Világszínvonalon járunk

Kevesen tudják, hogy Magyarország a 8. hely, ahol már elérhető a teljesen egyénre szabott térdprotézis, de a mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés (Optimized Positioning System) is egyike azon különleges műtéteknek, amit nálunk végeztek eddig legtöbbet Európában. MOM Szent Magdolna Magánkórházban, Dr. Domán István Ph.D., nemzetközileg elismert ortopéd sebész vezetése alatt zajlanak ezek az innovatív műtétek.

Az eljárások lényege, hogy elsődlegesen vagy a páciens anatómiáját, vagy a mozgását helyezik fókuszba, így személyre szabott eljárások.

A magánkórházban a legjobb módszert keresik arra, hogy a beültetések utáni panaszokat minimalizálják, ill. hogy a beültetett protézis élettartamát meghosszabbíthassák.

A térdprotézisek tekintetében a jelenleg elérhető legkorszerűbb megoldás a ConforMIS technológia. Ez egy egyénre szabott térdprotézis, amely természetesebb érzetet és nagyobb beteg elégedettséget biztosíthat tulajdonosa számára.

 

A régebbi, hagyományos beültetéseknél a protézisek egy méretsorból vannak kiválasztva, azonban ezek nem minden esetben passzolnak tökéletesen méretben és formában a beteg csontozatához, mely a későbbiekben panaszok forrása lehetet. Ezt sikerült kiküszöbölni a ConforMIS új technológiájának köszönhetően. „CT vizsgálat alapján a legújabb technológiai fejlesztések segítségével, mint például a 3D nyomtatás, egy teljesen egyedi, „custom-made”, vagyis egyénre szabott, méretben, formában és minden egyéb paraméterében pontosan a páciens csontozatához igazodó protézis kerül beültetésre. A beültető eszközök is egyedileg készülnek és egyszer használatosak, így a műtéthez csak néhány kiegészítő eszköz szükséges.”- tudtuk meg Dr. Domán István Ph.D-től.

A csipőprotézisek beültetése is a legkorszerűbb módszerrel történik a MOM Szent Magdolna Magánkórházban. Itt a páciens egyedi mozgását veszik alapul. Mivel mindenki másképp mozog, a csípőízület is máskép terhelődik. Ezért nagyon fontos, hogy a csípőprotézis beültetésénél az egyéni különbségekre külön figyeljenek. Mivel a csípőprotézis vápakomponense a medencecsontban rögzül, annak helyzete a gerinc és a medence mozgásával együtt folyamatosan változik. Az OPS (Optimized Positioning System) az egyedüli olyan eljárás, mely figyelembe veszi a medence egyénre jellemző mozgásait és személyre szabott megoldást kínál a csípőprotézis beültetésben.

A módszer lényege, hogy különféle, „dinamikus” testhelyzetekben röntgenfelvételek készülnek a medencéről és az ágyéki gerincről. Az így nyert adatokból kiszámítható, hogy az adott személy esetén mi az az ideális beültetési pozíció, mely minden testhelyzetben ideális a kopófelszínek szempontjából. A csípőízületről készült CT vizsgálat és 3D nyomtatás eredményeként legyártott célzó idomok és egy lézeres eszköz teszik lehetővé a műtét kivitelezését. Az eljárás segít elkerülni a protézis élettartamát csökkentő problémákat és egyes szövődményeket.

Forrás: 24.hu

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram