Meddig tart a csípőprotézis?

csipoprotezis-elettartam

A legújabb technológiák hatása a protézis élettartamára

A döntés a csípőprotézis műtétről meghatározó lépés a betegek életében. Számos körülmény befolyásolhatja, és számtalan kérdés merülhet fel az operációval kapcsolatban. Ezek közül az egyik leggyakoribb a protézis várható élettartamára vonatkozik, azaz, hogy mennyi ideig tart a csípőprotézis? Az orvosi technológia fejlődésének köszönhetően ma már lényegesebben hosszabb távra tervezhetünk, mint akár 10 évvel ezelőtt.

Az élettartamot befolyásoló tényezők

A beültetett csípőprotézis élettartamát nagyban befolyásolja a páciens fizikai és egészségi állapota, a rehabilitáció és az azt követő életmód. Kiemelten fontos a műtét után hangsúlyt fektetni a megfelelő gyógytornára és az egészséges életvitelre. Ezt célszerű folytatni a felépülési idő után is, ajánlott a rendszeres könnyű mozgás és a túlsúly elkerülése. A műtét utáni életvitelen kívül azonban több egyéb tényező is nagy hatással van a beültetett csípőprotézis várható élettartamára:

  •  A protézis implantátum anyaga, minősége és kopásállósága

Az implantátumok élettartamát alapvetően azok típusa, ill. a csúszó felszínek anyaga határozzák meg.  A tartósság érdekében szükséges a páciens adottságainak megfelelő implantátum (cementel vagy anélkül rögzülő, rövid, metafizeális vagy hosszú szár, stb.) és a legkopásállóbb csúszó felszínek kiválasztása. Ez utóbbiak leggyakrabban kerámia és speciális, nagy keménységű műanyag (sok keresztkötést tartalmazó polietilén) kombinációja, de nagyon fiatal egyén esetén „kerámia a kerámián” javasolt. A legkorszerűbb kopófelszínek alkalmazásával akár 3 évtizedes élettartam is élérhető. 

  •  A műtéti feltárás

Kutatások támasztják alá, hogy az elülső feltárásból végzett, minimál invazív csípőprotézis beültetés technikáját alkalmazva csökken a protézis ficamodásának kockázata. Ezzel a műtéti eljárással gyors felépülés és természetes érzet érhető el.

  • Az egyedi anatómiai körülményeket figyelembe vevő műtéti tervezés

Az OPS (Optimised Pozitioning System) 4D műtéti tervező szoftverével mozgásanalízis alapján tervezhetőek a csípőprotézis műtétek. A világon egyedülálló technológia által teljes mértékben személyre szabható a protézis beültetés minden részlete. Az ún. dinamikus analízis funkció 3D megjelenítésben megmutatja, hogy a csípő mozgásai során a kopó felszínek ideálisan terhelődnek-e. Így már a tervezés során tisztázódik, hogy van-e bármiféle olyan szituáció (pl.: peremszéli terhelés, implantátum ütközés), ami a protézis kopófelszíneinek idő előtti elhasználódását vagy az ízület ficamodást eredményezné. Ezek mellett meghatározható az implantátum komponenseinek pontos mérete, valamint mérhető a csontsűrűség az implantátum-csont érintkezési felszínén, mely a megfelelő implantátum típus kiválasztásában segít. Mindezen adatok alapján az implantátumok pozicíója, típusa módosítható, így gyakoribb szövődmények elkerülhetők. A műtéti tervezés mozgásanalízis alapján teljes mértékben személyre szabott csípőprotézis beültetést tesz lehetővé, ami új szintre emeli a csípőízületi műtétek tervezését és kivitelezését.

  • A protézis pontos pozicionálása

A csípőprotézis beültetés hosszútávú sikerének, valamint tartósságának egyik kulcseleme a csípő eredeti viszonyainak, biomechanikájának pontos visszaállítása (a forgási középpont, az offset és a végtaghossz helyreállítása, a vápa és a szár komponens pontos pozicionálása). A maximális precizitás és pontosság ezen paraméterek esetén meghatározó: egyetlen apró hiba akár rövid-, akár hosszú távon több komplikációt és szövődményt eredményezhet. Ilyen műtéti szövődmény lehet a fájdalom, a protézisfelszín korai kopása, és a protézis ficam, melyek jelentősen rontják a protézis élettartamát, esetlegesen újabb műtétet tehetnek szükségessé, és nem utolsó sorban csökkenthetik a mozgás funkciókat. A hibás pozicionálásból adódó szövődmények elkerülése céljából alkalmazható a legújabb fejlesztésű NAVISWISS sebészi navigációs technológia a csípőprotézis műtét során. Ez az innovatív számítógép-vezérelt navigáció biztosítja a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz legpontosabb rekonstrukcióját és a protézis maximálisan precíz pozicionálását. Tény, hogy minél pontosabb helyzetben kerülnek beültetésre a protézis komponensei, annál kisebb a komplikációk kialakulásának lehetősége, és hosszabb lehet a protézis élettartama.

A várható eredmények és élettartam

A legkorszerűbb orvostechnológiai fejlesztések alkalmazása csípőízületi protézis beültetés során jelentős pozitív hatással vannak a várható eredményekre mind a funkció, mind a tartósság tekintetében. Korábban, akár még 10 évvel ezelőtt is, egy csípőprotézist 10-15 év várható élettartammal ültettünk be. Napjainkban a legmodernebb technológiai fejlesztések alkalmazásával, valamint a rehabilitáció komolyan vételével és egészséges életmód követésével a protézis várható élettartama akár 30 év is lehet.

A legkorszerűbb protézis implantátumok egyénre szabott beültetéssel (OPS 4D műtéti tervezéssel), minimálisan invazív lágyrész technikával, és sebészi navigációval (NAVISWISS) kombinálva tökéletes funkciót és természetes érzetet biztosítanak hosszú távon.

Válassza a legjobb megoldást, ha csípőprotézisre van szüksége!

Csípőprotézissel kapcsolatos konzultáció céljából foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén:

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram