Amit tudni érdemes a térdprotézis műtétről

térdprotézis

A térdprotézis beültetés világszerte az egyik leggyakrabban végzett ortopédiai műtét, amelynek célja a térd fájdalommentes használatának és mozgásfunkciójának helyreállítása. A térdprotézis a már véglegesen károsodott és fájdalmas térdízület pótlására szolgál, ezáltal képes megszüntetni a porckopás okozta fájdalmas panaszokat.

Az operáció során a térdízület károsodott vagy elkopott porcfelszínei eltávolításra kerülnek, és egy úgynevezett művi ízület, azaz protézis kerül beültetésre. Az implantátumok személyre szabott kiválasztása és pozícionálása a műtéti tervezés részét képezik. A beavatkozás eredményességéhez elengedhetetlen a beteg előzetes felkészülése a műtétre, valamint a szakszerű rehabilitáció lelkiismeretes teljesítése. A sikeres műtét megszünteti a porckopás okozta erős térdfájdalmat, valamint lehetővé teszi a térd újból fájdalommentes és teljes használatát.

A térdprotézis típusai

A térdprotézis alkalmazásának célja, hogy hosszú távon fájdalommentes mozgást biztosítson. Ennek érdekében a protézis implantátumok nagy kopásállóságú és szövetbarát speciális fém és műanyag részekből állnak. A csontvégeket helyettesítő fém implantátumokat általában csontcementtel rögzítjük, majd közéjük kerül beültetésre a műanyag betét. A protézisek legújabb generációja az egészséges térdízülethez hasonló geometriával rendelkezik és mozgásterjedelme elérheti az egészséges térdízületét. Ezek az úgynevezett high-flex térdprotézisek, melyeket saját gyakorlatomban is jó eredménnyel alkalmazok.

A térdprotézisek három fő típusa:

  • Az unicondyler, vagyis szánkó protézis beültetése abban az esetben jön szóba, amikor csak a térd egyik felében (általában a belső oldalon) szükséges pótolni a combcsont és a sípcsont kopott ízületi porcfelszínét.
  • A patellofemoralis, más néven térdkalács ízületi protézis szintén egy részleges protézis, melyet az esetben alkalmazunk, ha a porckopás kizárólag a térdkalács ízületét érinti.
  • A totál endoprotézis (TEP) beültetése szükséges a leggyakrabban, ami a teljes térdízületi ízfelszínt, tehát a teljes combcsonti, valamint a teljes sípcsonti ízfelszínt pótolja.

A térdprotézis műtéti technikákról

A Magyarországon leggyakrabban alkalmazott, hagyományos térdprotézis műtéti eljárásokkal átlagosan a betegek 82%-a elégedett. Az általam alkalmazott legmodernebb technológiákkal - mint az OMNIBotics robot-asszisztált eljárás, a Conformis egyedileg gyártott térdprotézis, vagy az egyedi PSI sablonokkal végzett protézis beültetés -  a műtét utáni elégedettség tovább növelhető. A térdprotézis beültetés területén forradalmi innovációt jelentő OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetéssel a tapasztalatok alapján átlagosan 97%-os betegelégedettségi arány valósul meg.

Izomátvágás nélküli térdprotézis műtét

Az esetek egy részében lehetséges a térdprotézis beültetést az izomzat megkímélése mellett végezni. A lágyrész kímélő technika nagy előnye, hogy csökkenti a műtét kockázatait, valamint gyorsabb és fájdalmatlanabb rehabilitációt tesz lehetővé. Az izomátvágás nélküli térdprotézis műtét subvastus vagy mini-midvastus feltárásból végezhető.

A műtét menete

A térdprotézis beültetés spinális anesztéziában vagy altatásban történik, attól függően, hogy a műtét előtti aneszteziológiai kivizsgálást végző szakorvos mit javasol. Az operációhoz a végtag vértelenítése szükséges, amit a combra helyezett speciális mandzsetta felhelyezésével biztosítunk. 

A térdkalács felett körülbelül 15-20 cm-es hosszanti vágást ejtünk. Az ízület feltárása általában izomkímélő feltárással történik. A műtét során a térdízületet alkotó, károsodott ízfelszínű csontvégek eltávolításra kerülnek. A combcsont végére kerül a protézis implantátum femorális komponense, a sípcsont végére a tibiális komponens. A két fém komponens közé műanyag inzertet ültetünk be. Szükség esetén a térdkalács ízület pótlása is megvalósul egy műanyag “gomb” komponenssel. A komponensek pozícionálása és beültetése után a vértelenítés feloldása és a vérzéscsillapítás következik. Ezt a legkorszerűbb Aquamantys vérzéscsillapító eszközzel végzem, amely lecsökkenti a vérömleny kialakulásának a valószínűségét és a megszünteti a vérpótlás szükségességét.

Ezután a műtéti terület bezárása és a sebkötözés következik. A műtét alatt és után speciális fájdalomcsillapító eljárásokat alkalmazunk a rehabilitáció támogatása érdekében. Ezek eredményeként a betegeim már a műtét délutánján, estéjén felkelhetnek, és először járókerettel, majd könyökmankóval sétálhatnak.  

A tökéletes műtéti eredmény alapjai

Térdprotézis beültetés esetén a kutatások és tapasztalatok alapján a legjobb műtéti eredményt alapjai:

  1. Tapasztalt ortopéd sebész - minél több térdprotézis műtét tapasztalata van a műtétet végző orvos kezében, annál jobb a műtéti eredmény.
  2. A kíméletes műtéti technika - izomkímélő eljárás subvastus vagy mini-midvastus feltárással.
  3. A megfelelő protézis implantátum alkalmazása - a beteg anatómiájához és életmódjához legjobban illeszkedő, korszerű protézisrendszer kiválasztása és beültetése.
  4. Műtéti tervezés képalkotó felvételek alapján - a statisztikák és tapasztalatok alapján a műtéti terv rövidebb beavatkozást, jobb eredményt és kevesebb kockázatot biztosít.
  5. A pontos kivitelezés - a műtét során a protézis precíz pozicionálása kulcsfontosságú a hosszú távú szövődmények elkerülése, valamint az implantátum kopásállósága érdekében.

Térdprotézis beültetéssel kapcsolatban forduljon hozzám bizalommal! Évtizedes tapasztalattal és a legkorszerűbb eljárások alkalmazásával személyre szabottan segítek Önnek is!

Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén vagy küldje el kérdését a lenti űrlapon keresztül!

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram