Ez már nem a nagyi csípőprotézise - Új csípő egy életre tervezve

Ez már nem a nagyi csípőprotézise 

Amikor meghallja a csípőprotézis szót, valószínűleg egy idős embert lát maga elől, aki járókeretet használ, és napja nagy részét helyhez kötötten tölti. A múltban ez gyakran igaz is volt, de a dolgok megváltoztak. Az elmúlt tíz évben ugyanis számos fontos előrelépés történt, amelyek teljesen megváltoztatták a használt implantátumok típusát és behelyezésük módját. 

Új csípőprotézis technológia és anyagok 

A kopófelszínekhez használt új anyagok szinte kizárják a csípőprotézis kopásának lehetőségét. Nem is olyan régen azt mondtam a betegeknek, hogy 10-15 évre tervezzenek az új csípőjüket illetően. Most rutinszerűen azt mondom, hogy reálisan elvárható, hogy a beültetett csípőprotézis legalább 30 évig tartson. Az ötvenes éveik elején járó betegek számára korábban rendszeresen azt mondták, hogy várjunk a protézis beültetéssel, amíg idősebbek lesznek. Ma már a kor csak egy szempont. Az pedig, hogy nem kell aggódnia a csípőprotézis kopása miatt, jelentős javulás a korábbiakhoz képest. 

Modern csípőprotézis technikák és módszerek 

Az új anyagok mellett, új módszereket is alkalmazunk a protézisbeültetések során. Hagyományosan ezt a beavatkozást oldalról, vagy hátulról végezték. Magyarországon a csípőprotézis beültetések túlnyomó többsége még ma is oldalsó feltárásból történik. Az Ön új csípőjének azonban legfőbbképpen stabilitásra van szüksége. 

Az olyan tevékenységek, mint pl. a lehajolás, cipőfelvétel, vagy akár éjjel az egyik oldalról a másikra fordulni az ágyban stresszt jelent a csípő hátsó részének. A lábak keresztezése, kifelé forgatása, hátrafele mozdítása (extenzió) a csípő elülső részének jelent stresszt. A hátulsó és oldalsó feltárás során azonban gyengülnek a csípő stabilitásáért felelős ínak és izmok. Ezért, azok a páciensek, akik hátulsó vagy oldalsó irányból történő csípőprotézis beültetésen esnek át, a gyógyulás időszakában különböző korlátozásokat kell, hogy betartsanak, nehogy kificamodjon a csípőjük. 

Ezek lehetnek egyszerűek is, mint pl. nem hajlíthatják a csípőjüket 90 foknál nagyobb szögben (próbálja meg felvenni a cipőjét anélkül, hogy nem hajlítja be a csípőjét 90 foknál nagyobb szögben), de lehetnek olyan bonyolultak is, mint pl. a párnával a lábuk között való alvás. A hagyományos technikával műtött betegek sok esetben a csípőficamtól komolyan aggódnak. Ez volt tehát a régi módszer. A csípőprotézisek újszerű behelyezésének módját elülső feltárásnak nevezzük: izomátvágás nélküli, ún. elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetés. Az elülső irányból történő beavatkozás annyira stabil csípőt eredményez, hogy a műtét után nincs szükség külőnösebb korlátozásokra

Nyílván itt sem javasolt mindjárt törökülésben ülni vagy extrém mozdulatokat végezni. Az elülső irányból végzett operáció után Ön több mindent megtehet, mint a többi eljárással operált betegek. Több olyan betegem van, akik rendszeresen sportolnak, pl.: úsznak, túráznak, kerékpároznak vagy akár óvatosan síelnek. A múltban ezek a tevékenységek elképzelhetetlenek voltak egy csípőprotézissel. 

Gyors felépülés a protézis beültetés után 

Egy másik nagy különbség az elülső feltárás és a régi technikák között a felépülés és gyógyulás folyamata. Hagyományosan ugyanis a csípőműtéten átesett páciensek 7-10 napot töltöttek kórházban. Gyakran előfordult, hogy 6 hétig csak a testsúlyuk 50 %-át terhelhették az új ízületre, tehát hónapokig segédeszközt kellett használniuk. Az új módszerrel végzett csípőprotézis beültetés után, Ön a teljes testsúlyát ráhelyezheti az új csípőjére már a műtét délutánján. A legtöbb esetben 1-2 napon belül haza is mehet a kórházból. Úgy érzem, ez az eljárás lényegesen gyorsabb gyógyuláshoz, kevesebb fájdalomhoz és kevesebb komplikációhoz vezet, ami azt is jelenti, hogy hamarabb visszatérhet a munkába, és ami még fontosabb, hamarabb visszatérhet az életbe. Az izomátvágás nélküli, elülső csípőprotézis beültetésnek van még egy előnye, amit azonban nehéz mérni. 

A betegeim tapasztalata, hogy sokkal természetesebben érzik magukat nem sokkal a műtét után. A hagyományos módszerekkel ellentétben, az elülső megközelítésből végzett műtétek során ugyanis nem vágunk át egyetlen izmot sem. Ez pedig azt jelenti, hogy a csípőt körülvevő lágyrészek gyorsabban regenerálódnak és Ön hamarabb érezheti sajátjának a beültetett implantátumot A pácienseim gyakran mondják az elülső feltárásból végzett beültetések után, hogy néhány hónapon belül el is felejtették, hogy melyik oldalon történt a beavatkozás és szinte olyan érzés, mintha az ízületi kopás nem is létezett volna. Véleményem szerint ez a sikeres műtét mércéje. 

Csípőfájdalommal küzd? Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram