Úszás kapcsán 6 hétig lehetőleg kerülje a „szabályos” mell lábtempó végzését.  

 

Sportolás

Kocogás, illetve az ugrással járó sportok, illetve szabadidős tevékenységek a protézis élettartamának meghosszabbítása érdekében nem javasoltak. Azonban úszás, kerékpározás, súlyzózás, evezés, páros tenisz, asztalitenisz, golf, óvatos síelés (amennyiben korábban is síelt) végezhetőek. Úszás és szobakerékpár kivételével a sportolás megkezdése rendszerint 3 hónappal a műtét után javasolt.  

 

Repülős utazás

A vérrög (trombózis) és az esetleges embolizáció miatt nem célszerű repülni 4-6 hétig. Ha mégis rákényszerül, akkor az utazás ideje alatt visszér harisnya használata, rendszeres lábtorna és sétálás javasolt. Ezen kívül pár napig vérhígító (pl: Clexan injekció vagy Xarelto tabletta) használata is javasolt.  

 

Leggyakoribb kérdések a műtét után

 

Mennyi időt vesz igénybe a seb gyógyulása?  

A bőrseb rendszerint 10 nap alatt begyógyul. A csípő körüli, mélyebben fekvő szövetek gyógyulása, hegesedése 6 hét alatt fejeződik be. Ezen időszak alatt a csípő körüli fájdalom, ill. érzékenység megszűnik. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok, amikor az operált csípő ismét érzékennyé válik, mely idővel ismét elmúlik. Ez a természetes gyógyulási folyamat része. Ahhoz, hogy az operált csípő körüli szövetek teljesen visszanyerjék a rugalmasságukat, az ízület a teljes mozgásterjedelmét, és összességében a beteg „elfelejtse a műtétet“ rendszerint 2-3 hónap szükséges.  

 

Mennyi gyakorlatot végezzek, ill. túlzásba vihető-e a gyakorlatok végzése?  

Nagyon fontos az előírt gyakorlatok végzése és a fokozatosság. A gyakorlatok között elegendő időt kell adni csípőjének a pihenésre is. Amennyiben a gyakorlatokat követően fájdalmat érez, feltehetően túl aktív volt. Hasonlóan, az éjszaka jelentkező fájdalom is a nap folyamán túlzásba vitt aktivitás jele.  

 

Meddig tart a beültetett csípőprotézis? 

A technológia fejlődésével egyre kopásállóbb anyagok (pl.: kerámia) kerülnek felhasználásra, ill. újabb módszerek (pl.: mozgásanalízis alapján végzett műtéti tervezés és protézis beültetés, navigációval végzett protézis beültetés) állnak rendelkezésre, mely eredményeként növelhető a protézis élettartama. A minőségi implantátumok várható élettartama akár 2-3 évtized is lehet. A „kerámia a kerámián” kopófelszínek esetén például olyan kis mértékű a kopás, hogy a protézis elméletileg akár életfogytig is kitarthat.  

 

A repülőtéri biztonsági kapu jelezni fog? 

Tapasztalatok szerint a biztonsági fém detektor nem minden esetben érzékeli a beültetett fémet. Ha mégis jelezne, elegendő bizonyíték a műtéti heg vagy a mindenkinek kiállított igazolás, az ún. „Implantátum Passport”.  

 

Végezhetnek rajtam később MRI vizsgálatot?  

Az általam használt csípőprotézisek kivétel nélkül MR kompatibilisek, vagyis MRI vizsgálat a műtétet követően bármikor végezhető. Az operált csípő és közvetlen környékén a kép viszont a fém árnyékoló hatása miatt nem lesz tiszta.  

 

Az operálandó végtag rövidebb. A műtétnél ki lehet majd egyenlíteni a különbséget?  

Általában teljesen korrigálni lehet a végtagok hosszkülönbségét. Tartósan fennálló végtaghossz különbség esetén az ágyéki gerinc és a medence adaptálódik ehhez a helyzethez, ezért a műtétet követően átmenetileg hosszabbnak érezheti az operált végtagot. Ez az érzet rendszerint néhány hónapon belül megszűnik.  

 

Mikor kell kontroll vizsgálatra jelentkezni?  

A műtétet követően 2, 6, ill. 12 héttel, majd 6, ill. 12 hónappal szükséges kontroll vizsgálatra jelentkezni. Ezt követően már csak 2 évente szükséges kontrollra jelentkezni. 

 

Műtött pácienseim tapasztalatai

Csípőfájdalom, csípőízületi porckopás esetén, vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! A személyre szabott legjobb megoldással segítek! Várom magánrendelésemen Budapesten vagy Pécsett!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram