Hogyan készüljön fel a protézis műtétre?

csipoprotezis

Legyen szó akár csípőprotézis, akár térdprotézis műtétről, a sikeres gyógyulás egyik kulcseleme a felkészülés. A protézis műtét óriási pozitív változást idéz elő a betegek életminőségében és mozgásképességében, ugyanakkor megterhelést jelent a szervezet számára. A szövődmények kockázatának minimalizálása, valamint a leggyorsabb rehabilitáció érdekében ajánlott ugyanolyan komolyan venni a felkészülést, mint magát az operációt.

Kötelező vizsgálatok a műtét előtt

A protézis műtét előtt szükséges néhány alapvető orvosi vizsgálaton részt venni. Ezek célja az Ön általános egészségi állapotának, valamint a műtétre való alkalmasságának felmérése. A vizsgálati eredmények nagyban befolyásolhatják a műtét menetét és a rehabilitációs programot is.

Protézis műtét előtt az előírt kötelező vizsgálatok:

  • Laborvizsgálat - vérvétel és vizeletvizsgálat alapján információt ad az anyagcsere folyamatokról, a szervek és az immunrendszer működéséről, jelzi az esetlegesen előforduló gyulladást.
  • Góckutatás - egy krónikus góc a szervezetben könnyen okozhat gyulladást a műtét után, ami szövődményekhez és lassú gyógyuláshoz vezethet. Ennek megelőzése céljából a műtét előtt fogászati, fül-orr-gégészeti, és urológiai/nőgyógyászati szűrővizsgálat szükséges.
  • Aneszteziológiai konzultáció - a műtéti tervezés egyik fontos kérdése, hogy altatásban, vagy gerinc érzéstelenítésben történjen a beavatkozás. Ennek legjobb megítélése céljából szükséges egy aneszteziológiai vizsgálat a műtéten résztvevő altatóorvos által.

Amennyiben a kötelező vizsgálatok során probléma merül fel, arról a műtétet végző ortopéd sebész szakorvost mielőbb tájékoztatni szükséges!

A szervezet felkészítése

Tény, hogy minél egészségesebb a szervezet, annál jobban viseli a műtéti beavatkozás okozta megterhelést, és annál gyorsabb lehet a rehabilitáció is. Ezért érdemes az életmódot és a táplálkozást egészséges üzemmódba állítani már az operáció előtt, illetve ajánlott ennek fenntartása a továbbiakban is.

Nagyízületi protézis beültetés esetén a testsúly egy kifejezetten meghatározó tényező a műtét alatt és után is. Befolyásolja a műtéti eljárást és a rehabilitációt, így az egész beavatkozás eredményességét. Túlsúly esetén a felkészülés ideje alatt testsúlycsökkentő diéta tartása szükséges. Érdemes dietetikus segítségét igénybe venni a kitűzött cél hatékony elérése érdekében. Az egészséges, vitamindús és fehérjében gazdag táplálkozás azonban normál testsúly esetén is nagyon fontos. További tippeket olvashat a hatékony fogyáshoz protézis műtét előtt ebben a korábbi cikkemben.

A szervezet normál működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság - tehát fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre is. Az egészségtudatosság legyen itt is a fókuszban: testünk számára a víz a leghasznosabb, ebből naponta legalább 2-3 liter fogyasztása ajánlott. A szénsavas, cukrozott üdítők, a kávé, és a koffein tartalmú teák, egyéb italok kerülése javasolt.

A mielőbbi legjobb gyógyulás érdekében a dohányzás és az alkoholfogyasztás teljes mellőzése nyomatékosan ajánlott, már a műtét előtt, valamint a rehabilitáció teljes időszakában.

Az izomzat felkészítése

A protézis műtét szükségét alapvetően az ízület intenzív fájdalma és mozgásbeszűkülése indukálja. A háttérben álló ízületi porckopás az érintett ízülethez kapcsolódó izmokra is negatív hatással van, esetenként izomsorvadás is bekövetkezhet. Az izmok aktivizálása és erősítése már a műtét előtt is kifejezetten ajánlott a megfelelő rehabilitáció támogatására. A felkészítő gyógytorna gyakorlatok végzésével jelentősen befolyásolható a gyógyulás folyamata.

A szakszerű gyógytorna a műtét előtt is személyre szabott: a gyakorlatok összeállítása során a gyógytornász figyelembe veszi a beteg általános fizikai állapotát, a porckopás okozta mozgásbeszűkülést és a fájdalom fokát is. A tornáztatás célja az izmok “bekapcsolása”, a vérkeringés jótékony serkentése, összességében pedig az adott végtag felkészítése a műtétre. A mozgásterápia szerepe a gyógyulásban már a műtét előtt kezdődik!

Pszichés felkészülés

A műtéti beavatkozás szükségessége sokakat félelemmel, aggodalommal tölt el. A mindennapi kínzó fájdalom ellen mégis ez jelenti a megoldást, így törekedni kell ezeknek az aggályoknak és félelmeknek a legyőzésére. Hatékony és bevált módszer erre az alapos tájékozódás és informálódás. A műtét előtti ortopédiai konzultáció során minden felmerülő kérdésre örömmel válaszolok, emellett pedig a weboldalon is van lehetőség szakszerűen összeállított betegtájékoztatók[1]  letöltésére. További bizonytalanság esetén pedig az oldal alján található kapcsolati űrlapon keresztül is biztosítok kérdezési lehetőséget.

A pszichés felkészülést nagyban elősegíti továbbá a műtét utáni napok megtervezése, a szükséges segédeszközök beszerzése és a rehabilitáció beütemezése is. A család támogatása és segítsége szintén fontos ebben az időszakban, valamint a gyógyulás utánra időzített új célok kitűzése is kifejezetten motiválóan hat.

Protézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram