Gyógytorna térdprotézis műtét után

A térdprotézis műtét utáni felépülés egyik kulcseleme a mozgásterápia, ezen belül is a szakszerű és rendszeres gyógytorna. Térdprotézis beültetésre a legtöbb esetben porckopás miatt kerül sor, ami kínzó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár együtt. A porckopás okozta panaszok a műtét után megszűnnek, azonban az izomzat és a szervezet számára kell egy kis idő és gyakorlás, hogy minden visszatérjen a korábbi egészséges állapotához. Ehhez nyújt segítséget a gyógytornász, aki már a műtét napján a kórházban felkeresi a pácienseket és elkezdi a rehabilitációt.

A gyógytorna célja a térdprotézis műtét után:

  • Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést, ezáltal serkenti a test természetes gyógyulási folyamatait.
  • Erősíti az izomzatot, fokozza az izomerőt.
  • Segít megakadályozni a mozgásbeszűkülést. Tornáztatás nélkül a műtét után fennáll a veszélye a tartós mozgásbeszűkülésnek, ezért kiemelt fontosságú a mindennapos gyakorlás és mozgás!
 

Gyógytorna izomkímélő térdprotézis műtét után

Az izomkímélő midvastus vagy subvastus feltárással végzett térdprotézis műtét során a térd környéki izomzat kevésbé sérül, így a rehabilitáció is fájdalmatlanabb. Az új műtéti technológiák – mint az egyedi PSI sablonok és az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás – tovább gyorsíthatják a gyógyulási folyamatot. A gyógytorna azonban minden esetben alapvető fontosságú a műtét után. Megkezdése mielőbb ajánlott, rendszeres, tehát mindennapi folytatása a rehabilitációs időszak során mindvégig szükséges.

A műtét után közvetlenül számítani kell rá, hogy kellemetlen, feszülő érzés jelentkezik a térdhajlítás során. Ez a torna gyakorlásával és a seb gyógyulásával egyre csökken, és néhány hét alatt teljesen megszűnik. A gyógytorna gyakorlatok (és a sikeres műtét) hatására a műtét utáni 2. napon a térd hajlíthatósága általában eléri 80-90 fokot, amivel a páciens otthonába távozhat.

Térdprotézis beültetés után a páciens már a műtét napján felkelhet az ágyból és segédeszközzel megtehet néhány lépést. Ezt gyógytornász segíti, aki azonnal el is kezdi az első alapgyakorlatok és a helyes segédeszköz-használat betanítását. A műtét másnapján a páciensek számos esetben már segédeszköz nélkül is képesek néhány lépést sétálni. A rehabilitáció ideje alatt a mozgás kulcsfontosságú, de a térd terhelése során a fokozatosság elvének szigorú betartása szükséges!

A műtött térd egészségének megőrzése érdekében a rehabilitáció és a teljes gyógyulás után is érdemes a mindennapokba beépíteni a rendszeres mozgást, például biciklizés vagy akár séta formájában.

A térdprotézis műtét utáni legalapvetőbb otthoni gyógytorna gyakorlatokat Bibó Alpár gyógytornász mutatja be az alábbi videóban:

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram