Robottechnológia a térdízületi porckopás ellen

Naviswiss csípőprotézis

A térd szerepe a mindennapi mozgásokban - mint a járás, lépcsőzés, guggolás - alapvető, a figyelem középpontjába azonban csak akkor kerül, amikor fájdalmassá válik. A porckopás által okozott térdfájdalom lassan, évek alatt alakul ki és egyre fokozódó panaszokat okoz az idő előrehaladtával. A kopási folyamat napjainkban hatékonyan lassítható konzervatív terápiás kezelésekkel, azonban végleges megoldást jellemzően a térdprotézis beültetés nyújt. A térdízület fájdalmatlan és természetes érzetének és funkcióinak helyreállítása érdekében alkalmazom az OMNIBotics robottechnológiai eljárását, ami már mintegy 250 páciensem számára adta vissza a fájdalmatlan mozgás örömét.

Tudnivalók a térdízületi porckopásról

A térdízületi porckopás az egyik leggyakoribb ortopédiai elváltozás, amely krónikus fájdalmat okoz és jelentősen befolyásolja a mozgásképességet. Éppúgy kialakulhat rendszeresen sportolóknál, mint mozgásszegény életmódot folytató pácienseknél, az eredménye pedig minden esetben a mozgásfunkciók jelentős csökkenése és az életminőség romlása. A térdkopás negatív hatással van az ízületet körülvevő izomzatra és egyéb lágyrészekre, valamint az ellenoldali csípő- és térdízületre is. A porckopás felismerése és megfelelő kezelése tehát minden esetben kulcsfontosságú! Előrehaladott kopás esetén, ill. abban az esetben, amikor a konzervatív terápiás kezelések alkalmazása nem csökkentik a panaszokat, műtéti beavatkozás jön szóba. A térdprotézis beültetés végleges megoldást nyújthat a porckopás által okozott panaszokra.

Robottechnológia a kopott térdízület helyreállításában

A térdprotézis műtét az egyik leggyakrabban végzett ortopéd sebészeti beavatkozás világszerte. Statisztikák alapján a hagyományos eljárással végzett térdprotézis beültetés az esetek körülbelül 80%-ában véglegesen megszünteti a térdfájdalmat és helyreállítja a térd mozgásfunkcióit. Ugyanakkor a betegek 20-30%-nál maradvány panaszok tapasztalhatók a későbbiekben is, például mozgatáskor jelentkező fájdalom, szúró érzés, vagy a mozgástartomány csökkenése.

A műtét eredményességének növelése céljából fejlesztették ki az OMNIBotics® robottechnológiát alkalmazó eljárását, ami napjainkban a legfejlettebb innovatív sebészeti eljárás a térd protézis műtétei között. A robot alkalmazása lehetővé teszi a protézis implantátumok kivételesen precíz pozícionálását és beültetését úgy, hogy azok az egyéni anatómiai körülményekhez pontosan illeszkedjenek. Az OMNIBotics® technológia egyedülállóságát az ún. OMNIBalance® eszköz biztosítja, ami képes objektíven mérni és helyreállítani a térdszalagok feszességét műtét közben. Kutatások igazolták, hogy a térdszalagok optimális feszessége jelentősen hozzájárul a térdízület fájdalmatlan használatához és a térdprotézis beültetés sikerességéhez. A robot-asszisztált eljárás során a protézis részei olyan helyzetben kerülnek beültetésre, amely biztosítja a térdszalagok kiegyensúlyozott feszességét. Így a statisztikák szerint az OMNIBotics® technológiával műtött páciensek 97%-a teljes mértékben elégedett a térdprotézisével.

A robottechnológia által a térdprotézis műtét továbbá biztonságosabbá is válik: az OMNIBot® robot a csont rezekció és a protézis pozicionálás maximális pontosságú kivitelezését is biztosítja, ezáltal minimalizálja a vérvesztést és a lágyrész sértést. A térdprotézis műtét eredménye az OMNIBotics® robot-asszisztált eljárással egy tökéletesen funkcionáló, gyorsan gyógyuló, stabil és fájdalommentes új térd.

Az orvos szerepe a robottechnológia alkalmazásában

Fontos kiemelnem, hogy a robottechnológia az operációt végző orvos munkáját segítő eljárás, tehát a műtétet nem a robot, hanem továbbra is a sebész végzi és irányítja. Az eljárás eredményes alkalmazásához a technikai feltételeken túl az eszközrendszer beható ismerete és nagy szakmai tapasztalat szükséges.

A robotok pontosságának és fejlett technológiájának alkalmazása a térdprotézis beültetésnél igazi áttörést és innovációt jelent a térdsebészetben. A robottechnológia alkalmazása ezen a területen olyan precíz tervezést és kivitelezést tesz lehetővé, ami más eljárásokkal és csupán az orvosi tapasztalatokra hagyatkozva nem megvalósítható.

Az eljárást magán praxisomban 2020 óta alkalmazom Magyarországon, azóta közel 250 páciensem tapasztalta az előnyeit. A nemzetközi közleményekben közölt 97%-os elégedettségi arány nem túlzás: a műtétet követően a betegek valóban úgy érzik, hogy visszakapták az egészséges térdüket.

Térdízületi porckopás és fájdalom esetén forduljon hozzám bizalommal Ön is! Személyre szabott megoldással segítek. Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén vagy vegye fel velem a kapcsolatot a lenti űrlapon keresztül!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram