A károsodott csípőízület pótlása minimálisan invazív csípőprotézis műtéttel

csipoprotezis-mute

A teljes csípőprotézis műtét a modern orvoslás történetének legsikeresebb eljárása. A műtéttechnika folyamatos fejlődése egyre gyorsabb felépülést és kevesebb fájdalommal járó operációkat eredményez.  Az elmúlt 20 évben Dr. Domán István Ph.D csípőprotézis specialista folyamatosan finomította a csípőprotézis műtét technikáját és folyamatait. A páciensek számára pedig ma már kevésbé fájdalmas ez a beavatkozás, lényegesen gyorsabb a rehabilitáció és a beültetett csípőimplantátumok élettartama is jóval nagyobb, mint korábban. 

A kevésbé invazív csípőprotézis műtét előnyei 

A modern sebészeti filozófia szerint a csípőprotézis műtéteket úgy kell elvégezni, hogy azok a lehető legkevésbé érintsék a műtéti terület körüli struktúrákat és szöveteket. A kevésbé invazív műtétek tehát kisebb metszéssel járnak és kíméletesebbek a csípő körüli struktúrákkal szemben, mint a hagyományos feltárásból végzett beavatkozások, ami lehetővé teszi a gyorsabb felépülést és a hatékony rehabilitációs technikák alkalmazását, valamint a fejlett fájdalomcsillapítást. 

Miben különböznek a minimálisan invazív beavatkozások a hagyományos műtéti eljárásoktól? 

A hagyományos műtéti feltárásoknál a csípőízület körüli szövetek, elsősorban bizonyos izmok és ínak leválasztásra kerülnek a műtéti hozzáférés érdekében. A műtét után ezért tartósabb kímélet, hosszabb rehabilitáció szükséges a teljes felépülésig és egyes esetekben maradandó izomgyengeség vagy egyéb probléma is jelentkezhet. A minimálisan invazív elülső, izomátvágással nem járó csípőprotézis beültetésnél a csípő körüli izomzat teljesen épen marad. Ennél fogva a műtétet követően nincsenek mozgásbéli korlátozások, gyorsabb a rehabilitáció több egyéb más előny (kisebb ficamodásveszély, kisebb vérvesztés, pontosabb implantátum pozicionálás, stb.) mellett.   

A sebészek részéről nagy érdeklődés övezi a minimálisan invazív protézis beültetéseket, de mivel a korábbi műtéti eljárások is alapvetően sikeresek voltak (csak lassabb felépüléssel vagy több korlátozással jártak), ezért még sokan ellenállnak egy alapvetően nehezebb műtéti technika elsajátításának.  

A műtéti feltárás fontossága 

Ez jelenleg rendkívül népszerű téma a médiában, és az interneten is. Különösen az elülső irányból történő megközelítés (melyet anterior vagy izomátvágás nélküli műtétnek is hívnak) van fókuszban. Az elnevezés mindig a vágás helyét jelenti, amely irányból a csípőízületet feltárja a sebész. Legyen az elülső, oldalsó vagy hátsó feltárás, a protézis beültetés alapvetően sikeres beavatkozás lesz. Az pedig, hogy éppen honnan történik a bemetszés az operáció során, egyszerre függ a pácienstől, a sebésztől és a használni kívánt implantátumok típusától. 

Gyorsabb rehabilitáció 

Sok évvel ezelőtt a protézis beültetések után a „betegek” három-négy hetet is a kórházban töltöttek. Az utóbbi években azonban nagy változás történt ezen a területen is. A páciensek ugyanis már nem betegek, csak éppen az ízületeikkel van probléma. Az évek során több tanulmány is kimutatta, hogy a páciensek gyorsabb rehabilitációjának számos előnye van, többek között: a kevesebb szövődmény, a rövidebb gyógyulási idő, illetve a korábbi visszatérés a normál, mindennapi élethez és aktivitásokhoz. A mai modern műtéti technikáknak köszönhetően a páciensek többsége néhány órával az operációt követően már lábra állhat, sokan még aznap haza is mehetnek. 

Fejlett fájdalomcsillapítás 

Az emberek régóta félnek a csípőműtéttől, mert régebben rendkívül fájdalmas eljárás volt. A legújabb tanulmányok azonban azt bizonyítják, hogy egy ízületi műtétnek ma már nem feltétlenül kell fájdalmas eljárásnak lennie. A páciensek a különféle gyógyszerek és a fejlett érzéstelenítési technikák kombinációjával minimális fájdalomérzet mellett eshetnek át a beavatkozáson és az azt követő rehabilitációs folyamaton is. 

A technikai és technológiai fejlődés nem áll meg 

Legyen szó robotikáról vagy számítógépes segítségről, a technika ma már alapvető szerepet játszik az orvoslásban és a műtétek során egyaránt. A legfejlettebb műtéti tervező eljárás az OPS (Optimized Positioning System), mely mozgásanalízis alapján ad ajánlást az adott személy esetén a legideálisabb beültetési helyzetre. A műtéti kivitelezés pontosságának javítását PSI (Patient Specific Instrumentation) eszközökkel (3D nyomatóval gyártott pre-navigált sablonok) vagy NAVISWISS navigációval tudjuk javítani. 

Csúcstechnológia az ortopéd sebészetben 

A legjobb ortopéd sebészek ma már a csúcstechnológiát képviselő felszerelésekkel dolgoznak, ugyanakkor a folyamatos fejlődésnek köszönhetően ezen a téren is további előre lépésekre számíthatunk. Összegezve, az új technikák, illetve technológiák felfedezésének és bevezetésének köszönhetően az ízületpótló és protézis beültető beavatkozások folyamatosan kíméletesebbé, személyre szabottá és pontosabbá válnak. A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb eredményeket, a fejlett műtéti technikák és a tapasztalat mellett, a korszerű fájdalomcsillapítás, illetve a rehabilitációs módszerek megfelelő kombinációjával lehet elérni. 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram