Egynapos csípőprotézis beültetés

Minimálisan invazív, izomátvágás nélküli műtéti technikával

 

Az egynapos műtétek lényege, hogy a páciens még a műtét napján, vagy legkésőbb 24 órával a beavatkozást követően az otthonába távozhat. Az orvostudomány és a műtéti technika fejlődése által napjainkban ez már a csípőprotézis műtét után is megvalósulhat – válogatott esetekben. Ami korábban, a hagyományos, oldalsó (laterális) vagy hátsó (posterior) feltárással, izomátvágásos technikával végzett csípőprotézis műtéteknél elképzelhetetlen volt, az mára az elérhető valóság!

Nézze meg videón, amint páciensem a reggeli műtétje után délután, a saját lábán távozik a Da Vinci Magánklinikáról:

Ki alkalmas egynapos csípőprotézis műtétre?

A csípőprotézis beültetés egynapos beavatkozás keretén belül kizárólag minimálisan invazív, izomátvágás nélküli műtéti technikával, elülső (direkt anterior) feltárással operált pácienseknél jöhet szóba. További kritérium, hogy a műtét ne altatásban, hanem szedációban és gerincközeli érzéstelenítésben történjen. Ezen felül kulcsfontosságú a páciens általános egészségi és fizikális állapota, valamint a műtét utáni közérzete.

Az egynapos beavatkozás fiatalabb korban gyakrabban megvalósítható, mint 60 év felett, azonban a kor nem feltétlenül kizáró tényező. A páciens a kórházat abban az esetben hagyhatja el 24 órán belül, ha ezt a műtétet végző sebész és a gyógytornász is támogatja. A műtét után tehát a gyógytornász is felméri a páciens állapotát, a hazabocsátás előtt pedig az orvos is kontroll vizsgálatot végez. Amennyiben a beteg képes önállóan, biztonságosan járni és lépcsőzni, valamint minden egyéb tényező is adott az otthoni lábadozáshoz, 24 órával a műtét után haza bocsátható. Reggeli műtét esetén még aznap esti hazatérés is megvalósulhat.

 

Az elülső feltárással végzett, minimálisan invazív csípőprotézis műtétről

A csípőprotézis beültetés célja a porckopásból eredő erős csípőfájdalom és mozgás-beszűkülés végleges megoldása, így a páciens mozgásképességének és életminőségének helyreállítása. Az elülső (direkt anterior) feltárással végzett, izomátvágás nélküli, ún. minimálisan invazív műtéti eljárással a csípőprotézis beültetés mára igazi sikerműtétnek számít. Ilyen módon a protézis beültetés egy természetes izmok közötti résen keresztül valósul meg, és a csípő környéki izmok nem sérülnek. Ennek következtében a műtét utáni rehabilitáció sokkal gyorsabban és fájdalommentesebben zajlik.

Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis műtét után néhány órán belül a páciens felkelhet és sétálhat. A műtét közben, valamint az után alkalmazott modern fájdalomcsillapításnak köszönhetően a sebgyógyulási fájdalom kifejezetten mérsékelt. A műtött végtag terhelése és tornáztatása tekintetében a fokozatosság elvének betartása szükséges. Amennyiben a műtét után minden rendben, a gyógytornász és a sebész közös javaslatára a beteg akár 24 órán belül a saját lábán elhagyhatja a kórházat és a továbbiakban az otthonában lábadozhat. Ehhez szükséges az orvosi utasítások szigorú otthoni betartása és a rendszeres gyógytorna is.

 

Az egynapos csípőprotézis beültetés előnyei

Az egynapos csípőprotézis műtét legnagyobb előnye, hogy a páciens a saját otthonában, a saját komfort zónájában lábadozhat, szinte azonnal a műtét után. Sokak számára problémát okoz egy idegen környezetben pihenni, mosakodni, és a gyógyulásra koncentrálni. Azok számára, akiket szorongással tölt el a kórházi tartózkodás – még akkor is, ha exkluzív magánkórházi tartózkodásról van szó – nagy megkönnyebbülést jelenthet az egynapos beavatkozás. A szorongás és a stressz köztudottan nem segíti elő a megfelelő gyógyulást, ezért esetükben az otthoni lábadozás lehetősége kifejezetten támogatja a rehabilitációt.

Fontos, hogy az otthoni környezet a műtét utáni rehabilitációra megfelelően elő legyen készítve:

  • Legyen a pácienssel egy családtag vagy barát, aki segítséget nyújt az első hetekben.
  • Minden segédeszköz be legyen szerezve, amit a gyógytornász és az orvos a műtét előtt javasolt. A páciens legyen tisztában ezek használatával.
  • A műtét után hazatérő páciens teljes mértékben a gyógyulásra tudjon koncentrálni, mint fő feladatára.
  • Legyen előre megszervezve az otthoni gyógytorna, lehetőleg gyógytornász személyes közreműködésével.

Csípőtáji krónikus fájdalom esetén vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal Ön is! Személyre szabottan a legjobb megoldással segítek! Kérjen időpontot a rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy küldje el kérdését az alábbi űrlapon keresztül.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram