Porckopás a térdben - a leggyakoribb okai, tünetei és kezelése

terd-porckopas

A térdízületi porckopás (artrózis) az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma. Általában az idősebb korosztály betegségének tartják, azonban nem ritka, hogy fiatalokat is érint. Kialakulásának hátterében többféle ok állhat, jellemző tünetei az idő előrehaladtával egyre erősebbé és a mindennapokat is meghatározóvá válnak. Kezelésére többféle gyógymód alkalmazható, melyek eredménye a porckopás mértékétől, valamint az egyéni adottságoktól függ. 

Hogyan alakul ki a térdízületi porckopás?

Az emberi test legbonyolultabb ízülete a térd, ami nap mint nap óriási terhelésnek van kitéve. Kulcsszerepe van a járásban, a futásban, a guggolásban és alapvetően szinte minden típusú sportban. Normál esetben fájdalommentesen teszi lehetővé a mozgást, biztosítva az összeköttetést a combcsont és a lábszárcsont között. Az ízületben a csontok felszínét üvegporc borítja, melynek feladata a mozgás közbeni súrlódás csillapítása. A porc elvékonyodása, károsodása vagy kopása esetén a súrlódás erőteljes fájdalmat okoz és megakadályozza a térdízület normál működését. Ezt a tartós elváltozást nevezzük térd artrózisnak.

A térdkopás leggyakoribb okai

Az ízületben a csontot borító porc több okból indulhat kopásnak. Leggyakoribb az ún. primer artrózis, amikor a probléma hátterében nem áll különösebb kiváltó ok, a szervezet természetes öregedési folyamatának a része. Ez főképp az idős korosztályra jellemző. Ugyanakkor egyáltalán nem elhanyagolható a szekunder artrózis, amikor van kiváltó ok a porckopás hátterében. Az okok tisztázásával és odafigyeléssel tehát a korai térdkopás jó eséllyel meg is előzhető.

A térdkopáshoz vezető leggyakoribb okok:

  • A térd tengelyeltérése - hétköznapi nevén “X-láb” vagy “O-láb”. A térdízület tengelyének középről kifelé, vagy befelé mozdulása az egyik oldal túlterhelését eredményezi, mely miatt a porc elvékonyodhat és kopásnak indulhat.
  • Túlterhelés - nem megfelelő vagy túlzásba vitt sporttevékenység, fizikai munka vagy túlsúly.
  • Korábbi trauma a térdízületben - akár baleset, akár sportsérülés következtében a térdízület egyensúlya megbomolhat. Leggyakoribb a térdszalag húzódás vagy szakadás, a meniscus sérülés és a porcleválás.
  • Ízületi gyulladás 
  • A cukorbetegség, a genetikai hajlam és egyes autoimmun folyamatok, valamint hormonális betegségek szintén növelhetik a porckopás kialakulásának kockázatát.

A térd artrózis tünetei

A porckopás a térdben jellemzően lassan, évek vagy évtizedek alatt alakul ki és okoz panaszokat. Jellegzetes tünetei:

  1. Térdfájdalom

Kezdetben enyhe fájdalom jelentkezik a térdben alkalomszerűen, jellemzően reggel, felkelés után. Ez az ún. indítási fájdalom, ami néhány lépés után csökken, ahogy “bejáratódik” az ízület. Később, megterhelés hatására erősebben jelentkezik a térdfájás. Az idő múlásával a reggeli fájdalom merevség-érzéssel párosul és egyre lassabban csillapodik, valamint egyre kisebb terhelésre jelentkezik fokozódó fájdalom. Előrehaladott porckopás esetén a térd nyugalmi állapotban is folyamatosan sajog, és az erőteljes fájdalom miatt minden lépés gyötrelmessé válik.

  1. Az ízület rugalmatlansága, mozgásbeszűkülése

A fájdalom hatására a térd előbb rugalmatlanná válik, majd a mozgásfunkciók folyamatosan beszűkülnek. Súlyos esetben a beteg csak óriási fájdalmakkal, nehezen képes behajlítani a térdét és ráállni a lábára. Ilyen előrehaladott állapotban csak a térdprotézis beültetés segít.

  1. Duzzanat

A porckopás hatására az ízületi tok megvastagodik, valamint ízületi folyadékgyülem keletkezik. Ez az ízület feszülését, duzzanatát okozza, ami további kellemetlenséget jelent a napi mozgások során.

  1. Gyulladás

A kezeletlen porckopás a térdízületben gyulladást idéz elő. Ez az ízület duzzanatával, melegségével jár, valamint jelentősen fokozza a térdfájdalmat. Gyulladás esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése, ill.  jegelés segíthet a fájdalom csillapításában.

A térdízületi porckopás kezelési lehetőségei

Többféle kezelési mód jöhet szóba a térdkopás ellen, melyeket alapvetően két csoportra oszthatunk: konzervatív terápiás módszerekre és műtéti beavatkozásra. Konzervatív terápiának nevezünk minden olyan kezelést, ami műtét nélkül nyújt megoldást.

A legeredményesebb konzervatív kezelési módszerek térdkopás esetén:

Amennyiben a konzervatív kezelések és azok kombinációja már nem segít, műtéti beavatkozás jön szóba. Térdízületi porckopás esetén hosszú távú, tartós megoldást a térdprotézis beültetés nyújt. A legkorszerűbb műtéti technológiákkal - mint a ConforMIS térdprotézis, vagy az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás, - a protézis teljes mértékben személyre szabható és tökéletes térdfunkciót eredményez. Az új eljárásokkal a műtét a hagyományoshoz képest sokkal biztonságosabb, emellett gyorsabb a rehabilitáció és kevesebb fájdalommal jár. A felépülési idő után a beteg újra fájdalommentesen és szabadon mozoghat. Az innovatív OMNIBotics technológiát alkalmazva a műtét után a betegek 96-97%-a teljes mértékben elégedett az új térdével.

Térdízületi fájdalom, térdkopás gyanúja esetén forduljon hozzám bizalommal! Kérjen időpontot egy alapos ortopédiai vizsgálatra és konzultációra az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram