Személyre szabott megoldások térdprotézisre

térdprotézis

Térdprotézis beültetés általában előrehaladott térdízületi porckopás miatt szükséges, ami kifejezetten erős, a mindennapi tevékenységekre kiható fájdalommal, valamint a térd mozgásainak beszűkülésével jár. A térdprotézis műtét célja, hogy visszaadja a fájdalommentes mozgás lehetőségét. A protézis beültetés mára egy igazán sikeres műtét típussá vált, ugyanakkor hagyományos eljárással végezve, a tapasztalatok alapján 5-ből 4 betegnél jelentkeznek úgynevezett “maradványtünetek” a beültetés után. Ennek megoldására merül fel a személyre szabottság a térdprotézisek területén.

A korszerű technológiák a lehetőségek tárházát biztosítja: a személyre szabott térdprotézis több technológiával is elérhető. Ezek sokkal precízebb, és az egyedi anatómiai adottságokhoz igazított protézis beültetést tesznek lehetővé, melynek következményeképp tökéletesebb ízületi funkció, természetesebb érzés, és hosszabb protézis élettartam valósulhat meg. Az új eljárások ráadásul biztonságosabbak is: kisebb vér- és csontvesztéssel, valamint lágyrész-sértéssel járnak, mint a hagyományos technika.

Térdprotézis beültetés esetén három korszerű eljárás is a személyre szabottságot, ezáltal a természetesebb érzetet tűzte ki célul. Ezek időrendben:

 1. Egyedi PSI sablonokkal végzett térdprotézis műtét
 2. ConforMIS egyedileg gyártott térdprotézis
 3. OMNIBotics robot-asszisztált eljárás

Egyedi PSI sablonokkal végzett térdprotézis beültetés

A PSI (Patient Specific Instrument) eljárás az első olyan innovációs technológia, ami személyre szabottságot visz a térdprotézis műtétekbe. Ezt az eljárást, amely által a protézis beültetés előre pontosan megtervezhető, 2017 óta alkalmazom a pácienseim körében. A beteg térdről a műtét előtt CT és MR felvételeket készítünk, melyek alapján egy speciális szoftver által részletes és pontos terv készül a protézis beültetéséről. A terv precíz kivitelezését 3 dimenziós nyomtással készülő egyedi, személyre gyártott vágósablonok segítik a műtét során. Ilyen módon a protézis az egyedi anatómiai viszonyokhoz igazítva kerül beültetésre, ami nagyobb pontosságot, rövidebb műtéti időt, bizonyos szövődmények elkerülésének lehetőségét és esetenként rövidebb gyógyulási időt eredményez a hagyományos eljáráshoz viszonyítva. Az eljárás további előnye, hogy bonyolultabb eseteknél is alkalmazható.

ConforMIS egyedileg gyártott térdprotézis

A ConforMIS térdprotézis más szemszögből közelíti meg a személyre szabottságot. Ezzel az eljárással magát a protézis implantátumot igazítjuk az egyedi anatómiai adottságokhoz, tehát teljesen egyénre szabott és egyedileg gyártott implantátum kerül beültetésre. A ConforMIS térdprotézis a térd előzetes CT vizsgálata alapján az anatómiai sajátosságok teljes figyelembevételével kerül legyártásra. Ezzel a technológiával lehetővé válik, hogy maga az implantátum vékonyabb legyen, ugyanakkor ne csökkenjen a szilárdsága - így kevesebb csont eltávolítását teszi szükségessé. A beültetés pontosságának elősegítése céljából a ConforMIS protézisekhez egyedi, egyszer használatos 3D célzósablonok is készülnek. Az eljárás tökéletes implantátum illeszkedést tesz lehetővé úgy, hogy megőrzi a térd eredeti ízületi vonalát és mozgástengelyét, így természetesebb érzetet biztosít, mint a hagyományos protézis. A kevesebb csonteltávolítás egy esetleges későbbi revíziós műtétnél jelent előnyt. A betegelégedettségi arány ezzel a technológiával magasabb, mint a hagyományos térdprotézis műtéteknél, azonban jelentős tengelydeformitással vagy mozgáspálya beszűküléssel járó eseteknél nem ajánlott. A ConforMIS térdprotézis rendszert 2018 óta elsőként alkalmazom Magyarországon.

OMNIBotics® robot-asszisztált eljárás

Az OMNIBotics® robot technológiát alkalmazó eljárása jelenleg a legkorszerűbb és legeredményesebb térdprotézis műtéti eljárás a világon. Ez az innovatív robot-asszisztált technológia egyedülálló módon biztosítja a valós időben történő (real-time) műtéti tervezést, az egyedi anatómiához igazított protézis pozícionálást és a maximális precizitást a kivitelezés során. Mindez előzetes CT vagy MR vizsgálatok nélkül, a rendszer saját képalkotó eszközei által (image-free bone morphing technológia) valósul meg.

Az OMNIBotics® eljárás legfőbb különlegessége azonban a térdszalag-feszesség objektív mérésére szolgáló eszköz, az OMNIBalance®, ami által tökéletes szalag-egyensúly állítható be, lágyrészek sértése nélkül. Az eljárás tehát a térd egyedi anatómiai viszonyaihoz, a térdszalagok egyenlő feszessége mellett, az optimális mozgástengely helyreállításával képes pozícionálni a protézist a beültetés során. Ezzel a műtét utáni szövődmények és maradvány panaszok elkerülhetőek, természetes érzet és tökéletes térdfunkció érhető el.

A csontfelszínek optimális kialakítását az OMNIBot® robot segíti, ami fél milliméteres pontossággal képes beállítani a vágósablon pontos helyzetét, így maximális pontosságú kivitelezést tesz lehetővé. Az eljárás során a robot-asszisztált technológia tökéletesen a sebész „keze alá dolgozik”, azonban fontos kiemelni, hogy a műtét minden érdemi lépését továbbra is az orvos végzi. 

Az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis műtéti eljárás sikerét legjobban a 96-97%-os betegelégedettségi arány mutatja, ami kiemelkedő eredmény minden típusú protézis műtét tekintetében. Saját praxisomban 2020 óta alkalmazom, ekkor vezettem be a magyarországi sebészi gyakorlatba. Azóta 150 sikeres műtét és gyógyulás példázza az eljárás valódi eredményességét. 

Miért érdemes az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetést választani?

 • A világon elérhető a legeredményesebb térdprotézis beültetési eljárás.
 • Nincs szükség a műtét előtt CT vagy MR vizsgálatra, mert az OMNIBotics rendszere valós időben, saját maga méri fel a térd anatómiáját.
 • Teljes mértékben személyre szabott és maximális pontosságú tervet készít a térdszalag-feszesség figyelembevételével, mindössze néhány perc alatt.
 • A szalag-balansz objektív helyreállításával elkerülhetővé teszi az egyenetlen szalagfeszesség okozta műtét utáni panaszokat.
 • A robot segítségével rendkívül precíz, milliméteres pontosságú kivitelezés valósul meg.
 • A térd mozgástengelyének és a szalagbalansz helyreállításával az eredeti térdízület természetességéhez nagyon közel álló érzet érhető el.
 • Kisebb a vérvesztés és műtét utáni vérömleny kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos eljárás alkalmazása esetén.
 • A műtét utáni időszakban kevesebb fájdalom tapasztalható.
 • Gyorsabb felépülés és rövidebb kórházi tartózkodás várható.
 • A precíz és anatómiailag személyre szabott beültetés következtében a protézis várható élettartama potenciálisan hosszabb.
 • Csökkenhet a revízió szükségességének valószínűsége.
 • Statisztikák alapján az OMNIBotics robot-asszisztált eljárással operált betegek 96-97%-a teljes mértékben elégedett a térdprotézis műtét eredményével!

Páciensem tapasztalata 2 héttel a robot-asszisztált térdprotézis műtét után:

“A térdemmel a műtét óta mindenféle gyakorlatot tudok csinálni, fel tudom emelni, hajlítani. 2 nappal a műtét után otthon mankó nélkül járkáltam, sőt palacsintát sütöttem! Fájdalmam a műtét óta szinte nincs is, a sebem húzódását éreztem kb. 1 hétig. Járáskor és lépcsőzéskor teljesen stabil, nagyon elégedett vagyok vele!”

Térdfájdalom esetén, vagy térdprotézis műtéti konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Személyre szabott megoldással segítek Önnek is! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram