A csípőprotézis műtét tervezési lehetőségei

A csípőprotézis műtét célja minden esetben a fájdalmas csípőtáji panaszok és a mozgásbeszűkülés végleges megoldása, a csípő mozgásfunkciójának és a beteg életminőségének helyreállítása. Ennek érdekében alapvető fontosságú lépés a műtét megtervezése, melyet már fejlett orvostechnológiai eszközök is támogatnak. Ezek alkalmazásával a csípőprotézis műtét kiszámíthatóbbá válik, a beavatkozás kockázatai és szövődményei csökkenthetőek, valamint a protézis várható élettartama és a betegelégedettség is növelhető.

Miért fontos a műtét pontos megtervezése?

A tervezés célja minden esetben a legjobb műtéti eredmény biztosítása. Csípőprotézis beültetésnél a tét a beteg életminősége, így az orvosi felkészültség alapvető elvárás. A sebészi tapasztalat kiemelt fontosságú, azonban a páciensenként eltérő anatómiai részletekre a tervezéssel lehet felkészülni. Ahogyan a beteg is készül a műtétre, úgy az orvos is, minden egyes beavatkozás esetén. A precíz tervezés által megelőzhetőek olyan szövődmények, mint a végtaghossz különbség, vagy a nem megfelelő protézis méret beültetéséből fakadó problémák. Ezek nagyban befolyásolják a műtéti eredményt, a mozgásfunkciót és a hosszú távú elégedettséget. A pontos műtéti tervezés támogatására kétféle korszerű technológiát alkalmazok: a MediCAD 2D digitális műtéti tervező szoftvert, és a személyre szabott csípőprotézis beültetést lehetővé tévő, mozgásanalízis alapú 4D OPS (Optimised Pozitioning System) műtéti tervezést.

2 Dimenziós tervezés MediCAD digitális szoftverrel

A MediCAD digitális tervező szoftver alkalmazásához a műtét előtt meghatározott röntgen felvételek készülnek a medencéről és a csípőízületről. Ezek képezik a tervezés alapját. A szoftver segítségével beállítható a megfelelő nagyítás, meghatározhatóak a pontos méretek, a dőlésszög, a végtaghossz, a csontsűrűség, valamint azok az egyéb anatómiai részletek, melyek a protézis komponensek legmegfelelőbb kiválasztását segítik. A tervezés fontos része a protézis típusának és méretének kijelölése, a legmegfelelőbb rögzítés meghatározása, valamint az implantátum elhelyezkedésének előirányzása. A 2 dimenziós digitális terv nagyban elősegíti a csípőprotézis műtét eredményes kivitelezését.

Mozgásanalízis alapú 4 Dimenziós OPS műtéti tervezés

A legkorszerűbb műtét tervezési eljárást az OPSInsightTM szoftvere biztosítja, ami teljesen egyénre szabott csípőprotézis beültetést tesz lehetővé. Az eljárás két lépésből áll: a műtétet megelőző funkcionális analízisből, majd az analízis alapján készült műtéti terv megvalósításából. A funkcionális analízishez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat szükséges, melyekkel az ágyéki gerinc, a medence és a csípőízület egymáshoz viszonyított mozgását is feltérképezzük. Hiszen minden ember más, az anatómiai jellemzők és a mozgások tekintetében is komoly eltérések vannak. Az adatok precíz számítógépes elemzése alapján egy teljesen egyedi előzetes műtéti terv készül, melyet a szakorvos ellenőriz, illetve szükség szerint megváltoztat. A különleges OPSInsightTM szoftverben valós időben modellezhető, hogy a szakorvosi változtatás hogyan hat az implantátum elhelyezkedésére, a végtag hosszára, és a protézis mozgására.

A szoftver dinamikus analízis funkciója 3 dimenziós megjelenítésben modellezi a csípőízületet és annak mozgásait, valamint lehetővé teszi ezek elemzését a legapróbb részletekig. A sebész számára ezen felül még számos járulékos információt és mérési adatot tesz elérhetővé, melyek a legtökéletesebben személyre szabott protézis beültetést teszik lehetővé.

 A terv jóváhagyása után következik az eljárás második lépése, a megvalósítás támogatása. Ez azt jelenti, hogy a terv alapján 3 dimenziós nyomtatással egyedi PSI (Patient Specific Instrumentation) célzósablonok készülnek. Ezek kizárólag az adott beteg anatómiai viszonyaihoz kialakított, és a tervben meghatározott műtéti eljárásnak megfelelő, egyedileg használatos műtéti segédeszközök. A célzósablonok gyakorlati alkalmazása biztosítja a személyre szabott műtéti terv megvalósítását.

Az OPS mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés előnyei:

  • Személyre szabottság,
  • Nagy pontosság,
  • Minimál invazív, izomátvágás nélküli (elülső feltárásból végzett) csípőprotézis műtét esetén alkalmazható,
  • A protézis élettartamát csökkentő problémák kiküszöbölése,
  • Természetesebb érzést biztosító műtéti eredmény.

A világon egyedülálló OPSInsight™ az új „Gold Standard”, ami új szintre emeli a csípőprotézis beültetés megtervezését.

Csípőtáji fájdalom esetén, vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! A legjobb eredmény érdekében a legkorszerűbb, bevált technológiák alkalmazásával segítek.

Kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram