Így kerülhetők el a térdprotézis műtét utáni szövődmények

szovodmenyek-elkerulese-terd

Térdprotézis beültetést leggyakrabban előrehaladott porckopás esetén végzünk annak érdekében, hogy a beteg mindennapi erőteljes fájdalmait megszüntessük. Ugyanakkor sokan tartanak a műtéttől és az esetleges műtét utáni szövődmények kockázatától, ami miatt tovább halogatják a beavatkozást. Megoldás mindig van, ahogy valamennyi kockázat is. Azonban nem érdemes évekig szenvedni a porckopás okozta térdfájdalom miatt, hiszen van rá mód, hogy a térdműtét utáni szövődményeket elkerüljük.

A leggyakoribb szövődmények

A térdprotézis beültetés hagyományos műtéti eljárással a betegek körülbelül 80%-ánál tartósan megoldja a korábbi térdpanaszokat, így egy kifejezetten sikeres műtétnek számít. A műtött páciensek mintegy 20 %-ánál azonban visszamaradnak panaszok, mint a fájdalom, az instabilitás, a gyógyulási folyamat elhúzódása, terhelhetőségi problémák. Ezek legfőbb okai a protézis komponensek nem megfelelő pozíciója,  a térd stabilitásáért felelős oldalszalagok nem egyenlő feszessége, ami hosszú távon akár a protézis kilazulását is okozhatja. Ugyanakkor a műtét alatt - a vérvesztés, a csontrezekciók és a lágyrész sérülések miatt - is felléphetnek komplikációk, szövődmények, pl. vérömleny kialakulása, trombózis, ízületi merevség, instabilitás, stb. Azok számára, akik az ilyen kockázatoktól félve halogatják a térdprotézis beültetést, van egy jó hírünk: mindössze három pilléren múlik, hogy elkerülje a szövődményeket!

1. Pillér: a műtéti technológia

Napjaink legkorszerűbb és legeredményesebb térdsebészeti technológiája az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás. Ez az innovatív technológia lehetővé teszi a külső és belső oldalszalagok feszességének optimális és pontos beállítását a műtét során, így a beültetést követően tökéletes szalag-balansz valósul meg. Ezen felül a protézis rendkívül precíz pozicionálását és illeszkedését is elősegíti, így anatómiailag személyre szabott beültetést tesz lehetővé. Mindezt nagyon gyorsan, előzetes CT vagy MR felvételek készítése nélkül - ez az ún. “image free” technológia. Az eljárás további nagy előnye, hogy a robottechnika által a műtét sokkal kisebb szövetkárosodással és vérvesztéssel jár, mint a hagyományos eljárással végzett térdprotézis műtét. Ennek köszönhetően az alapvetően is ritka műtéti szövődmények (trombózis, embólia, fertőzés, vérömleny, merevség, instabilitás) kockázata gyakorlatilag minimálisra csökken. Az eredmény a tapasztalatok alapján kiemelkedő: gyorsabb gyógyulás, kevesebb fájdalom és tökéletes térdfunkció valósul meg, rendkívül nagy stabilitással és 96-97%-os beteg elégedettséggel!

Az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás előnyei:

 • Optimális térdszalag-feszesség beállítást tesz lehetővé a speciális OMNIBalance® szalagfeszesség mérő eszköz által, amellyel objektíven mérhető és kivitelezhető a térdízületet körülvevő lágyrészek egyensúlya. Ezáltal elkerülhetőek az egyenlőtlenségből fakadó műtét utáni szövődmények, mint a fájdalom és instabilitás.
 • Személyre szabott, “real-time”, és kiemelkedően precíz terv készül a protézis beültetésről a speciális számítógép-vezérelt OMNI® navigációs munkaállomás által.
 • A protézis rendkívül precíz pozicionálását és illeszkedését az OMNIBot® robot segíti elő, mellyel a hibalehetőség gyakorlatilag technikailag is kizárt.
 • Helyreállítja a térd megfelelő mozgástengelyét, így az ismert eljárásokhoz képest a legtermészetesebb érzetű térdízületet biztosítja.
 • Az eddigi legbiztonságosabb térdsebészeti eljárás: kisebb vérvesztéssel és szövet károsodással jár, mint bármely egyéb műtéti technológia.
 • Ennek következtében a műtét utáni rehabilitáció gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár.
 • A precíz és személyre szabott protézis beültetés hosszabb várható élettartamot biztosít a protézisnek, tehát csökken a revízió (protézis csere) szükségességének valószínűsége.
 • A statisztikák és a saját tapasztalatok alapján az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással operált betegek 96-97%-a teljesen elégedett a protézis műtét eredményével.

2. Pillér - a sebész orvos jártassága és tapasztalata

A legbiztonságosabb és legjobb eredménnyel járó műtét akkor valósulhat meg, ha azt nagy tapasztalattal rendelkező sebész orvos végzi. Kiemelten fontos, hogy a sebész felkészült legyen, valamint jól ismerje az általa alkalmazott műtéti eljárás minden szegmentumát. A beültetést bevált és hosszú utánkövetéssel rendelkező térdprotézis implantátummal, valamint kíméletes műtéti technikával és lehetőleg a pontosságot javító technológia (pl. OMNIBotics®) alkalmazásával ajánlott végezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az OMNIBotics® innovatív és eredményes robot-asszisztált technológiája önmagában nem elegendő a műtét sikeréhez. Ahhoz alapvetően szükséges a műtét végző sebész jártassága az eszközök használatában, valamint az eljárás beható gyakorlati ismerete. A technológiát ugyanis az orvos irányítja, tehát kizárólag szakértő kezekben lehet a siker kulcsa.

3 . Pillér - a beteg felkészültsége és elhivatottsága

A műtétre való alapos felkészülés, valamint a rehabilitáció komolyan vétele jelentősen hozzájárulnak a térdprotézis műtét utáni szövődmények elkerüléséhez. Sokan apróságnak vélik ezt, azonban kifejezett elhivatottságot és motivációt kíván például a diéta betartása vagy a dohányzásról való leszokás. E kettő ugyanis alapvető fontosságú a teljes gyógyuláshoz.

A műtétet megelőzően kiemelt figyelmet szükséges fordítani az alábbiakra: 

 • Általános egészségi állapot - vérnyomás, vércukor megfelelő szinten tartása, fertőzések elkerülése, bőrápolás. A műtét megterhelést jelent a szervezet számára, ezért minden “apróság” növelheti a szövődmények kockázatát. A páciens kiemelt feladata a műtét előtt az egészségi állapotának megóvása, fejlesztése.
 • Dohányzás elhagyása - minimum egy hónappal a műtét előtt. A dohányzás jelentősen emeli a szövődmények kockázatát és lassítja a gyógyulási folyamatot!
 • Testsúly kontroll - a térdprotézis műtét feltétele a 40 alatti testtömeg index! Túlsúly esetén diéta, testsúly csökkentés szükséges.
 • Az izmok általános állapotának fejlesztése gyógytorna által, kiemelten a térd körüli izmok erősítése és a térdízület felkészítése a műtétre. Ebben szakképzett gyógytornász segítségét érdemes igénybe venni. 
 • Felkészülés a műtét utáni rehabilitációra -  az otthoni körülmények biztosítása, segédeszközök beszerzése, gyógytorna előzetes egyeztetése, a kórházból való hazaszállítás megoldása. A rehabilitáció akadálytalansága jelentősen nagy hatással van a gyógyulási folyamatra.
 • Mentális felkészülés - tájékozódás a műtéttel kapcsolatos minden kérdéséről, motiváció gyűjtése és pozitív hozzáállás.

A térdprotézis műtét sikere és a szövődmények elkerülése a sebész és a beteg összefogásának eredménye. Amennyiben a páciens mindent megtesz a gyógyulásért, valamint tapasztalt, megbízható és felkészült sebész végzi a műtétet, melyhez a legkorszerűbb szövetkímélő technikát és technológiai eljárást alkalmazza; a térdprotézis műtét utáni szövődmények elkerülhetőek, és tökéletes eredmény várható!

Térdfájdalom kivizsgálása vagy térdprotézissel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Nagy tapasztalattal segítek megtalálni a személyre szabott legjobb megoldást a panaszok ellen.

Kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram