Mikor van szükség ortopéd sebészi beavatkozásra?

ortopéd

A tartó- és mozgató szervrendszer betegségei egyre gyakoribbak a magyar lakosság körében. Közülük is kiemelkednek a térdet és csípőt érintő veleszületett vagy baleset következtében kialakult elváltozások, valamint a kopásos és gyulladásos eredetű, fájdalommal, illetve tartós mozgáspálya beszűküléssel járó állapotok. Amikor a konzervatív terápia már nem nyújt kielégítő megoldást, az ortopéd sebészen van a sor, hogy tudása legjavával hozzásegítse a pácienseket, hogy visszakapják korábbi életminőségüket. 

Miben segít az ortopéd sebész?

Az ortopéd sebészet megoldást kínál a szerzett, illetve öröklött csont és ízületi, illetve az ínakat és bizonyos izmokat érintő elváltozásokkal élők számára, hogy ismét teljes életet élhessenek és újra felfedezzék a mozgás örömét.

Ez elsősorban az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis és térdprotézis beültetésen átesett páciensek esetében igaz, akik jó eséllyel, maradandó károsodás nélkül épülhetnek fel.

Mikor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás?

Függetlenül attól, hogy hány éves a páciens és mi a fájdalmat kiváltó ok, ha a mozgáspálya tartósan beszűkül és a mozgás fájdalommal jár, szükségessé válhat a műtéti beavatkozás. 

Napjainkban a fejlett orvostudománynak, orvostechnológiai vívmányoknak, minimális sebészi feltárásnak és kifinomult anyaghasználatnak köszönhetően, indokolt esetben a fiatalok számára elérhetővé vált a gyógyulás ezen formája.

Dr. Domán István Ph.D. csípő és térdprotézis specialistához gyakran fordulnak a páciensek a következő esetekben:

  • veleszületett csípőficam (dysplasia) okozta porckopás (arthrosis) miatti fájdalom és mozgáspálya beszűkülés
  • balesetből eredő térd- vagy csípősérülés miatti elváltozás és fájdalom
  • ízületi gyulladás (degeneratív arthritis) miatti deformitások
  • időskori arthrosis
  • sportolás okozta sérülések (csípő impingement) 
  • combfej vérellátási zavara okozta elváltozások

Fontos hangsúlyozni, hogy a térd és csípő ízület ízfelszínein található porcok kopásából eredő fájdalom a nem megfelelő életmód és étkezési szokások miatt gyorsabb ütemben jelentkezhet, illetve erősödhet.

Az ortopéd betegségek kialakulásának, valamint a már meglévő állapot súlyosbodásának megelőzése érdekében mindenképpen javasolt:

  • következetes testsúly kontroll
  • egészségtudatos táplálkozás
  • konzervatív, fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés
  • fizioterápia

A betegség előrehaladott szakaszában az ízületi mozgás teljességét célzó és a fájdalmat megszüntető protézis műtét jelent megoldást.

Azt, hogy Önnek melyik beavatkozás jelenti az optimális megoldást, azt az ortopéd szakorvos tudja megállapítani, egy alapos kivizsgálás után. 

Dr. Domán István Ph.D. csípő és térdspecialista szakrendelése a járványhelyzet alatt is folyamatos. Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

Időpontot kérek

Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram