Porckopás vagy ízületi gyulladás - különbségek a térdfájdalom hátterében

terdkopas-vagy-izuleti-gyulladas

A térdfájdalom rendkívül sokakat érintő, a mindennapokat megkeserítő mozgásszervi panasz, melynek hátterében többféle probléma állhat. A fájdalom megszüntetéséhez azonban kulcsfontosságú a megfelelő kezelés, ennek alapja pedig a panaszt kiváltó ok pontos tisztázása. Tartós, vagy visszatérő térdfájást leggyakrabban térdízületi porckopás vagy ízületi gyulladás okoz. A két megbetegedés tünetei hasonlóak, ám kezelésük nagyban eltér - ezért érdemes tisztázni a különbségeket.

Artrózis vs. arthritisz

porckopás, orvosi nevén artrózis 45 éves kor felett a leggyakoribb térdízületi elváltozás. Ilyenkor az ízületet alkotó csontok végét borító üvegporc elvékonyodik, kopásnak indul, és akár teljesen el is tűnhet. A porc feladata a térdízület súrlódás- és fájdalommentes mozgásának biztosítása, degenerációja ezért erős térdfájdalmat és mozgásbeszűkülést okoz. A porckopásra jellemző, hogy lassan, évek alatt alakul ki és kezdetben enyhébb, majd egyre fokozódó panaszokat okoz. Jellegzetes tünete a reggeli térdfájdalom és ízületi merevség, ami "bemozgatásra" rövid időn belül elmúlik, de terhelés hatására visszatér.

Az ízületi gyulladás, más néven arthritisz szintén gyakori oka a térdfájdalomnak, azonban több esetben már fiatal felnőtt korban jelentkezik. Érinthet egy, vagy akár több ízületet is egyszerre. A rheumatoid arthritisz (reumás ízületi gyulladás) alapvetően egy autoimmun eredetű kórkép, tehát a károsodást az idézi elő, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot. A fájdalom ebben az esetben hirtelen alakul ki, gyorsabban fokozódik és gyakran az ízület duzzanatával jár. Az éjszaka jelentkező erős fájdalom is jellegzetesen gyulladásra utaló tünet.

Különbségek a tünetekben

A térdízületi porckopás és az ízületi gyulladás kezdeti tünetei nagyon hasonlóak: erős térdfájdalom, ízületi merevség, kisebb-nagyobb mértékű duzzanat. Pihentetés hatására a panaszok általában ideiglenesen csökkennek. A fájdalom minőségében és jelentkezésében, valamint a kísérő tünetek jellegében azonban több különbség is van. Porckopás esetén a reggel, vagy hosszabb pihentetés után jelentkező fájdalom és ízületi merevség általában egy órán belül csökken vagy elmúlik. Nap végén, vagy nagyobb megerőltetés hatására azonban visszatér és fokozódik. Duzzanat ritkább esetben fordul elő, azonban mozgatásra jellegzetes "ropogás" tapasztalható a térdben.

Ízületi gyulladás esetén a térd mellett akár több másik ízület is panaszossá válhat. Bőrpír, duzzanat és akár láz is jelentkezhet a fájdalom mellett. Jellemzően a reggeli órákban tapasztalható erős térdfájdalom, ami csak lassan, órák alatt csillapodik. Az általános fájdalomcsillapító gyógyszerek kevésbé vannak hatással a panaszokra, azonban a jegelés csökkentheti azokat.

A porckopás és az ízületi gyulladás összefüggései

Porckopás következtében idővel ízületi gyulladás is kialakulhat az ízületi súrlódás és instabilitás következtében. Ugyanakkor az ízületi gyulladás is okozhat porckárosodást, porckopást. A két elváltozás ilyen mértékű összemosódása miatt kiemelten fontos az alapos szakorvosi vizsgálat, ami kideríti az elsődleges kiváltó problémát. Ennek tisztázása kulcsfontosságú a megfelelő kezelés alkalmazásához.

Különbségek a térdfájdalom kezelésében

Ízületi gyulladás, rheumatoid arthritisz esetén a tüneti kezelés mellett speciális immunterápia szükséges. Ez élethosszig tartó kezelést jelent, ami mellett a rendszeres gyógytorna végzése és az egészséges életmód folytatása is elengedhetetlen. A hosszú távú ízületi gyulladás következtében létrejövő porckárosodás kezelésére előrehaladott stádiumban térdprotézis beültetés jöhet szóba.

Artrózis, azaz porckopás esetén először fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelés, fizikoterápia és gyógytorna jön szóba. A térdkopás fokozódása esetén injekciós terápiaPRP kezelés, és Lipogems őssejtterápiás kezelés segíthet. Előrehaladott térdizületi porckopás esetén hosszú távú és tartós megoldást a térdprotézis műtét jelent.

A térdízületi porckopás kezeléséről bővebben ebben a korábbi cikkemben olvashat.

Térdízületi porckopás esetén vagy térdprotézissel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Kérjen időpontot budapesti vagy pécsi rendelésemre az alábbi elérhetőségeken!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram