A térdprotézis műtét eredményessége: milyen eredményeket várhatunk a műtét után? 

Térdprotézis műtét

A térdprotézis műtét az egyik leggyakrabban végzett és legsikeresebb ortopédiai beavatkozás világszerte. Célja a térdkopás által okozott térdfájdalom enyhítése, valamint az életminőség és a mobilitás javítása. A műtét előtt álló páciensek leggyakoribb kérdése azonban az, hogy milyen konkrét eredmények várhatóak a műtét után? Ebben a cikkben erre a kérdésre igyekszem részletesen válaszolni, körbejárva a térdprotézis műtét eredményességét befolyásoló tényezőket. 

A térdprotézis műtét sikere 

A térdprotézis műtétet akkor tartjuk sikeresnek, amikor a beavatkozás eredményeképp a korábbi térdfájdalom megszűnik és az operált végtag mozgásfunkciója is javul. A siker mértékét több tényező is befolyásolja, amelyeket már a műtét előtt fontos feltérképezni. A legjobb műtéti eredmény érdekében ajánlott a térdprotézis műtétet alaposan megtervezni, és az operáló sebésszel alaposan átbeszélni a részleteket. 

A térdprotézis műtét eredményességét befolyásoló tényezők 

  1. A beteg általános egészségi állapota - általában elmondható, hogy minél egészségesebb a páciens, annál nagyobb az esély a gyors gyógyulásra. A testi egészség mellet a lelki egészség is rendkívül fontos! 
  1. A térdfájdalom súlyossága - a műtéti beavatkozás általában előrehaladott porckopás esetén jön szóba, amikor a fájdalom már jelentősen befolyásolja a mindennapokat. A visszajelzések alapján a legnagyobb javulásról a térdprotézis műtét után azok számolnak be, akik kifejezetten súlyos és erőteljes fájdalommal küzdöttek. 
  1. A műtét előtti aktivitás - azok a betegek, akik korábban rendszeresen mozogtak, aktív életet éltek, esetleg sportoltak, nagyobb eséllyel térnek vissza korábbi aktivitási szintjükre a műtét után. 
  1. A térd műtét előtti mozgásai – azoknál akiknél a műtét előtt a térdük mozgásterjedelme jó, azok a műtét után is jó mozgásterjedelemre számíthatnak. 
  1. A műtétet végző sebész tudása és tapasztalata - a térdprotézis műtét egy komoly és összetett eljárás, amely során számos komplikáció is felmerülhet. A kockázat csökkentése és a legjobb eredmény érdekében érdemes tapasztalt protézis specialistára bízni a műtétet. 
  1. A megfelelő műtéti technika és protézis implantátum alkalmazása - a térdprotézis műtét hosszú távú eredményességének érdekében fontos, hogy a protézis minél jobban illeszkedjen a páciens egyedi anatómiájához, illetve, hogy a műtét minél kevesebb lágyrész-sértéssel járjon. Ennek érdekében érdemes a személyre szabott legjobb eljárást és implantátumot kiválasztani már a műtét tervezése során. 
  1. A környezet -  térdprotézis műtét esetén kiemelten fontos, hogy a beavatkozás olyan kórházi körülmények között történjen, ahol minden technika és technológia elérhető az esetleges komplikációk elkerülése és kezelése érdekében. Ugyanakkor statisztikák támasztják alá, hogy az adott műtét típust nagy számban végző intézetekben nagyobb sikeresség érhető el. 

A térdprotézis műtét utáni eredmények 

A térdprotézis műtét utáni eredmények jelentős mértékben eltérőek lehetnek a páciens egyéni adottságaitól, a műtéti technikától és a beavatkozás lezajlásától függően. Ráadásul az eredmények egy része nem érezhető közvetlenül a műtét után, csak később, a rehabilitációt követően válik nyilvánvalóvá. Számos esetben azonban - leginkább a legkorszerűbb műtéti eljárások alkalmazásával - már közvetlenül a műtét után jelentős javulás tapasztalható. 

A térdfájdalom csökkenése 

A térdprotézis műtét célja és egyik legnagyobb előnye is, a térdfájdalom jelentős csökkenése. A betegek általában már a műtét után a korábbi fájdalom megszűnését tapasztalják, és a műtét okozta sebfájdalom is fokozatosan megszűnik a rehabilitáció során. 

A mozgékonyság javulása 

A fájdalom csökkenése miatt a műtött térd mozgékonysága javul. A rehabilitáció részét képező gyógytornával a mozgásfunkció rövid idő alatt helyreáll, és a korábban lehetetlennek tűnő mozgások is könnyen kivitelezhetővé válnak. 

Aktivitási szint növekedése 

A térdkopás kifejezett negatív hatással van a betegek aktivitására, azonban a térdprotézis műtét után, a fájdalom csökkenése és mozgékonyság visszanyerése miatt az aktivitási szint is helyreáll. Térdprotézissel lehetővé válik, hogy a páciensek visszatérjenek korábbi tevékenységeikhez, munkájukhoz, hobbijukhoz. 

Az életminőség javulása 

A porckopás által okozott fájdalom és a mozgásban való korlátozottság az életminőség romlását eredményezi. Az erőteljes panaszok mellett az érintetteknek nincs kedve kimozdulni, kerülik az aktivitással járó tevékenységeket és sok esetben a társaságot is. A fájdalom miatt sokan kénytelenek lemondani kedvenc időtöltésükről vagy hobbijukról, sőt, esetenként a munkavégzésről is. A sikeres térdprotézis műtét után azonban már nem áll az útjukba a térdfájdalom, így visszanyerhetik korábbi életminőségüket. 

Korszerű műtéti technológia a legjobb térdprotézis eredményért 

A térdprotézis műtét eredményessége számos tényezőn múlik, ezek közül azonban a műtéti technika és technológia az egyik legfontosabb. Napjainkban a legjobb eredményt az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetési eljárás biztosítja, ami egyedülálló precizitást és személyre szabott pozícionálást tesz lehetővé. Ez az innovatív technológia a legkorszerűbb robottechnológiás eszközrendszerrel segíti a sebész munkáját. A műtét során a beteg térdének pontos anatómiai feltérképezésével, a térdszalag-feszesség objektív mérésével és az egyensúly helyreállításával, valamint a térd teljes mozgáspályájának lekövetésével tervezi meg a beültetendő protézis legideálisabb pozícióját. A maximálisan precíz kivitelezést pedig az OMNIBot robot támogatja, amely által pontos beültetés valósítható meg a lágyrészek kímélete és vérvesztés minimalizálása mellett. 

Az OMNIBotics eljárás alkalmazásával világszinten kimagasló, statisztikák alapján 97%-os betegelégedettségi arány érhető el, a műtéti kockázatok jelentős csökkenése mellett.  

Az OMNIBotics robot-asszisztált technológiát 2020 óta alkalmazom Magyarországon. Az azóta elvégzett csaknem 250 sikeres műtét bizonyítja az eljárás kiemelkedő eredményességét. 

Térdfájdalom, térdkopás esetén, vagy térdprotézissel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! A személyre szabott legjobb megoldással segítek Önnek is! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén. 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram