A személyre szabott csípőprotézis előnyei

csipoprotezis-beultetes-utan

Csípőprotézis beültetésre jellemzően előrehaladott csípőízületi porckopás esetén van szükség, azonban esetenként más mozgásszervi elváltozás, vagy sérülés következtében is ez jelentheti a megoldást. A beültetés során a károsodott csípőízületet egy speciális implantátummal pótoljuk, ami ellátja az eredeti ízület minden funkcióját. A műtét célja, hogy hosszú távon megszüntesse az erőteljes csípőtáji fájdalmat és mozgásbeszűkülést, ezáltal a beteg visszakaphatja korábbi életminőségét és a fájdalmatlan mozgás élményét.

Innováció a csípő protetikában

A digitalizáció korában az innováció szinte mindennapos és minden területet érint. Így az orvostudományt és a sebészetet is, ahol az elmúlt évtizedben több olyan forradalmi technológia is világot látott - valamint terjedésnek indult, - melyek elősegítik a műtéti sikerek tökéletesítését. A csípőízületi protetika területén két innovatív eljárás is megérdemli a figyelmet és a minél szélesebb körű ismertséget: az OPSTM (Optimized Positioning System) mozgásanalízis alapú műtéti tervező rendszere, valamint a NaviSwiss miniatürizált sebészi navigáció. Ezek az eljárások ugyanis lehetővé teszik a csípőprotézis személyre szabott és maximálisan pontos beültetését.

Mitől lesz személyre szabott a csípőprotézis?

A személyre szabottság részletes műtéti tervezéssel és a terv maximálisan precíz megvalósításával érhető el. A legalaposabb és legkorszerűbb műtéti tervezés az OPS mozgásanalízis alapú tervező rendszer által kivitelezhető. A technológia alapja, hogy az anatómiai adottságok, a testalkat, a gerinc és a medence mozgásainak alapos feltérképezésével és 4D modellezésével készíthető el a részletes műtéti terv. Ez alapján teljes mértékben a beteghez igazított, “rászabott” protézis beültetés valósítható meg. A mozgásanalízis alapú 4D műtéti tervezés kiválóan kombinálható a NaviSwiss sebészi navigációs eljárással. A NaviSwiss innovációs eljárása lehetővé teszi a tökéletes műtéti terv maximálisan pontos, és a valós anatómiai viszonyokhoz szabott kivitelezését. Amennyiben a két eljárás kombinációjához megfelelő sebészi tudás és tapasztalat társul, a csípőprotézis beültetés eredménye tökéletes lesz, akár 25-30 éven keresztül!

Milyen előnyökkel jár a csípőprotézis személyre szabása?

  • A protézis beültetés hibátlan lesz, így természetes érzés tapasztalható. A beteg a rehabilitáció után szinte el is felejti, hogy csípőprotézise van.
  • Tökéletes mozgásfunkciók - a protézis a természetes csípőízület minden funkcióját maximálisan ellátja.
  • A személyre szabott műtét biztosítja az ideális protézis pozíciót és beépülést, így rövid és hosszú távon is elkerülhető a protézis ficamodása.
  • Maximális pontossággal állítható be a végtaghossz, valamint egyéb biomechanikai paraméterek (anteverzió, offset, antetorzio, forgási középpont). Ezáltal számos szövődmény kialakulása, illetve a sántítás is elkerülhető.
  • Az új eljárások alkalmazásával kiküszöbölhetőek olyan későbbi problémák, melyek a protézis implantátum élettartamának csökkenését okozzák. Például a peremszéli terhelés vagy a komponensek egymásba ütközése.
  • A nagy pontosságú és személyre szabott beültetés jelentősen meghosszabbítja a protézis várható élettartamát, így akár 25-30 évig nincs szükség az implantátum cseréjére.
  • Az új technológiák kiválóan alkalmazhatóak az izomátvágás nélküli minimál invazív műtéti eljárással együtt, így gyorsabb és kevesebb fájdalommal járó rehabilitációra lehet számítani.

Műtéti eredmények

Kutatások alapján az alapos műtéti tervezés és a csípőprotézis precíz pozicionálása kulcsfontosságú a hosszú távú elégedettséghez. Az eddig elvégzett 350 OPS műtét tapasztalatai ezt alátámasztják - az innovatív eljárások sikere máris egyértelmű és látványos. Az OPS 4D mozgásanalízis alapú műtéti tervezést 2018-ban, a NaviSwiss sebészi navigációs technológiáját 2021-ben vezettem be Magyarországon. Az azóta elvégzett több száz műtét tapasztalata alapján a két technológia kombinációjával a csípőprotézis beültetés eredménye egy tökéletesen funkcionáló új csípő, ami teljesen természetes érzettel jár. A forradalmi eljárások sikeres alkalmazásával elértem a célomat, hogy a lehető legjobb megoldást nyújtsam a betegeim számára.

Csípőízületi fájdalom esetén, vagy csípőprotézis műtéttel kapcsolatos konzultáció céljából keressen bizalommal! Önnek is segítek megtalálni a legmegfelelőbb, személyre szabott megoldást! Foglaljon időpontot rendelésemre az alábbi elérhetőségek egyikén.

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram