Meg fog lepődni: ez is állhat a csípőfájdalom hátterében

A csípőfájdalom számos okra vezethető vissza, melyeknek csak egy része tartozik az ortopédiához. Sok esetben a helytelen életmód, főként a túlsúly jelenti a fő problémát. Sőt, van egy sokszor észrevétlen elváltozás is, ami idővel számos mozgásszervi problémát idézhet elő, így a csípőízületi kopás és a tartós csípőfájdalom oka is lehet. 

A csípőfájdalom leggyakoribb okai

A csípőfájdalom leggyakrabban a test legnagyobb gömbízületének kopásából ered. A csípőízület ízfelszíneinek kopását az ízületi felszínek deformitása, sérülése, az ízület rendszeres ütődésével járó tevékenységek (élsport, fizikai munka), előrehaladott életkor, genetikai tényezők, női nem, túlsúly, gyulladásos megbetegedések (autoimmun eredetű csípőízületi gyulladás) állnak, de sokszor nem ismert az ízületi kopás oka (primer osteoarthritis). 

Van azonban még egy ok, amire csak kevesen gondolnak, pedig sokakat érint: a lábboltozat süllyedése, azaz a lúdtalp.

Ön gondolta volna, hogy a lúdtalp is okozhat csípőfájdalmat?

Sokan nem gondolnak rá, sőt, nem is tudnak róla, hogy a hazánkban szinte népbetegségnek számító lúdtalp is okozhat a térd- és gerincfájdalmak mellett csípőfájdalmat is.

A lúdtalp ugyanis a láb normál statikai felépítésének megváltozásával jár, ami hatással van a vázrendszerre és az összes, járásért felelős ízületre. Így tehát számos kopásos és fájdalommal járó mozgásszervi probléma előidézője lehet.

A probléma a hosszanti boltozat süllyedésével kezdődik, súlyosabb esetben pedig a harántboltozatéval folytatódik. Ez utóbbi súlyosan károsíthatja az ízületeket, deformitásokat, ízületi merevséget, mozgáspálya-beszűküléssel járó fájdalmas állapotokat idézhet elő.

A gyógyításhoz a lúdtalp korai felismerése a kulcs, hiszen a deformitás megfelelő konzervatív kezeléssel és talpbetét viselésével, súlyosabb esetekben műtéti beavatkozással jól korrigálható.

Mitől fájhat még a csípő?

A csípőfájdalom oka lehet még:

  • veleszületett csípőficam (dysplasia) következtében kialakuló lassú porckopás (arthrosis)
  • csípő ütközési szindróma
  • balesetből eredő csípősérülés (törés, ficam)
  • túlzásba vitt sportolás, valamint a folytonosan ismétlődő tevékenységek miatti túlterheltség okán kialakult bursitis (nyáktömlőgyulladás) vagy ínhüvelygyulladás
  • sportolás közben szerzett sérülések (labrum sérülés, szakadás, porcfelszín sérülése)
  • a combfej vérellátási zavar
  • elhízás és mozgáshiány

A fentiek szinte bárkinél előídézhetik a csípőfájdalmat és az ezzel járó mozgáspálya-beszűkülést, ami kezeletlenül akár a csípőízület teljes elhasználódásával járhat. 

A folyamatos kopásnak kitett ízület ugyanis idővel elvékonyodik, és a porcos ízfelszín akár teljesen el is tűnik. A csontok találkozása pedig elviselhetetlen fájdalommal jár. Ilyen helyzetben már csak a csípőprotézis beültetése segíthet, amiről az egyik korábbi cikkben is írtunk.

Csípőfájdalom esetén érdemes tehát minél előbb ortopéd szakorvosi vizsgálatot kérni. Egy időben adott, pontos ortopéd szakorvosi diagnózis és az arra épített terápia vagy csípőprotézis beültetés jelentősen javíthat a csípőízület állapotán és az életminőségen. Ez utóbbi ma már teljesen személyre szabott, mozgásanalízis alapján végzett 4D műtéti tervezéssel és izomátvágás nélkül is végezhető. 

Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára!

Időpontot kérek

Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram