Izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét a legkorszerűbb technológiákkal

A csípőprotézis műtét napjainkban az egyik leggyakrabban és legnagyobb sikerrel végzett ortopédiai beavatkozás világszerte. A műtéti technika és technológia fejlődése egyre jobb eredményeket, gyorsabb és kevesebb fájdalommal járó felépülést, valamint hosszabb protézis élettartamot tesz lehetővé. Emiatt saját praxisomban a legkorszerűbb és legeredményesebb műtéti eljárásokat alkalmazom, amelyek világszinten is bizonyítottak. Ilyen az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés, melyet minimálisan invazív módszerrel, elülső (direkt anterior) feltárásból végzek. A műtéti technika azonban nem minden – a legmodernebb sebészeti technológiákkal a protézis beültetés sikere még tovább fokozható.

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés előnyei

A hagyományos csípőprotézis műtét során az ízülethez való megfelelő hozzáférést a sebész az ízület körüli izmok és lágyrészek részbeni leválasztásával biztosítja. Ez az eljárás is kifejezetten sikeres műtétet eredményez, ugyanakkor tartósabb kímélet, hosszabb rehabilitáció szükséges a teljes felépülésig, valamint ritkán maradandó izomgyengeség is jelentkezhet. Az ún. minimálisan invazív, izomátvágással nem járó műtéti technika alkalmazása során azonban két izomcsoport között, azok sértése nélkül érjük el a csípőízületet, így a csípő körüli izmok és lágyrészek épek maradnak. Az eljárás ún. direkt anterior, azaz elülső feltárással végezhető el, sokkal kisebb bemetszéssel és esztétikailag jól elrejthető heggel. Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés jelentősen bonyolultabb és összetettebb, mint a hagyományos műtéti technika, azonban számos előnnyel jár a páciensek számára:

 • Rövidebb és kevesebb fájdalommal járó rehabilitáció
 • Gyorsabb felépülés
 • A műtét után néhány órával a műtött végtag már terhelhető
 • Rövidebb kórházi tartózkodás
 • Kisebb műtéti kockázat
 • Kevesebb műtéti szövődmény
 • Stabilabb csípőprotézis
 • Kisebb és esztétikusabb műtéti heg

A lágyrész kímélő eljárás alkalmazhatóságának egyéni felmérése egy alapos ortopédiai vizsgálat keretén belül történik. Amennyiben nem áll fenn olyan tényező, ami kizárja a minimálisan invazív műtéti technika alkalmazását (pl. kötényhas vagy jelentős anatómiai deformitás), érdemes rátérni a műtét további részleteire.

A csípőprotézis műtét tervezése

Ahogyan a páciens is készül a műtétre, úgy a sebész is, csípőprotézis beültetésnél ugyanis a tét a beteg életminősége. A műtéti tervezés lehetővé teszi az egyéni anatómiai részletek pontos megismerését és az ezekhez való alkalmazkodást. A precíz tervezés által megelőzhetőek olyan szövődmények, mint a végtaghossz különbség, offset eltérés vagy a nem megfelelő protézis méret beültetéséből fakadó problémák. Ezek nagyban befolyásolják a műtéti eredményt, a mozgásfunkciót és a hosszú távú elégedettséget. Napjainkban a legfejlettebb műtéti tervezési eljárást az OPS (Optimized Positioning System) mozgásanalízis alapú 4 dimenziós technológiája biztosítja.

A mozgásanalízis alapú műtéti tervezésről

Az OPS 4D mozgásanalízis alapú csípőprotézis tervezési eljárást 2018-ban vezettem be a magyarországi gyakorlatba és azóta több mint 500 esetben alkalmaztam kitűnő eredménnyel. Az eljárás alapját a csípő és az ágyéki gerinc/medencecsont egymáshoz viszonyított egyedi mozgásának analízise adja. Az egyedi anatómia és mozgások felmérésével teljesen személyre szabott protézis beültetés tervezhető meg, amely által számos rövid és hosszú távú komplikáció elkerülhető.

A speciális OPS Insight felhő alapú tervező szoftver által a protézis beültetés és az ízület mozgásfunkciója 4 dimenzióban modellezhető. A szoftver lehetővé teszi minden változtatás következményének azonnali vizualizálását, kiemelten a protézis elhelyezkedésére, a végtag hosszára, és legfőképpen a protézis mozgására vonatkozóan. Az ún. dinamikus analízis funkció 4D megjelenítésben megmutatja a protézis kopófelszíneinek terhelődését a csípő mozgásai során. Így fény derül arra, hogy van-e bármiféle olyan szituáció (pl.: peremszéli terhelés, implantátum ütközés – impingement), ami az implantátum kopófelszíneinek idő előtti elhasználódását vagy ficamodást eredményezné. Emellett az OPS szoftverével vizsgálható még a csontsűrűség az implantátum-csont érintkezési felszínén. Ez lehetővé teszi, hogy ha az adott implantátum esetén a csontsűrűség nem megfelelő, akkor más típusú, a combcsont velőűrét jobban kitöltő implantátumot válasszunk, amellyel a csontos beépülés jobban biztosítható.

A személyre szabott és az egyedi mozgásviszonyokat figyelembe vevő műtéti terv legprecízebb megvalósítása kulcsfontosságú a legjobb eredmény elérése érdekében. A pontos kivitelezést az OPS egyedileg gyártott célzósablonjai is elősegítik, azonban a fejlettebb NaviSwiss sebészi navigációs technológiával maximális precizitás valósítható meg.

Precíz műtéti kivitelezés sebészi navigációval

A NaviSwiss sebészi navigáció egy innovatív technológia, ami lehetővé teszi a csípőprotézis komponensek nagy pontosságú pozicionálását a műtét során, ezáltal jobb funkcionális eredmény érhető el vele. Az eljárás nem igényel előzetes CT vizsgálatot, ill. műtét alatt röntgen alkalmazását, ugyanakkor gyorsan, pontosan, ill. reprodukálható módon biztosítja a műtéti terv megvalósítását. A számítógép vezérelt műtéti technológia a biomechanikai paraméterek és a végtaghossz nagyon pontos rekonstrukcióját teszi lehetővé, ezáltal csökkenti a hibás beültetésből adódó szövődmények lehetőségét és a növeli protézis élettartamát. Kiválóan kombinálható az OPS mozgásanalízis alapú tervezési eljárásával, így tökéletesen személyre szabott csípőprotézis beültetés válik lehetővé.

A személyre szabott és minimálisan invazív csípőprotézis beültetés előnyei

Az általam alkalmazott modern műtéti technológiák – mint az OPS 4D műtéti tervezés és a NaviSwiss sebészi navigáció – kiválóan alkalmazhatóak az izomátvágás nélküli minimál invazív műtéti eljárással együtt, így gyorsabb és kevesebb fájdalommal járó rehabilitációra, valamint további előnyökre lehet számítani.

 • Hibátlan protézis beültetés és tökéletes mozgásfunkciók.
 • Természetes érzet tapasztalható.
 • Ideális protézis pozíció és beépülés, így rövid és hosszú távon is elkerülhető a protézis ficamodása.
 • Maximális pontossággal beállított végtaghossz, és egyéb biomechanikai paraméterek (anteverzió, offset, antetorzió, forgási középpont), így a sántítás és számos egyéb hosszú távú szövődmény kialakulása elkerülhető.
 • Kiküszöbölhetőek olyan későbbi problémák, melyek a protézis implantátum élettartamának csökkenését okozzák, pl. a peremszéli terhelés vagy a komponensek egymásba ütközése.
 • A nagy pontosságú és személyre szabott beültetés jelentősen meghosszabbítja a protézis várható élettartamát, így akár 25-30 évig nincs szükség az implantátum cseréjére.

A statisztikák és az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy az új technikák és technológiák bevezetésének köszönhetően a csípőprotézis beültető beavatkozások folyamatosan kíméletesebbé, személyre szabottá és pontosabbá válnak. Ennek következtében a műtétek eredményessége tovább javítható és a betegelégedettség is növelhető.

Csípőízületi fájdalom esetén, vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából keressen bizalommal! Önnek is segítek megtalálni a legmegfelelőbb, személyre szabott megoldást! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram