3 korszerű és hatékony megoldás a térdízületi kopás ellen

A térdízületi kopás az egyik leggyakoribb ortopédiai elváltozás, ami napjainkban egyre többeket érint. A porckopás kialakulására számos életmódbeli tényező és genetikai adottság is hatással van, amelyek a kezelés módját is befolyásolhatják. Az elmúlt évtizedben a térdkopás kezelése céljából több új, korszerű megoldás is elterjedt. Ebben a cikkben három olyan eljárásról lesz szó, amelyek képesek hatékonyan enyhíteni, vagy akár teljes mértékben megszüntetni a porckopás fájdalmas tüneteit.

1. Előrehaladott térdízületi kopás ellen - térdprotézis műtét robot-asszisztált eljárással


Az állandó, erős térdfájdalom és a térd mozgásának beszűkülése súlyos porckopásra utaló tünetek. A röntgenfelvételek és az ortopéd szakorvosi vizsgálat igazolhatja a kopás előrehaladottságának fokát, ami alapján a szakorvos térdprotézis beültetést javasolhat. A protézis műtét lényege, hogy a kopott és károsodott térdízületet egy új, ún. művi ízülettel, azaz protézissel helyettesítjük. A beavatkozás célja, hogy a porckopás által okozott tüneteket, fájdalmat véglegesen megszüntessük és a térd mozgásfunkcióit helyreállítsuk.

A protézis beültetés manapság rutin eljárás, de bonyolultsága miatt nagy tapasztalatot igényel, ezért érdemes tapasztalt specialistához fordulni miatta. A legkorszerűbb műtéti eljárások alkalmazásával - mint a robot-asszisztált térdprotézis beültetés - az operáció biztonságos, a rehabilitáció gyors, az eredmény pedig tökéletes lehet. A világszinten legfejlettebb technológiát alkalmazó OMNIBotics robot-asszisztált eljárás titka, hogy a műtét során lehetővé teszi a térdszalagok egyensúlyának, azaz egyenlő feszességének helyreállítását. A térdprotézis az egyedi anatómiai adottságoknak megfelelően, a térdszalag-balansz beállításához igazítva kerül beültetésre. Ezzel az eljárással elkerülhetők a hagyományosan végzett térdprotézis műtét leggyakoribb szövődményei és maradvány panaszai, mint pl. a beszűkült mozgásterjedelem, vagy bizonyos aktivitásokra jelentkező térdfájdalom.

Az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetési eljárás a legkorszerűbb vérzés- és fájdalomcsillapító eljárásokkal kombinálva gyors gyógyulást eredményez, ami a vártnál kevesebb fájdalommal jár. A hagyományos műtéti eljárás kb. 80%-os elégedettségi arányával szemben ezzel az innovatív technológiával átlagosan 97%-os elégedettség érhető el. Az OMNIBotics műtéti technológiáját 2020-ban vezettem be a magyarországi gyakorlatba és azóta közel 200 alkalommal alkalmaztam - pácienseim legnagyobb megelégedésére.

2. PRP sajátvér-terápia

Abban az esetben, amikor a térdízületi kopás még nincs a legsúlyosabb, előrehaladott állapotban, vagy ha a páciens elzárkózik a műtéti megoldástól, egyéb, ún. konzervatív terápiás lehetőségek is hatékonynak bizonyulhatnak. A legkorszerűbb konzervatív kezelések az ízületi porcok regenerálódását célozzák. Az egyik ilyen népszerű kezelés az ún. PRP-terápia, azaz a sajátvér-alapú injekciós kezelés.

A PRP alapja az emberi vérben található ún. növekedési faktorok, amelyek a testünk automatikus regeneratív folyamataiért felelősek. Ezek elkülönített és dúsított koncentrátuma a beteg térdízületbe injektálva fokozottan serkenti a porcok és egyéb szövetek regenerációját. A PRP kezelés során egy egyszerű vénás vérvétellel biztosítjuk a személyre szabott és természetes hatóanyagot. A levett vérből egy speciális centrifugáló eszközben előállítjuk azt a biológiailag aktív és növekedési faktorokban gazdag plazmát, melyet egy steril injekciós tűvel az ízületbe juttatunk. A vér és a plazma a folyamat során végig egy steril és zárt rendszerben forog, a szennyeződés kockázatát kizárva.


A PRP terápia ambuláns ellátás keretén belül történik, nem szükséges hozzá sem fájdalomcsillapítás, sem bódítás, sem kórházi körülmények. Legtöbb esetben kúraszerű alkalmazása ajánlott, ez általában két-háromszori ismételt kezelést jelent. A PRP kezelések hatékonysága és eredményének tartóssága nagyban függ a porckopás előrehaladottságának mértékétől, valamint az egyéni életmódbeli körülményektől is.

3. LIPOGEMS® őssejtterápiás kezelés


A konzervatív kezelések közül újdonságnak számító őssejtterápiás kezelések egyik leghatékonyabb és legbiztonságosabb eljárása a LIPOGEMS® kezelés. A LIPOGEMS® terápia lényege, hogy az emberi szövetekben alapvetően megtalálható mesenchymalis őssejteket felhasználva regenerálhatja a károsodott szöveteket. Az őssejtek felhasználása a gyógyításban már nem annyira újszerű gondolat, azonban a megvalósítása csak mostanra vált biztonságosan kivitelezhetővé és elérhetővé a lakosság számára. A LIPOGEMS® őssejtterápiás kezelés 2016-ban jutott el Magyarországra, ahol korlátozott számú ortopéd szakorvos végzi.

Az őssejtek kivonása ezzel az eljárással biztonságos módon, zsírszövetből történik, tehát nem szükséges hozzá fájdalmas csontvelő biopsziát végezni. Egy speciális technológiával a zsírszövetek tisztítása és az őssejtek aktiválása történik, amely következtében egy könnyen injektálható folyadékot nyerünk. Fontos kiemelni, hogy a LIPOGEMS® technológiával nem csak az őssejtek kerülnek a kezelt területbe, hanem azok táplálását és működését elősegítő teljes gyógyító környezet is. 

A kezelés műtéti körülmények között történik, rendkívüli odafigyeléssel és alapossággal, egynapos ellátás keretein belül. Tehát a beavatkozás után nincs szükség kórházi bentfekvésre, a páciens gyakorlatilag pár órányi pihenés után hazamehet.

A beavatkozás műtői környezetben helyi érzéstelenítés alkalmazásával és a LIPOGEMS® zárt rendszerű eszközeivel történik. A beavatkozás teljes időtartama kb.: 30 perc.

A LIPOGEMS® őssejtterápiás kezelés alkalmazása mérsékelt vagy közepes mértékű térdízületi kopás esetén hatékony és eredményes módszer lehet. Alkalmazásához ortopéd szakorvosi javaslat szükséges!

Térdfájdalom vagy térdízületi kopás esetén forduljon hozzám bizalommal! Évtizedes tapasztalattal és a legkorszerűbb, személyre szabott megoldásokkal Önnek is segíthetek! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy küldje el kérdését a lent található űrlapon keresztül!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram