Új technikák és technológiák a kopott csípőízület pótlásában

csipoprotezis csipofajdalom

A csípőportézis beültetés a modern orvoslás történetének egyik legsikeresebb műtéti eljárása. A folyamatos technológiai fejlődés és az egyre kifinomultabb műtéti technika eredményeként gyorsabb felépülés, kevesebb fájdalom és jobb műtéti eredmények érhetők el.   

Dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész, csípőprotézis specialista az elmúlt 20 évben folyamatosan finomította a műtéti technikáját és követte a technológiai fejlesztéseket. Ezek eredményeként a páciensei számára ma már kevésbé fájdalmas ez a beavatkozás, lényegesen gyorsabb a rehabilitáció és a beültetett csípőimplantátumok élettartama is jóval nagyobb, mint korábban. 

A kevésbé invazív csípőprotézis műtét előnyei 

A modern sebészeti filozófia szerint a csípőprotézis műtétet úgy kell elvégezni, hogy az a lehető legkevésbé sértse a műtéti terület körüli struktúrákat: az izmokat és az ínakat. Ezt az elvet egyedül az elülső feltárás során lehet biztosítani.   

A minimálisan invazív műtétek kisebb bemetszéssel is járnak, mint a hagyományos feltárásból végzett beavatkozások. A kisebb sebzés kevesebb fájdalommal és vérzéssel jár. Mivel nem sérül az izomzat, a betegek a műtét után néhány órával járhatnak, hamarabb tudják elhagyni a segédeszközöket és nem marad sántító a járásuk. Az érintettlen izomzat miatt a beültetett protézis stabilabb, a ficamodás extrém ritka. A műtétet követően nincsenek korlátozások. A gyorsabb a felépülést a kíméletes műtéti technikán kívül a hatékony rehabilitációs eljárások és a fejlett fájdalomcsillapítási módszerek együttesen biztosítják. 

Miben különbözik a minimálisan invazív beavatkozás a hagyományos műtéti eljárásoktól? 

Az elülső feltárásból végzett csípőprotézis műtétnél a beteg a hátán fekszik. A csípő elülső részén kb.: 6-8 cm-es hosszirányú vagy haránt irányú (bikini) metszést ejtünk, majd az izomzatot két oldalra eltartva a csípőízületre jutunk.  A hazánkban elterjedt oldalsó feltárásnál a bőrmetszés a csípő oldalán fut és általában 10-15 cm hosszú. A csípőízülethez a csípő abduktor izomzat részleges leválasztásával lehet hozzáférni. A ritkábban alkalmazott hátsó feltárás esetében a bőrmetszés a fartájon fut mintegy 10-20 cm hosszan. A nagy farizmon keresztül, majd a csípő kifele forgatásáért felelős izmok leválasztásával juthatunk a csípőízületre.  

Az elülső feltárással az egyedüli minimálisan invazív, azaz izomsértéssel nem járó, a betegek túlnyomó részénél elvégezhető műtéti eljárás. Dr Domán István csípőprotézis specialista közel kétezer sikeres minimálisan invazív beavatkozást hajtott már végre a pályafutása során, és jelentős szerepet vállalt abban, hogy több sebész számára is átadja a megszerzett tudását.  

Gyorsabb rehabilitáció 

Sok évvel ezelőtt a protézis beültetések után a „betegek” három-négy hetet is a kórházban töltöttek. Az utóbbi években azonban nagy változás történt ezen a területen is. A műtéti technika és perioperatív fájdalomcsillapítás fejlődése eredményeként a betegeket már néhány órával a műtétet követően felkeltjük, járatjuk és a kórházi tartózkodásuk sem hosszabb egy-két éjszakánál.  

Az évek során több tanulmány is kimutatta, hogy a páciensek gyorsabb rehabilitációjának számos előnye van, többek között: a kevesebb szövődmény, a rövidebb gyógyulási idő, illetve a korábbi visszatérés a normál, mindennapi élethez és aktivitásokhoz. 

Fejlett fájdalomcsillapítás 

Az emberek legelső reakciója egy műtéttel kapcsolatban az, hogy biztosan nagyon fájdalmas az eljárás. Régen a csípőprotézis beültetés kétséget kizáróan az is volt. Tapasztalataink, a betegek visszajelzései és számos tanulmány alapján a betegek ma már csupán minimális fájdalomérzet mellett esnek át a beavatkozáson és az azt követő rehabilitációs folyamaton is. A fejlett műtéti érzéstelenítés és a kiegészítő fájdalomcsillapítási eljárások eredményeként a betegek már nem élnek meg jelentős fájdalmakat.   

A technikai és technológiai fejlődés nem áll meg 

Legyen szó robotikáról vagy számítógépes segítségről, a számítógépes technika ma már alapvető szerepet játszik az orvoslásban, így a műtétek során egyaránt. Domán doktor az Egyesült Királyságból történő hazatérése óta elkötelezett a legfejlettebb műtéti technikák és technológiák, mint pl.: a robotika, navigáció, digitális műtéti tervezés, OPS mozgásanalízis alapú műtéti tervezés magyarországi bevezetésében és meghonosításában. Ezen eljárások rendkívül nagy pontosságot, ill. személyre szabottságot biztosítanak és így hozzájárulnak a jobb műtéti eredmény eléréséhez.  

Szintén óriási fejlődésen mentek keresztül a beültetendő protézisek. A legújabb fejlesztésű implantátumok akár 3 évtizedes élettartamot is biztosíthatnak és megfelelő életmód mellett akár életünk végéig is kitarthatnak.   Összességében az új technikák, illetve technológiák bevezetésének köszönhetően az ízületpótló beavatkozások folyamatosan bonyolultabbá és fejlettebbé válnak. A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb eredményeket a fejlett műtéti technikák és technológiák alkalmazása, valamint a megfelelő sebészi tapasztalat mellett, a korszerű fájdalomcsillapítás, illetve a rehabilitációs módszerek megfelelő kombinációjával lehet elérni.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram