4D műtéti tervezés mozgásanalízis alapján csípőprotézishez (OPS)

Mindenkinek más a testalkata és mindenki máshogy mozog. Ezért logikus elgondolás, hogy mindenkinél a saját testalkatát és gerinc, ill. medence mozgásait figyelembe véve ültessük be a csípőprotézist!

Ezt a „személyre szabott” eljárást, melyet a fejlett világban is egyre több helyen alkalmaznak, 2017-ben elsőként vezettük be Magyarországon. Manapság is, miután a betegek is megértik és felismerik az eljárás jelentőségét, rendkívül gyakran alkalmazzuk. 2019-ben mintegy 150 elvégzett műtéttel Európában a legtöbb ilyen eljárást alkalmazó sebész voltam.

AZ ELJÁRÁS KÉT ALAPVETŐ LÉPÉSBŐL, A MŰTÉTET MEGELŐZŐ FUNKCIONÁLIS ANALÍZISBŐL, MAJD AZ ANALÍZIS ALAPJÁN KÉSZÜLT MŰTÉTI TERV MEGVALÓSÍTÁSÁBÓL ÁLL.

1. Funkcionális analízis

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Szakképzett mérnökök a beteg anatómiáját, spino-pelvikus mobilitását (az ágyéki gerinc és a medence mozgásviszonyát) és funkcionális biomechanikáját figyelembe véve elkészítik az előzetes tervet, melyet a sebésznek az OPSInsight™ felhő alapú szoftver segítségével lehetősége van ellenőrizni és azon szükség szerint változtatni. 

Az OPSInsight szoftver különlegessége, hogy valós időben mutatja, hogy bármiféle változtatás, mint pl.: a protézis komponensek mérete, orientációja (vápa dőlésszög, anteverzió, szár anteverzió), hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, az és legfőbb képpen a protézis mozgására. 

Az ún. dinamikus analízis funkció 3D megjelenítésben megmutatja, hogy a csípő mozgásai során a kopó felszínek ideálisan terhelődnek-e, vagyis van-e bármiféle olyan szituáció (pl.: peremszéli terhelés, implantátum ütközés – impingement), mely az implantátum kopófelszíneinek idő előtti elhasználódását vagy ficamodást eredményezné. Ezek mellett vizsgálható még az esetleges csontos ütközés (impingement) és a csontsűrűség az implantátum-csont érintkezési felszínen. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy ha az adott implantátum esetén a csontsűrűség nem megfelelő, akkor más típusú, a combcsont velőűrét jobban kitöltő implantátumot válaszunk, mellyel a csontos beépülés jobban biztosítható. Nagy segítség még a sebész számára, hogy az OPSInsight szoftver megmutatja, hogy az adott paraméterek alapján hogyan fog a beültetett protézis kinézni. A mozgatható 2D és 3D CT felvételek lehetővé teszik, hogy a protézis csonthoz való viszonyát a legapróbb részletekig elemezhessük. Az OPSInsight™ segítségével a sebész számára még számos járulékos információ is rendelkezésre áll, mint pl.: a spino-pelvikus analízis részletei és a rendkívül részletes anatómiai mérési adatok. Miután a műtéti terv jóváhagyásra került, 3D nyomtatással egyedi célzósablonok (PSI – Patient Specific Instrumentation) készülnek, melyek az előzetes terv műtéti megvalósítását teszik lehetővé. A folyamat, mely a mozgásanalízishez szükséges képanyag elkészítésétől a PSI sablonok megérkezéséig tart kb.: 3,5-4 hét.

"A SIKERES MŰTÉT SZEMÉLYRE SZABOTT FIGYELMET IGÉNYEL! A LEGKORSZERŰBB IMPLANTÁTUMOK EGYÉNRE SZABOTT BEÜLTETÉSSEL ÉS MINIMÁLISAN INVAZÍV LÁGYRÉSZ TECHNIKÁVAL KOMBINÁLVA A LEHETŐ LEGJOBB MEGOLDÁS, HA CSÍPŐPROTÉZISRE VAN SZÜKSÉGE! A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ OPSINSIGHT™ AZ ÚJ „GOLD STANDARD”, MELY ÚJ SZINTRE EMELI A CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS MEGTERVEZÉSÉT! EDDIG MÁR TÖBB, MINT 250 ESETBEN ALKALMAZTUK SIKERESEN AZ ELJÁRÁS!"

2. A műtéti terv megvalósítása

A műtét saját gyakorlatomban minden esetben izomsértéssel nem járó, ún. elülső (direkt anterior) feltárásból történik. Az implantátum vápa komponensének pontos pozicionálását kezdetben 3D nyomtatóval készülő betegspecifikus (PSI) sablonokkal végeztük, azonban két éve Naviswiss sebészi navigációra tértünk át, mely utóbbiról bővebben itt olvashat. A Naviswiss navigációt OPS műtéti tervnek megvalósítására Europában elsőként végeztük. A technológia a vápa pozicionálása mellett lehetővé teszi az offset (femorális eltolás) és a végtaghossz pontos helyreállítását, mely utóbbi a betegelégedettség egyik fontos eleme.

Összefoglalva, az OPSInsight segítségével a beteg minden lehetséges igényéhez (anatómia, mozgás, csontsűrűség) igazíthatók és modellezhetők a beültetendő csípőimplantátum komponenseinek elhelyezkedése, mozgása. Az adatokhoz való ilyen mértékű hozzáférés, mely minden egyes beteg esetén a csípőprotézis beültetés személyre szabottságát biztosítja, egyedülálló jelenleg a világon! Az eljárás gyors, pontos és minimálisan invazív (izomátvágás nélküli) műtéti feltárással együtt alkalmazható! Az eljárással a protézis hibás beültetésével kapcsolatos problémák (végtaghossz, offset, peremszéli terhelés, implantátum ütközés, ficamodás, szár megsüllyedése, stb.) valószínűsége minimalizálható, ezáltal a protézis élettartama várhatóan meghosszabbítható!

OPS – MOZGÁSALAPÚ CSÍPŐPROTÉZIS BEÜLTETÉS ELŐNYEI:

  • A PROTÉZIS ÉLETTARTAMÁT CSÖKKENTŐ PROBLÉMÁK (PEREMSZÉLI TERHELÉS, KOMPONENSEK EGYMÁSBA ÜTKÖZÉSE, FICAMODÁS LEHETŐSÉGE) KIKÜSZÖBÖLÉSE
  • SZEMÉLYRE SZABOTTSÁG BIZTOSÍTÁSA
  • CT ALAPÚ TERVEZÉS
  • PONTOS PROTÉZIS MÉRET MEGHATÁROZÁS
  • PONTOS VÉGTAGHOSSZ ÉS OFFSET MEGHATÁROZÁS 
  • CSONTSŰRŰSÉG MEGHATÁROZÁSA ÉS FIGYELEMBEVÉTELE A TERVEZÉSNÉL
  • NAGY PONTOSSÁG
  • ELÜLSŐ FELTÁRÁSBÓL VÉGZETT MŰTÉTNÉL ALKALMAZHATÓ

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram