A térdfájdalmak leggyakoribb okai és kezelési lehetőségeik

A gyakori térdfájdalmak jelentősen beszűkítik a mozgásteret, és ezzel megkeserítik a páciensek életét. Mi állhat a hátterükben, és hogyan küzdhetők le a fájdalommal teli mindennapok? Kiderül a folytatásból!>>>

A térdfájdalmak 5 leggyakoribb oka

A térdfájdalmak számos okra vezethetők vissza, melyek között vannak egyértelműek (pl. baleset) és kevésbé szembetűnőek (pl. ízületi kopás). A pontos diagnózist minden esetben az ortopéd szakorvosnak kell felállítania. Ő dönt a szükséges konzervatív kezelésről, illetve a műtéti beavatkozás szükségességéről és annak módjáról. A térdízület állapotát több tényező is befolyásolhatja, melyek közül az egyik, hogy nap mint nap rendkívül nagy terhelésnek van kitéve. Ezért is fordulnak elő gyakran a térdet érintő, túlerőltetés okozta gyulladásos elváltozások, valamint a kisebb-nagyobb porcsérüléssel és ízületi kopással járó tevékenységek miatti térdfájdalmak. 

A terheléses térdfájdalmaknak tehát leggyakrabban ízületi kopás (osteoarthritis, artrózis) áll a hátterében. Szintén gyakori az autoimmun eredetű térdízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). Ez utóbbinál nem a túlzásba vitt és megerőltető mozgás, hanem a szervezet immunrendszerének túlreakciója okozza a gyulladást és a porcfelszínek károsodását. Az autoimmun betegségek hátterében mindig a hibásan működő immunrendszer áll. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az autoimmun betegségek nem gyógyíthatók, de gyulladáscsökkentővel, bázisterápiával és ún. biológiai terápiával a tünetei enyhíthetők és valamennyire kordában tarthatók. 

A térdfájdalmak – az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis mellett – különböző életmódbeli okokkal is magyarázhatók, melyek közül a 3 leggyakoribb:

  • Az elhízás miatti többletsúly jelentősen megnöveli az ízületre ható terhelést, továbbá a túlsúly okozta anyagcsere változások is negatív hatással vannak a porcszövet működésére.
  • A mozgásszegény életmód fokozza a térdfájdalmak kialakulásának lehetőségét
  • sporttevékenységek vagy baleset eredményezte porcsérülések

További okok lehetnek: íngyulladás, nyáktömlő gyulladás, köszvény.

A térdízületi fájdalmak kezelési lehetőségei

A térdfájdalom esetén, amennyiben nincs szükség azonnali ortopéd sebészi beavatkozásra, a konzervatív terápia évtizedek során bevált, illetve 21. századi, innovatív módszereit hívhatjuk segítségül:

  • pihentetés
  • thermoterápia – jegelés
  • fizioterápiás kezelések, gyógytorna
  • nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása

Amennyiben ezek nem válnak be, illetve nem alkalmasak a kívánt eredmény elérésére, a következők jöhetnek szóba:

Ha azonban a fent említett kórképek folytán a térdízület visszafordíthatatlanul károsodik, és a térdfájdalmak nem enyhíthetők, sőt, állandósulnak és egyre erősebbé válnak, műtéti beavatkozás válik szükségessé. 

A térdprotézis beültetéséről itt olvashat bővebben. Kérjen időpontot személyes vagy online konzultációra Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialistához!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram