A porckopás 5 oka, 4 tünete és 3 kezelési módja

A porckopás (arthrosis) az ízületek leggyakoribb betegsége, ami éppúgy érintheti a fiatalabb korosztályt, mint az idősebbeket, a megjelenésének pedig több oka és tünete is lehet. 

A porckopás, és ami mögötte van

A porckopás az ízületeket borító és azok egészséges működését elősegítő porcréteg elvékonyodása és kopása miatt kialakuló tartós elváltozás, ami kezeletlenül visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet. 

Az ízületeket alkotó csontok súrlódásmentes mozgását az ízület porcfelszínei és az ízületekben található synoviális folyadék teszi lehetővé. A porcfelszínek sérülése vagy a synoviális folyadék megváltozása, kevésbé viszkózussá válása az egész ízületre nézve káros.

A betegség kialakulásának 5 leggyakoribb oka:

  • rendszeres túlterhelés (túlzásba vitt sport, ill. munkahelyi ártalmak)
  • ízületi sérülések (sportsérülések, balesetek)
  • túlsúly
  • ízületi elváltozások (pl. csípőficam, térdízületi tengelydeformitás stb.)
  • örökletes tényezők

Az arthrosis 4 tünete

A porckopás alapvetően észrevétlenül és lassan, hosszú évek vagy évtizedek alatt kialakuló elváltozás, de a tünetek megjelenése sérüléshez, ill. balesetekhez is köthető. Az arthrosis 4 leggyakoribb tünete a következő:

Fájdalom

A fájdalom kezdetben alkalomszerűen, kifejezetten a mozgás megkezdésekor jelentkezik (indítási fájdalom), enyhe és átmeneti. Az alsó végtagok (pl. csípő és térd érintettsége esetén) néhány lépés megtétele után alábbhagy. A porckopás előre haladtával az ízületeket alkotó porcos csontvégek között fokozott súrlódás lép fel, a fájdalom fokozottabbá válik és állandósul.  

Ízületi duzzanat

Az érintett ízületet körülvevő ízületi tok megvastagszik, ill. az ízületben idővel kóros mennyiségű folyadék gyülemlik fel, melynek hatására az ízületi tok feszülni kezd és megduzzad. 

Gyulladás, melegségérzet

Az előrehaladott arthrosis ízületi gyulladáshoz vezet. A gyulladás egyik fő tünete – a duzzanat mellett – az ízületet fedő bőr enyhe melegsége. Akut esetben hűtéssel és gyulladásgátló terápiával a tünetek némiképp enyhíthetők.  

Ízületi merevség, mozgásbeszűkülés

Az átmeneti vagy tartós mozgáspálya-beszűkülés az ízület korlátozott működését jelenti.

A probléma súlyosságától függően, mindennapi küzdelmet jelenthet a térd behajlítása vagy a hasító csípőfájdalommal járó lépések megtétele. Ha az állapot ennyire előrehaladott, már csak a műtét segíthet.

3 kezelési mód

Az ízületi kopás stádiumától függ, hogy melyik kezelési módra van szükség.

Enyhe arthrosis esetén a problémát előidéző tevékenységeket iktassa ki az életéből. Ha pl. a túlsúly jelenti a fő problémát, akkor a súlyvesztés a megoldás, ha pedig a túlzásba vitt sport, akkor amennyire lehet, annak mérséklése, illetve porcvédő készítmények szedése válhat szükségessé.

Közepes fokú arthrosis esetén a fentiek mellett speciális szakorvosi ellátásra és célzott konzervatív terápiára is szükség lehet. Ilyenek a fizioterápiás kezelések, az ízületbe adott injekciók.

Előrehaladott arthrosis, teljes porckopás esetén az elviselhetetlen fájdalomtól és a mozgásbeszűküléssel járó kínoktól már csak műtéti beavatkozással lehet megszabadulni. Térd esetében a térdprotézis beültetés, csípő esetén pedig a csípőprotézis műtét adhat új, szabadabb és fájdalommentes életet

Nem mindegy azonban, hogy a sebész milyen technológiával dolgozik. Bizonyos esetekben ugyanis tartós sántaság vagy fájdalom is visszamaradhat a műtétet követően. Ha ezeket szeretné elkerülni, válassza az izomátvágás nélküli, személyre szabott protézisbeültető beavatkozást!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram