Felkészülés a térdprotézis beültetésre

A legfontosabb lépések műtét előtt

A térdízületi porckopás világszerte milliók életét keseríti meg az egyre fokozódó fájdalmas panaszokkal és a mozgásképesség csökkenésével. Sok esetben már csak a térdprotézis beültetés jelent megoldást, ami igazi fordulópontot jelenthet a betegek számára: a sikeres műtéttel a kopás által okozott térdfájdalom megszűnik, és térd normál mozgásai is visszanyerhetők. A páciensek így újra visszakaphatják a korábbi életminőségüket. A teljes gyógyulás térdprotézis műtét után ma már nem csoda, hanem elvárás - ehhez azonban számos tényezőre érdemes figyelmet fordítani, például a műtétre való alapos felkészülésre.

Térdprotézis műtét előtt

Általánosságban elmondható, hogy térdprotézis beültetésre az ortopéd szakorvos tesz javaslatot. Ez olyan esetekben kerül szóba, amikor a térdkopás által okozott panaszok konzervatív terápiával nem csökkenthetőek, és a páciens mindennapi életét negatívan befolyásolják. A protézis beültetés célja, hogy végleges megoldást nyújtson a porckopás ellen és visszaadja a térd fájdalommentes mozgathatóságát. A legjobb műtéti eredmény érdekében fontos minél előbb tájékozódni a lehetőségekről és tapasztalt protézis specialistához fordulni. A beavatkozás sikere ugyanis nagyban függ az operáló sebész szakértelmétől, tapasztalatától és alkalmazott technológiáktól.

A térdprotézis beültetés komoly műtét, ezért fontos, hogy az elérhető legjobb műtéti körülmények álljanak rendelkezésre, valamint a sebész is felkészülten végezze el a beavatkozást. A legmegfelelőbb implantátum, műtéti technika és technológia alkalmazása rövid és hosszú távon is kulcsfontosságú. A legkorszerűbb szaktudás és eszközök birtokában egy tapasztalt ortopéd sebész biztonságosabban, minimális műtéti kockázat mellett végezhet eredményes térdprotézis beültetést.

Műtétre való felkészülés

A térdprotézis műtét kifejezett pozitív hatással van a betegek életminőségére, azonban a sebészi beavatkozás megterheli szervezetet. Az ízület körüli izmok és az egész test felkészítése céljából, valamint a szövődmények kockázatának minimalizálása érdekében ajánlott ugyanolyan komolyan venni a felkészülést, mint magát az operációt. A térdprotézis műtétre való felkészülés két részből áll:

  1. a műtét előtti kötelező vizsgálatok elvégzéséből,
  2. fizikális felkészülésből,
  3. lelki ráhangolódásból.

Kötelező vizsgálatok a műtét előtt

A műtét előtti kötelező vizsgálatok célja a páciens általános egészségi állapotának, valamint a műtétre való alkalmasságának felmérése. A vizsgálati eredmények emellett a műtét menetét is befolyásolhatják.

●       Laborvizsgálat: a vér- és vizeletvizsgálat jelzi az esetlegesen előforduló gyulladást a szervezetben, ill. információt ad az anyagcsere folyamatokról, a szervek és az immunrendszer működéséről.

●       EKG vizsgálat: minden műtéti beavatkozás előtt szükséges a szív és a keringési rendszer vizsgálata az előre látható műtéti kockázatok legjobb elkerülése céljából.

●       Góckutatás: fogászati, fül-orr-gégészeti és urológiai/nőgyógyászati szűrővizsgálat szükséges a műtét előtt annak érdekében, hogy egy esetlegesen előforduló krónikus góc ne befolyásolhassa negatívan a gyógyulást.

●       Aneszteziológiai vizsgálat: a műtét rendszerint gerincközeli (spinális) érzéstelenítésben történik szedációval, de bizonyos esetekben történhet altatásban is. Ennek legjobb megítélése céljából szükséges egy aneszteziológiai vizsgálat a műtéten résztvevő altatóorvos által.

Amennyiben a kötelező vizsgálatok során probléma merül fel, arról a műtétet végző ortopéd sebész szakorvost mielőbb tájékoztatni szükséges!

Fizikális felkészülés

A szervezet fizikai felkészítése kulcsfontosságú a sikeres műtéti eredmény és rehabilitáció szempontjából. Fontos a megfelelő hidratáltság és táplálkozás biztosítása egészséges módon. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étrend, valamint a megfelelő folyadékbevitel hozzájárul az izomzat és immunrendszer megfelelő működéséhez. A testsúlycsökkentés, különösen túlsúly esetén, segíthet a gyógyulásban. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülendő a műtét előtt és után is. Emellett speciális mozgásterápiával is fel kell készülni a műtétre. Ennek során az izmokat megmozgató gyakorlatok segítik az izomrendszer "bekapcsolását" és a vérkeringés serkentését.

Lelki ráhangolódás

A térdprotézis beültetés - főleg a legkorszerűbb robot technológiával végezve, - az egyik legsikeresebb ortopédiai beavatkozás. Az elmúlt 3 évben végzett több, mint 300 robot-asszisztált műtét elképesztő mennyiségű tapasztalatot és gyakorlatot eredményezett. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a visszamaradó panaszok és a szövődmények előfordulásának valószínűsége ezen műtéti típusnál a legalacsonyabb. Úgyhogy az idegeskedés helyett a pozitív gondolatokra, a műtét utáni új életre, a jövőbeli teendőkre érdemes koncentrálni! 

Tájékozódás a műtét folyamatáról

A felkészülés fontos része, hogy páciens tisztában legyen vele, hogy mikor mi történik. Ennek érdekében még a műtét előtt érdemes a beültetést végző sebész orvostól informálódni a műtét folyamatáról. Ajánlott minden felmerülő kérdést és esetleges aggodalmat átbeszélni, hogy a műtét napján a páciens is nyugodtan kerüljön a műtőbe. A folyamatot jelentősen befolyásoló tényező a műtéti technika és technológia, melyre a sebész tesz javaslatot a páciens egyéni anatómiai adottságaira és körülményeire való tekintettel.

Korszerű és eredményes műtéti technológia

Saját gyakorlatomban 2020 óta alkalmazom Magyarországon a jelenleg elérhető legkorszerűbb műtéti technológiát térdprotézis beültetésekhez, kimagasló sikerrel. Ez az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás, amellyel kiemelkedően magas, 97%-os betegelégedettségi arány érhető el. A robottechnológia személyre szabott protézis pozícionálást tesz lehetővé úgy, hogy eközben a térdszalagok egyensúlyának helyreállítása is megtörténik. Az eljárással tűpontos csont rezekció és maximálisan precíz protézis illeszkedés valósítható meg az anatómiailag legmegfelelőbb pozícióban. Mindemellett gyorsabb gyógyulásra, minimális műtét utáni fájdalomra, és jelentősen kisebb műtéti kockázatra kell számítani a robot-asszisztált technológia alkalmazásakor. Az eljárásról további részletek elérhetőek a Robot-asszisztált (OMNIBotics) térdprotézis beültetés c. aloldalon.

Térdfájdalom, térdízületi porckopás, vagy térdprotézis beültetéssel kapcsolatban forduljon hozzám bizalommal Ön is! Személyre szabott megoldással segítek!

Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram