Személyre szabott megoldás ízületi panaszokra

Az ízületi porc súlyos kopása esetén csak a protézis jelenthet tartós megoldást. A legmodernebb eljárások már személyre szabott csípő- és térdprotézisek beültetését teszik lehetővé, amelyek mellett komoly érvek szólnak.

Mozgásunk, akárcsak az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi: befolyásolja testmagasságunk, súlyunk, csontozatunk, ízületeink, illetve izomzatunk állapota, sőt még a habitusunk is. Az ízületekben található porcszövet feladata, hogy a test mozgása közben megakadályozza a csontvégek dörzsölődését, azonban a kor előrehaladtával, valamint bizonyos betegségek vagy sérülések hatására ez a porcszövet károsodhat. Ha nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, a csontokra összpontosul a terhelés, a mozgás pedig beszűkül és fájdalmassá válik. Kezeletlenül a probléma állandósul, a fájdalom pedig már pihenés hatására sem múlik el. Az ízületek nagyfokú kopása esetén ízületi protézis beültetésére lehet szükség, persze ezek is csak abban az esetben adják vissza a mozgás szabadságát, hogyha a lehető legjobban idomulnak testünk minden jellegzetességéhez.

Személyre szabott segítség

Csípőprotézis beültetésekor különösen fontos, hogy a páciens mozgását is figyelembe vegyék. A medencecsont ugyanis különféle aktivitások során előre, illetve hátrafelé billenő mozgást végez, mely egyénenként eltérő mértékű, és több tényező is befolyásolja. Mivel a csípőprotézis vápakomponense a medencecsontban rögzül, annak helyzete a medence mozgásával együtt folyamatosan változik, ez pedig befolyásolja a működését és az élettartamát is. Hogyha a helyzete nem megfelelő, mozgás során előfordulhat, hogy a protézis nyaki része a vápaperembe ütközhet vagy a protézis feje a  vápa peremén terhelődik, mely eredményeként a kopófelszín idő előtt elhasználódik, a protézis pedig kilazul.

Létezik azonban olyan kezelési mód, ami a medence mozgásait figyelembe véve kínál személyre szabott megoldást a csípőprotézis beültetésekor. Az OPS (Optimized Positioning System) nevű eljárás során többféle testhelyzetben készítenek röntgenfelvételeket a medencéről és az ágyéki gerincről, illetve egy alacsony dózisú CT-vizsgálat kis készül, melyek alapján a medence mozgásáról és a csípőízületről is pontos képet kapnak. A számítógépes mozgásanalízist kielemezve jól láthatóvá válik, milyen típusú és méretű protézisre van szükség, illetve legfőbbképpen milyen helyzetben kell azt beültetni ahhoz, hogy igazodjon a pácienshez, és minél tartósabb legyen. Európában eddig a legtöbb ilyen műtétet (több mint 100) végző főorvos, Dr. Domán István Ph.D szerint az új eljárás segítségével elkerülhetők a mechanikai eredetű szövődmények, pontosan beállítható a végtaghossz és visszaállítható a csípőízület eredeti biomechanikája is. Hogy a protézis a lehető legtökéletesebben illeszkedjen, a CT alapján 3D nyomtató segítségével gyártják le a milliméteres pontossággal kimért célzó idomokat és reszekciós sablonokat. A beteg így a mozgásához maximálisan igazodó pótlást kaphatja, ami a lehető legtartósabb megoldást biztosít a panaszaira.

Egyedi, személyre szabott protézisre nem csak a csípő esetében van nagy szükség. Térdünkben találhatóak a testünk legnagyobb és legösszetettebb munkát végző ízületei, amelyek egész életünk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, így a kopás valószínűsége az életkor előrehaladtával egyre nő. Bár a térdprotézis-műtét manapság már biztonságos, rutin beavatkozásnak minősül, ötből egy esetben a betegek mégsem teljesen elégedettek a műtéttel. Ennek oka pedig általában a nem megfelelő méretű és elhelyezkedésű protézis, ami hogyha nem passzol megfelelően a beteg csontozatához, annak egy sor káros következmény lehet.

Erre a problémára nyújt megoldást a legújabb technológiai fejlesztés, a “custom-made”, vagyis személyre szabott térdprotézis-beültetés, ami tavaly nyár óta a világ 8. országaként Magyarországon is elérhető. A budapesti MOM Szent-Magdolna Magánkórházban azóta rendszeressé váltak az ilyen csúcstechnológiát jelentő műtétek és rendkívül kedvezők a tapasztalatok is. Az operációkat végző főorvos, Dr. Domán István Ph.D. szerint a CT alapján egyénre szabott térdprotézis sokkal természetesebb érzetet biztosít a pácienseknek, akik rendszerint a műtét eredményével is elégedettebbek. Véleménye szerint a különbség nagyjából olyan, mintha az ember szabóhoz menne ruhát varratni, vagy konfekcióból választana ki egy darabot. Utóbbi értelemszerűen nem az ő testére és igényeire lett szabva, így sosem lehet olyan kényelmes viselet, mint az egyedileg elkészített ruhadarab. A protézis mellett, mely egyébként méretben és formában teljesen egyezik a beteg térdével, a beültető eszközök is teljesen egyediek és egyszer használatosak, amelyeket kimondottan a páciens műtétjéhez készítenek el.

A főorvos szerint az eljárás új fejezetet nyit a térdprotézisek beültetésében. Eddig a beültetendő protézisek egy méretsorból lettek kiválasztva, melyek sok esetben nem passzoltak teljesen a beteg térdéhez. Az ilyen kompromisszumos megoldások helyett a legújabb gyártási technológiák lehetővé teszik, hogy mindenki a saját testi adottságainak maximális figyelembevételével készült protézist kapja meg. A műtétek hatékonyságát a statisztikák is igazolják. Az egyik legtöbbet hivatkozott regiszter, a National Joint Registry for England and Wales adatai szerint a ConforMIS iTotal G2 térdprotézis alkalmazásával közel négyszer kisebb az esélye annak, hogy újra kellene operálni a beteget valami miatt.

További információt aSzent Magdolna Magánkórház weboldalán talál!

Forrás: hazipatika.com

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram