Arthroszkópos (térdizületi tükrözéses) térd műtétek

Az térdízületi tükrözés, azaz artroszkópia, egy minimálisan invazív és biztonságos eljárás, mely a térdízületi sérülések, ill. különféle elváltozások ellátását teszi lehetővé.

Az artroszkópia előnye a hagyományos nyitott műtététtel szemben az, hogy nem kell teljesen felnyitni az ízületet. Rendszerint csak két néha három apró bemetszést ejtünk – egyet az arthroszkóp (kamera) számára és egyet az ízületben használandó sebészeti eszközök számára. A kis sebzés csökkenti a gyógyulási időt és a kisebb szöveti trauma gyorsabb felépülést tesz lehetővé. Az egyszerűbb beavatkozások 15-20 percet, a bonyolultabbak 1-2 órát vesznek igénybe.  A kis szöveti trauma miatt kisebb az ízületen belüli hegesedés lehetősége is. Az artroszkópos térdműtét rendkívül hatékony eszköz az ízületi betegségek diagnosztizálásban és a különféle problémák – úgymint meniscus szakadás, keresztszalag szakadás, porckárosodás, stb. – kezelésében. Az artroszkópia végeredményben enyhítheti a térdfájdalmat és javítja a mobilitást. Az eljárás egyik legfontosabb előnye a normális és aktív életmód fenntartása.

 

Milyen műtéti beavatkozások végezhetők arthroszkóppal:

  • Meniscus szakadt részeinek eltávolítása, varrata
  • Elülső keresztszalag pótlás
  • Szabad test eltávolítás
  • Porcfelszíni károsodások kezelése (shaverezés, mikrofraktura)
  • Mozaik plasztika
  • térdkalács oldalirányú felszabadítása
  • biopszia

A teljes fájdalommentesség elérése érdekében a műtétet altatásban, vagy spinális érzéstelenítésben végezzük. A műtét során egy ceruzavastagságú műszert (arthroszkóp) bevezetünk az ízületi résbe, mely száloptikás kamerát tartalmaz és a műtéti képet egy monitorra viszi át. Ahhoz, hogy az ízületet tisztán láthassuk, steril sóoldattal töltjük fel az ízületi teret. Egy másik apró metszésen keresztül (kézi, illetve motorizált) műszereket juttatunk be, melyekkel a porcfelszíneket megtapinthatjuk vagy különféle beavatkozásokat végezhetünk. A műtét után eltávolítjuk a műszereket, és varratokkal bezárjuk a sebet. 

A műtét kb. 15-25 percig tart és többnyire a beteg a műtét napján elhagyhatja a kórházat. A felépülési idő az arthroszkópos térd műtéteket követően általában gyors, de nagy mértékben függ a kezelt elváltozás súlyosságától. A porcgyűrű szakadása esetén, amennyiben az elváltozást jelentős porckopás nem kíséri, általában néhány héttel a műtét után a betegek visszatérhetnek a munkába és rendszerint nem sokkal később a sporttevékenységet is  elkezdhetik. Komplexebb műtéteket követően (pl.: meniscus varrat, mikrofraktúra, keresztszalag plasztika, stb.) a teljes felépülés akár néhány hónapig is eltarthat és szükséges lehet könyökmankó, CPM készülék vagy térdrögzítő brace tartós használata.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram