Robot-asszisztált (OMNIBOTICS) térdprotézis beültetés

Robot-asszisztált (OMNIBOTICS) térdprotézis műtét
400
+
sikeres műtét

Innovatív technológia a térdfunkciók legjobb helyreállításáért

Az OMNIBotics® robot-asszisztált térdprotézis beültetés napjainkban a legkorszerűbb térdprotézis műtéti eljárás, ami a térd mozgásfunkcióinak legtökéletesebb helyreállítását és a leggyorsabb műtét utáni gyógyulást teszi lehetővé. Az innovatív eljárás alkalmazása számos előnnyel jár a térdkopásban szenvedők számára, a hagyományos térdprotézis műtéttel szemben. Az OMNIBotics® csúcstechnológiája miután meghódította Amerikát, Európában negyedik országként már Magyarországon is elérhető!

A térdprotézis beültetés alapvetően egy rendkívül sikeres műtét, azonban átlagosan a betegek mintegy 20-30%-nál maradnak vissza panaszok. Orvosi kutatások ennek okát vizsgálva két fontos megállapításra jutottak:

 1. A térd oldalszalagok nem egyenlő feszessége a műtét után fájdalomhoz, csökkent elégedettséghez vezethet és akár ismételt műtétet (revíziót) tehet szükségessé.
 2. A térdprotézis nem megfelelő pozicionálása elégtelen stabilitáshoz és fájdalmas panaszokhoz vezet. Statisztikák alapján a térdprotézis instabilitása a 2. leggyakoribb revízióhoz vezető ok.

A hagyományos vagy akár fejlettebb műtéti eljárásokkal (PSI, navigáció, ill.  más robot rendszerekkel) végzett térdprotézis beültetésnél a szalagfeszesség ellenőrzésére szinte kizárólag manuális eszközökkel van lehetőség. Ebben a sebész a saját érzékszerveire hagyatkozik, így azonban a stabilitás megítélése erősen szubjektív. Amennyiben a sebész úgy ítéli meg, hogy valamelyik szalag túl feszes, akkor többnyire annak részleges leválasztásával, ún. lágyrész release-el próbálja a szalagegyensúlyt visszaállítani. Szintén tanulmányok igazolják, hogy ez utóbbi a műtét után fájdalmak forrása lehet és elhúzódó rehabilitációt eredményezhet.  Az OMNIBotics® robot-asszisztált műtéti eljárás az első és egyetlen olyan technológia világszerte, ami a térdszalagok feszességének objektív módon történő, pontos mérését teszi lehetővé térdprotézis beültetés közben.

Térdprotézis műtét előtt

Térdprotézis műtét után

OMNIBotics® - az érezhető precizitás

Az OMNIBotics® a legkorszerűbb robot-asszisztált technológia, ami a térdprotézis illeszkedését és pozicionálását rendkívül nagy pontossággal segíti elő, miközben a belső és külső oldalszalagok egyensúlyának helyreállítását is biztosítja. Az eljárás egyik kulcsa, hogy a térdszalagok a műtét közben egy digitális szalagfeszesség-mérő eszközzel egyenlő feszességre állíthatóak be, anélkül, hogy azokat sérteni kellene. Az OMNIBotics® robot-asszisztált módszere más, hasonló rendszerekkel ellentétben nem igényel a műtétet megelőzően CT vagy MR vizsgálatot – ez az úgynevezett „image-free bone morphing” eljárás, amely által a vizsgálatok minimális sugárhatása is kiküszöbölhető.

CSÚCSTECHNOLÓGIA A TÉRDKOPÁS MŰTÉTI KEZELÉSÉBEN!

AZ OMNIBOTICS® TECHNOLÓGIÁVAL RENDKÍVÜL STABIL, JÓL MŰKÖDŐ TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS ÉRHETŐ EL, MELYHEZ RENDKÍVÜL MAGAS, MINTEGY 96%-OS BETEGELÉGEDETTSÉG TÁRSUL!

Az OMNIBotics® rendszer működése

Az OMNIBotics® robottechnológia az egyedülálló OMNIBot® robot-navigáció és az OMNIBalance® digitális szalagfeszesség-mérő eszköz segítségével virtuálisan modellezi a térd anatómiáját és mozgáspályáját. Az adatok alapján képes előre meghatározni, hogy milyen helyzetbe szükséges a protézis komponenseket pozícionálni ahhoz, hogy a szalagfeszesség egyensúlyban legyen a térd teljes mozgáspályája során és ehhez ne kelljen lágyrészeket leválasztani. Az az úgynevezett “Predictive Balance” technológia. A műtét alatt, valós időben, virtuálisan megtervezett implantátum pozíció rendkívül precíz megvalósítását az OMNIBot® robot teszi lehetővé, ami tizedmilliméterre pontosan beállítja a vágósablon pontos helyzetét a csontfelszínek kialakítása során.

Fontos hangsúlyozni, hogy a navigáció, a szalagfeszesség-mérő és a robot csak a protézis pontos helyzetének meghatározásában, valamint a vágósablon pontos beállításában segít, minden érdemi lépést a sebész végez, vagyis nem a robot operál!

Az OMNIBotics® rendszer részei

1.
OMNI
navigációs munkaállomás
Egy számítógépből és a hozzá tartozó monitorból, valamint két kamerából áll, mely utóbbiak a műtéti területre irányítva folyamatos információt szolgáltatnak a térdízület pontos térbeli helyzetéről. A számítógép analizálja a szalagfeszesség-mérő által szolgáltatott adatokat, ajánlást ad a protézis helyzetére és vezérli az OMNIBot® robot működését.
2.
OMNIBALANCE
digitális szalagfeszesség-mérő
A műtét kezdeti szakaszában az oldalszalagok feszességét méri. Az eredmények alapján a számítógép ajánlást ad arra az implantátum pozícióra, melyben az oldalszalagok feszessége szimmetrikus és azonos a térd teljes mozgáspályája során.
3.
OMNIBOT
robot
Rendkívül nagy precizitással biztosítja a protézis számítógép által meghatározott helyzetben történő beültetését. A folyamat lépéseit a navigáció vezérli és folyamatosan ellenőrzi.

Személyre szabott térdprotézis robottechnológiával

Az OMNIBotics® robottechnológiás térdprotézis műtéti eljárás napjainkban a legeredményesebb eljárásnak minősül a világon. Egyedülálló módon biztosítja a protézis beültetés személyre szabottságát azzal, hogy a térdízület valós anatómiájához és mozgástengelyéhez igazítva pozícionálja az implantátumot. Sikerének kulcsa a térdszalagok feszességének objektív mérésére és beállítására szolgáló OMNIBalance® eszköz, ami által elkerülhetőek az egyenlőtlen szalagfeszességből adódó szövődmények. A maximálisan precíz kivitelezést elősegítő OMNIBot® robot a térdprotézis tökéletes pozícionálását biztosítva szintén nagy szerepet játszik a személyre szabottság biztosításában.

Az OMNIBotics® eljárással az egyedi anatómiához igazított, személyre szabott térdprotézis beültetés eredményei:

 • Tökéletes térdszalag-egyensúly, lágyrész sértés nélkül
 • Optimális mozgástengely helyreállítás
 • Természetes érzet és tökéletes térdfunkció
 • Gyors gyógyulás, ami kevesebb fájdalommal jár
 • A műtét utáni szövődmények és maradvány panaszok elkerülése
 • 96-97%-os betegelégedettségi arány.

Az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis műtét menete

1. A térd digitális leképzése – “Image-free bone morphing”

A beteg térd érzéstelenítése, vértelenítése, valamint a bemetszés után az OMNIBotics® eljárás első lépése a térd anatómiájának feltérképezése. Ezt a folyamatot a térd leképzésének nevezzük, amely által valós, digitális képet kapunk a térdízület részeinek formájáról, méretéről és a porcfelszínek állapotáról. Ez a technológia teszi lehetővé a protézis beültetés nagyon pontos és személyre szabott megtervezését előzetes CT vagy MR vizsgálatok nélkül.

2. A térd mozgástengelyének meghatározása

A beteg térd valós mozgásterjedelmének és tengelyének felmérése és meghatározása az eljárás második lépésében történik. Ez alapján a térdizület műtét előtti állapota teljes mértékben modellezhetővé válik, az eltérések szemmel láthatóak.

3. Szalagfeszesség mérés

A BalanceBot® szalagfeszesség-mérő eszköz az oldalszalagokat azonos erővel feszítve méri a csontok közötti távolságot a térd mozgásai során. Így képet ad a szalagok feszesség-egyenlőtlenségeiről, valamint adatokat szolgáltat a szalag-egyensúly megvalósításával történő protézis pozicionáláshoz.

A BalanceBot® kezdeti méréséből kapott képen látható, hogy a belső oldalon a csontok közötti távolság kisebb, vagyis a belső oldalszalag feszesebb, mint a külső. Ezen felül a térd hajlításánál a csontok közötti távolság tovább csökken mindkét oldalon. A két vonal jól láthatóan különbözik.

4. Térdprotézis pozicionálási terv

Az OMNI® rendszer számítógépe meghatározza az ideális implantátum pozíciót, ami mellett a csontok között mért távolság – vagyis a szalagfeszesség – azonos a térd külső és belső oldalán, valamint a térd teljes mozgáspályája során. A monitoron látható, hogy a két vonal megfelel egymásnak és a térd tengelye is tökéletes.

5.Térdprotézis beültetés

A jóváhagyott implantátum pozíció megvalósításában az OMNIBot® robot segíti a sebészt. A robot tizedmilliméteres pontossággal állítja be a vágósablont a csontreszekcióhoz, ami által a protézis implantátum rendkívül precízen, milliméteres pontossággal kerül beültetésre. A pontos kivitelezés miatt a térdízület körüli lágyrészek sérülésének kockázata, a csont- és vérvesztés is minimalizálódik.

6. Ellenőrzés és bezárás

A térdprotézis beültetés utolsó műtéti lépése az OMNIBotics® eljárással a protézis ellenőrzése a térd teljes mozgáspályája során, valamint a szalagfeszesség visszamérése. A sikeres beültetés után a seb bezárása, a végtag vértelenítésének feloldása és vérzéscsillapítás történik.

Corin Group - OMNIBOTICS rendszer

Az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással végzett térdprotézis beültetés előnyei:

 • Nincs szükség a műtét előtt CT vagy MR vizsgálatra, mert az OMNIBotics® rendszere valós időben, saját maga méri fel a térd anatómiáját.
 • Az OMNIBalance® robot által lehetővé teszi a térdszalagok feszességének objektív mérését. A szalag-balansz helyreállításával elkerülhetőek az egyenetlen szalagfeszesség okozta műtét utáni panaszok és a protézis kilazulása.
 • Teljes mértékben személyre szabott és maximális pontosságú terv készül a térdszalag-feszesség figyelembevételével, mindössze néhány perc alatt.
 • A robot segítségével rendkívül precíz, tizedmilliméteres pontosságú kivitelezés valósul meg.
 • A térd mozgástengelyének helyreállításával az eredeti térdízület természetességéhez nagyon közel álló érzet érhető el.
 • A beavatkozás alatt kisebb a vérvesztés, így csökkennek a műtéti kockázatok.
 • Kisebb a műtét utáni vérömleny kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos eljárás alkalmazása esetén.
 • A műtét utáni időszakban kevesebb fájdalom tapasztalható.
 • Gyorsabb felépülés és rövidebb kórházi tartózkodás várható.
 • A precíz és anatómiailag személyre szabott beültetés következtében a protézis várható élettartama hosszabb.
 • Csökken a revízió szükségességének valószínűsége.
 • Statisztikák alapján az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással operált betegek 96-97%-a teljes mértékben elégedett a térdprotézis műtét eredményével!

"AZ OMNIBOTICS® ROBOT-ASSZISZTÁLT TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS EURÓPÁBAN NEGYEDIK ORSZÁGKÉNT MAGYORSZÁGON IS ELÉRHETŐ A TRITONLIFE DUNA MAGÁNKÓRHÁZBAN!"

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram