Mitől lesz személyre szabott a csípőprotézis?

A személyre szabott megoldásokra való igény növekedése napjainkban egyre határozottabban érezhető gyakorlatilag minden területen. A személyre szabott öltönyök mellett jól ismerjük már a személyes érdeklődéshez igazított hirdetéseket, az egyedi gyártású bútorokat és az egyedi igényekhez igazított szolgáltatásokat is. Az orvoslás területén azonban mindig is a legjobb megoldás alkalmazása volt a cél - mostanra pedig az is kiderült, hogy ennek az egyéni adottságokhoz és körülményekhez való igazodás a kulcsa.

A személyre szabott gyógyítás a terápiák mellett a műtéti eljárásokra is kiterjed: az egyénre szabott, egyedileg gyártott térdprotézis fogalma például már egészen közismert. A személyre szabott csípőprotézis azonban még újkeletű téma, legfőképp hazánkban. Az, hogy miért van rá szükség világos - hiszen az egyedi adottságokhoz igazított megoldások mindig jobb és tartósabb eredményt nyújtanak. Azonban nem mindegy, hogy ezt az egyediséget milyen szempontból közelítjük meg.

A titok nyitja

Csípőprotézis esetén a személyre szabottságot sokkal inkább a komponensek anatómiai adottságokhoz és legfőbbképpen az ágyéki gerinc és medencecsont mozgásaihoz való igazítás biztosítja. Ugyanis a mindennapi mozgásaink során a fekvő helyzethez képest (melyben a műtét történik) a komponensek pozíciója folyamatosan változik és a terhelési viszonyok is módosulnak.

A protézis pozicionálásán tehát kifejezetten sok múlik, például:

 • a csípőízület fájdalmatlan és akadálytalan mozgatása minden irányban.
 • a természetes érzet.
 • a műtéti szövődmények elkerülése.
 • a protézis ficam elkerülése.
 • a nem megfelelő, ún. peremszéli terhelés vagy implantátum komponensek véghelyzetben jelentkező ütközésének (impingement) elkerülése.
 • a protézis korai kopásának elkerülése.
 • a protézis várható élettartama.

A személyre szabott csípőprotézis beültetés megtervezése

Az egyedi adottságokhoz való igazodást a legjobban az OPS (Optimised Pozitionning System) Mozgásanalízis alapú műtéti tervező szoftvere képes biztosítani. Ez a csúcstechnológiás rendszer speciális röntgenfelvételek és egy alacsony dózisú CT vizsgálatok és alapján felméri a csípőízület, a medence és az ágyéki gerinc egymáshoz viszonyított mozgásait és ezek figyelembevételéve tervezi meg a protézis komponensek helyzetét. A tervező szoftver a képek alapján egy 3 dimenziós modellt is készít az ízületről és a műtéti tervről, mely a jövőbeli mozgásokat is szimulálja. Ezen a terven a sebész valós időben módosíthat úgy, hogy azonnal láthatóvá válik a modellen a módosítás minden hatása is. Ez rendkívül alapos és részletes műtéti tervezést tesz lehetővé és olyan mozgásfunkciókról szolgáltat adatokat, amelyekről más eljárás napjainkban nem képes.

A műtéti terv megvalósítása:

A tervezés mellett azonban a kivitelezés is kiemelten fontos a személyre szabott csípőprotézis műtétnél. Az OPS eljárása tökéletesen megvalósítható elülső feltárásos, izomátvágás nélküli műtéti technikával, így elkerülhető a környéki izmok és lágyrészek sérülése és gyors rehabilitáció várható. Ugyanakkor a mozgásanalízis alapú terv kivitelezését maximális precizitással támogatja a legkorszerűbb csípőprotézis műtéti technológia, a NaviSwiss sebészi navigáció. Ezzel az innovatív digitális sebészi eszközzel a műtéti terv tűpontos megvalósítása is egyszerűen kivitelezhető. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy ezen technikák és technológiák kombinációja csípőprotézis beültetésnél tökéletes műtéti eredményt és mozgásfunkciót nyújt.

Kiknek ajánlott a személyre szabott csípőprotézis?

 1. Azok számára, akik aktívan sportolnak és ezt csípőprotézissel is szeretnék folytatni.
 2. Azoknak, akik gyakran szenvednek derékfájástól, esetleg porckorong sérvvel élnek, vagy korábban átestek valamilyen gerinc műtéten.
 3. A fiatal és kifejezetten hajlékony betegek számára, akiknél a gerinc és a csípő mozgásai jó eséllyel eltérnek az átlagostól.
 4. Mindenkinek, aki valóban tökéletes csípőízületi mozgást és akár 25-30 évig tartó csípőprotézist szeretne.

A személyre szabott csípőprotézis előnyeiről részletesen itt olvashat!

Csípőfájdalom esetén, vagy csípőprotézissel kapcsolatos konzultáció céljából forduljon hozzám bizalommal! Kérjen időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén, vagy küldje el kérdését a lenti űrlapon keresztül!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram