A leggyakoribb kérdések csípőprotézis műtét után

csipoprotezis-mutet-kerdesek

A leggyakoribb kérdések csípőprotézis műtét után

Sokakat tölt el aggodalommal, félelemmel és kétségekkel a csípőprotézis műtét gondolata, ami miatt akár hosszú időn keresztül halogatják a beavatkozást. Ez alatt az idő alatt azonban olyan komoly, mindennapi fájdalmakkal néznek szembe, melyek jelentősen korlátozzák a mozgásban és a leghétköznapibb teendőket is ellehetetlenítik. A félelem és a fájdalom legyőzésének azonban csak egy útja van: alaposan tájékozódni a csípőprotézis műtét után várható életről, és belevágni. Csípőprotézis specialista szakorvosként ebben segítek a betegeimnek. 

Mennyi ideig kell feküdni csípőprotézis műtét után? 

Az egyik legnagyobb tévhit a köztudatban a csípőprotézis műtéttel kapcsolatban, hogy a felépülés során feküdni kell. A modern műtéti technikák alkalmazásával - mint a minimál invazív, izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetés - egyáltalán nem kell hosszú fekvésre számítani. A műtött betegeket már az operáció napján felkeltjük az ágyból és néhány lépést már akkor megtesznek. A rövid, akár csupán 1-2 napos kórházi tartózkodás során már rövid sétákat tesznek a folyosón segédeszköz, jellemzően egy vagy két könyökmankó segítségével. A betegek jelentős része akár már az első napon is képes segédeszköz nélkül járni. A mozgás és a rendszeres torna kulcsfontosságú a csípőízület teljes gyógyulásához. Az egész napos fekvés csípőprotézis műtét után kifejezetten ellenjavallt, hátráltatja a rehabilitációt.

  

Meddig tart a felépülés műtét után? 

A felépülési idő hossza számos tényezőtől függ, legfőképp magától a betegtől. A felszíni műtéti seb gyógyulási ideje 10 nap, a csípő körüli mélyebb szövetek gyógyulása körülbelül 6 hét alatt fejeződik be. Általánosságban elmondható, hogy az az idő, ami alatt a szervezet teljes mértékben rehabilitálódik és “elfelejti a műtétet” az további 6 hétre tehető. Ugyanakkor az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét után rendszeresen, lelkiismeretesen végezve a szakszerű gyógytornát ennél sokkal hamarabb érzik a betegek gyógyultnak magukat.  

Milyen fájdalomra lehet számítani a műtét következtében? 

A műtéti beavatkozás okozta fájdalom erőssége és minősége is elmarad a csípőízületi kopás által okozott fájdalomtól. Közvetlenül a műtét után az első időszakban teljes körű fájdalomcsillapítást alkalmazunk, így erre az időre teljes fájdalommentesség jellemző. A műtét utáni a sebfájdalmat, mely napról napra jelentősen mérséklődik,  a gyógyulásig többféle gyógyszerrel lehet eredményesen csillapítani. A beavatkozás utáni fájdalomérzet tehát jól kontrollálható, gyorsan megszűnik és nem befolyásolja a gyógyulást. csípőprotézis beültetés alapvető célja a fájdalom megszüntetése, ami egy jól sikerült műtét után megfelelő rehabilitációs programmal meg is valósul. 

Mennyi idővel a műtét után lehet újra autót vezetni? 

Izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét után már nagyon hamar vissza lehet térni a volán mögé. Az alapszabály, hogy az altatást, illetve érzéstelenítést követő 48 órán belül tilos autót vezetni. Automata váltós gépjármű esetén, ha a bal csípője került műtétre, a műtét után akár 2-3 nappal már újra vezethet. Jobb oldali műtét, illetve mechanikus váltós gépjármű esetén 1-2 héttel a műtétet követően javasolt a vezetés. A kórházból való távozás előtt a gyógytornász tanácsokkal látja el arra vonatkozóan, hogy hogyan szálljon be, illetve ki biztonsággal az autóból. Nagyobb távolság esetén célszerű rendszeresen megszakítani az utat, és néhány perc sétát beiktatni. 

Műtét után mennyi idővel állhat újra munkába? 

A munkába való visszatérés a munkavégzés jellegétől függően 2-6 hét. Irodai munkavégzésre rendszerint már a műtét után 2 héttel alkalmasak a betegek, home office esetén akár még hamarabb. Fizikai munkavégzés esetén leghamarabb a 6 hetes kontroll után kezdhet újra dolgozni. Minden esetben javasolt kezdetben részmunkaidőt vállalni és fokozatosan növelni a munkaórák számát.  

Lehet-e szexuális életet élni csípőprotézissel? 

A szexuális életben kifejezett akadályt jelent a csípőízületi kopás okozta fájdalom. Azonban a csípőprotézis műtét célja a fájdalom megszüntetése, így ez az akadály az új csípővel megszűnik. Izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés esetén nincs időbeli korlátozás sem a szexuális együttlét tekintetében. Amint erre képesnek érzi magát újra normális nemi életet élhet. Visszajelzések alapján a csípőfájdalom megszűnése miatt jelentősen javul a szexuális élet minősége csípőprotézis műtét után. 

Lehet-e sportolni csípőprotézissel? 

A sport kérdése nagyrészt annak típusán és a beteg fizikai állapotán múlik, azonban a legtöbb esetben igaz, hogy lehet, sőt ajánlott is a sportolás csípőprotézissel. A mozgás ugyanis javítja az ízület körüli szövetek vérellátottságát és a környéki izmok állapotát, így a protézis élettartamára - valamint a beteg általános egészségi állapotára is - pozitív hatással lehet. Fontos azonban, hogy bármilyen sportról van szó, csak türelemmel és fokozatosan célszerű belekezdeni a teljes rehabilitáció után. A műtétet végző orvossal és a rehabilitációt vezető gyógytornásszal szoros egyeztetés szükséges. Az aktív élet csípőprotézis műtét után kifejezetten elérhető. 

A csípőprotézis beültetésről való döntés minden páciens életében meghatározó, és az esetek túlnyomó részében jelentős megnyugvást hoz. A műtétre való felkészülésben további segítséget nyújt ingyenesen letölthető Betegtájékoztatónk

További kérdések esetén küldjön üzenetet az alábbi űrlapon keresztül, vagy kérjen időpontot konzultációra az alábbi elérhetőségek egyikén! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram