Hatékony terápiák a térdízületi porckopás ellen

terd-terapiak

A térdfájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amivel az emberek ortopéd szakorvoshoz fordulnak. Hátterében számos ok állhat, azonban az esetek nagy részében artrózis, azaz térdízületi porckopás váltja ki a fájdalmas tüneteket. A porckopás a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idősek betegsége - egyre több fiatalt is komolyan érintő probléma. Kezelése nagyban függ a kopásos elváltozás fokától és az egyéni faktoroktól. 

A porckopás fokozatai

A térdízületi porckopás kifejezetten gyakori, tehát sokakat érintő mozgásszervi elváltozás. Kezeléséhez alapvető fontosságú meghatározni a porckopás mértékét - más terápia lesz hatásos enyhe, közepes és előrehaladott artrózis esetén.

Enyhe artrózisról akkor beszélünk, amikor a porckopás még korai stádiumban van. Ilyenkor jellemzően felpuhul a térdízületi üvegporc, valamint megváltozik a synoviális folyadék összetétele. Ez a folyadék segít csökkenteni a súrlódást a térdízületben. A változások hatására a térdben terhelés hatására fájdalmas panaszok jelentkeznek. A kezdeti stádiumban a porckopás jól kezelhető, sőt, akár vissza is fordítható néhány egyszerű lépésben. 

Közepes mértékű kopás esetén a térdízületi gyűrűporc elvékonyodik és egyre komolyabb fájdalmakat okoz. Ilyenkor célzott terápiára van szükség a panaszok enyhítése és a mozgásbeszűkülés elkerülése érdekében.

Előrehaladott porckopás esetén a térdfájdalom már a mindennapok részévé válik, komoly gyötrelmeket okoz a betegnek, és a konzervatív terápiás módszerek sem segítenek az állapoton. Sokszor a térdízületi porc kilyukad, vagy teljesen elkopik, így gyakorlatilag csont a csonton surlódik minden mozdulatnál. Ebben a stádiumban kizárólag a térdprotézis műtét nyújt megoldást.

Fontos azonban kiemelni, hogy időben diagnosztizált, megfelelően és rendszeresen kezelt térdízületi porckopással akár több évtizedet is le lehet élni, amíg műtétre kerül a sor.

Terápiás javaslat enyhe porckopás esetén

A kopásos elváltozás kezdeti szakaszában a terápia első lépése az artrózist kiváltó ok tisztázása és ennek kizárása a mindennapokból. Például sok esetben a térd túlterhelése áll a háttérben. Ilyenkor több pihentetésre, jobb cipőre, esetleg talpbetétre van szükség. Túlsúly esetén a súlycsökkentés kulcselem. Orvosilag bizonyított tény, hogy a túlsúly okozta extra ízületi terhelés jelentősen gyorsítja a porc degenerációs folyamatait. Az egészséges életmód bevezetése mind az étrend, mind a mozgás terén kifejezetten erősen ajánlott. Ugyanakkor a porcképzés támogatására szájon át alkalmazható porcépítő étrend-kiegészítő szedése is javasolt. Ezek mellett természetesen a fájdalom és az esetleges gyulladás nem-szteroid tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerekkel, valamint jegeléssel (thermoterápia) csillapítható.

Terápiás lehetőségek közepes fokú porckopás ellen

Közepes mértékű térdartrózis esetén célzott terápiás lehetőségek merülnek fel, melyeket sok esetben egymással kombinálva érdemes alkalmazni. A gyógytorna mindenképp javasolt kezelés, melyet rendszeresen és hosszú távon szükséges végezni szakképzett gyógytornász irányításával. Emellett a fájdalom és a gyulladás csökkentése, valamint az ízületi üvegporc regenerációja céljából többféle injekciós kúra, fizikoterápiás és őssejt-terápiás kezelési mód is rendelkezésre áll. Ezek alkalmazására teljeskörű vizsgálat alapján a szakorvos tesz ajánlást.

Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő injekciók

A fájdalom és a gyulladás gyors csillapítása céljából alkalomszerűen adható az ízületbe szteroid tartalmú injekció (Diprophos, Kenalog, Depo-Medrol). Ennek a hatása gyakorlatilag szinte azonnal érezhető, azonban a szteroid negatív mellékhatásai miatt csak alapos megfontolás után, 1-2 alkalommal alkalmazható. Cukorbetegség esetén még kevésbé ajánlott terápiás módszer, mert a szteroid a vércukorszint átmeneti emelkedését okozza.

Hialuronsavas injekció kúra

A hialuronsav az emberi szervezetben is megtalálható anyag, az ízületi folyadék egyik fő alkotóeleme. Elősegíti az érintkező porcfelületek akadálytalan mozgását, valamint táplálja a porcsejteket. Porckopás, porcsérülés vagy térdízületi gyulladás esetén az ízületi folyadék hialuronsav tartalma csökken, pótlása injekciós terápiával lehetséges. A hialuronsavas injekció kúra által a porc degenerációs folyamata jelentősen lassítható, az ízületi gyulladás csökkenthető, és a térdfájdalom is jól csillapítható. A hialuronsavas injekcióról ezen az oldalon olvashat bővebben.

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia egy speciális fizikoterápiás módszer, ami a hanghullámok által keltett energialöketeket állítja a gyógyítás szolgálatába. A lökéshullámok mechanikusan stimulálják a kezelt testrész sejtjeit, beindítják és serkentik a test természetes regenerációs és gyulladáscsökkentő folyamatát. Tájékozódjon róla bővebben a Lökéshullám kezelés oldalon!

PRP terápia

A PRP, azaz Platelet-Rich Plasma egyfajta sajátvér terápia, melyet injekciós kezelés formájában alkalmazunk. Térdízületi porckopás esetén kifejezetten hatásos módszer lehet. Az eljárás lényege, hogy a beteg saját véréből egy speciális technikát alkalmazva kinyerjük a regenerációt elősegítő aktív növekedési faktorokat, majd ezeket magas koncentrációban visszainjekciózzuk a térdízületbe. A koncentrátum hatására az ízületben megindul a porc regenerációja és a gyulladás csökkenése. A PRP injekciós kezelés kórházi tartózkodást nem igényel, ambuláns ellátás keretén belül elvégezhető. További hasznos részleteket talál a PRP terápiáról ezen az oldalon.

LIPOGEMS® őssejt terápia

Térdízületi porckopás esetén kifejezetten eredményes kezelés lehet a speciális eljárással végzett Lipogems® őssejt terápia. A technológia lényege, hogy a beteg saját zsírszövetéből egy meghatározott szövet-szelektációs folyamat során előállítunk egy őssejtekben gazdag, komplex regeneratív tulajdonsággal rendelkező folyadékot, melyet a kezelt területbe injektálunk. A kezelés inkább tekinthető egy átfogó regenerációs terápiának, mint egyszerű őssejt terápiának. Alkalmazásával kiemelkedő eredményeket érhetünk el a porckopás kezelésében, esetenként a protézis beültetés is elkerülhető. A kezelést műtéti körülmények között, egynapos sebészeti beavatkozás keretében végezzük. Arról, hogy miért különleges a  Lipogems® őssejt terápia bővebben olvashat ide kattintva.

Megoldás előrehaladott porckopás esetén

A térdízületi porckopás előrehaladott stádiumban már mindennapi komoly fájdalmakat és mozgásbeszűkülést okoz. A betegek számára ez kínlódással és gyötrelmekkel jár, bezártság-érzetet okozhat, ami akár depresszióvá is alakulhat. A probléma jelentősen rontja az életminőséget minden szempontból. Az előrehaladott porckopás jellemzője, hogy a fájdalomcsillapító kezelések általában már hatástalanok, sem a mozgásterápia, sem a fizikoterápia, sem az injekciós kúrák nem enyhítik a panaszokat. Ilyenkor a térdprotézis beültetés jelent megoldást. Az alaposan megtervezett műtét során az elhasználódott térdízületet egy új ízületpótló protézisre cseréljük. Napjainkban az orvostechnológiai újításoknak köszönhetően már olyan csúcsminőségű implantátumok, személyre szabott megoldások és korszerű műtéti technikák állnak rendelkezésre  - mint például az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás, vagy a Conformis egyénre szabott protézis rendszer, - melyek által teljesen természetes, jól működő és fájdalmatlan térd lesz a végeredmény. A térdprotézis műtét igazi sikerműtét, azonban a valóban jó eredményhez kulcsfontosságú, hogy olyan orvost válasszunk, aki nagy tapasztalattal és magabiztosan végzi el a kiválasztott típusú beavatkozást.

Térdfájdalom és egyéb térd panaszok esetén forduljon hozzám bizalommal! Foglaljon időpontot magánrendelésemre, ahol megtaláljuk az Ön számára legideálisabb megoldást a probléma kezelésére!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram