Csípőízületi porckopás a térdfájdalom hátterében

csipoizuleti-porckopas

A térdfájdalom hátterében számos ok állhat, melyek tisztázása alapvető fontosságú a panasz eredményes kezeléséhez. Leggyakrabban valamilyen térdízületi elváltozás okozza a fájdalmat, például térdízületi porckopás, szalagsérülés, ízületi gyulladás, esetleg meniscus sérülés. Azonban vannak olyan esetek, amikor a térdben jelentkező fájdalom máshonnan ered, egy másik ízület elváltozásának tüneteként jelentkezik.

Az ortopédiai vizsgálat fontossága

A térdfájdalom ortopédiai kivizsgálása során a térd mellett a csípő és a derék vizsgálata is alapvető. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a térdben jelentkező panasz valójában a csípőízület elváltozását jelző tünet. Ilyenkor a térd tüneti kezelése nem hoz eredményt, és megfelelő kezelés hiányában a csípő állapota is tovább romlik. Kulcsfontosságú tehát az alapos ortopédiai vizsgálat, ahol fény derül a valódi okra és ennek kezelési módjára is.

A csípő és a térd összefüggése

Sokak számára meglepő, ha a csípőízület megbetegedése a térdben okoz fájdalmat. Ritkán az is előfordul, hogy a térdfájdalom az egyetlen tünet, így a beteg egyáltalán nem gondol rá, hogy a csípőjében lehet a probléma gyökere. Pedig a csípő és a térd jelentős kölcsönhatásban állnak egymással: a csípő elváltozása okozhat térdfájdalmat, és a térdízület deformitása is okozhat csípőtáji panaszokat. A különösnek tűnő összekapcsolódás oka az ízület érzőbeidegződése, ami által a fájdalom “kisugárzik” a szomszédos ízületbe. A panaszt hátterében álló kiváltó ok kezelése kulcsfontosságú, mert az idő előrehaladtával a csípőízületi porckopás a térdben is gyulladást, majd porckopást okozhat.

Jellegzetes tünetek

A térdfájdalom helye és jellege alapján sok esetben következtetni lehet a kiváltó problémára. Amikor csípőízületi deformitás okozza a térd panaszait, akkor a fájdalom jellemzően a térd belső oldalán jelentkezik, hasogató vagy tompa jellegű. Tipikusan tartós pihentetés (pl. alvás után reggel) jelentkezik, majd később “bejáratódik” és megszűnik. Azonban fokozott terhelésre újra fellángol. A fájdalom az mellett ízületi merevség is jellegzetes tünet. Az idő előrehaladtával a panaszok fokozódnak, mozgásbeszűkülés, sántítás, esetleg végtagrövidülés alakulhat ki.

Az ízületi porckopás kezelése

Amikor csípőízületi porckopás áll a térdfájdalom hátterében mindkét ízületre figyelmet kell fordítani. Elsődlegesen a csípő kezelése szükséges, tisztázni kell az elváltozás típusát és mértékét, hogy a legmegfelelőbb kezelést alkalmazhassuk. Enyhe vagy közepes fokú csípőízületi porckopás esetén konzervatív - azaz nem műtéti - kezeléseket alkalmazunk. Ezekről a Terápiák menüpontban olvashat bővebben. Előrehaladott csípőkopás esetén, amikor a konzervatív kezelések már hatástalanok, csípőprotézis beültetés nyújt megoldást.

A csípő elváltozásának kezelése mellett figyelni szükséges a térdet is: a fájdalom kisugárzása ugyanis ebben az ízületben is gyulladást, porcpuhulást, vagy kopást idézhet elő. A legtöbb esetben ez konzervatív terápiával jól kezelhető. Ritkább esetekben előfordul, hogy az orvosi vizsgálatok halogatása miatt mindkét ízületben olyan előrehaladott porckopás alakul ki, hogy csípőprotézis és térdprotézis beültetésre is szükség van.

A legjobb megoldás

A fájdalom megszüntetésének első lépése az orvosi vizsgálat. Ezt nem érdemes sokáig halogatni, hiszen jellemzően az idő nem hoz megoldást. Rendelésemen az alapos kivizsgálás és a precíz odafigyelés alapvető, hiszen ez alapján határozható meg a legeredményesebb kezelési mód.

A legjobb gyógyulás érdekében az elérhető legújabb és leghatékonyabb kezelési módokat és eljárásokat ajánlom:

Ezeken túl,  protézis műtétek esetén a legnagyobb pontosságot és a legtökéletesebb eredményt elősegítő új technológiákat is alkalmazom:

Térdfájdalom és egyéb térd panaszok esetén forduljon hozzám bizalommal! Foglaljon időpontot magánrendelésemre, ahol megtaláljuk az Ön számára legideálisabb megoldást a probléma kezelésére!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram