Melyik életkorban ideális a csípőprotézis beültetés?

csipoprotezis

Az American Joint Replacement Registry (AJRR) adatai szerint a sebészek 92 780 első csípőprotézis beültetést és 7 253 revíziót hajtottak végre az Egyesült Államokban 2016-ban. Az érintett páciensek átlagéletkora pedig 67 év volt. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 67 éves kor a legmegfelelőbb egy csípőprotézis beültetéshez? Attól függ.>>> 

Csípőprotézis beültetés: változások a korspektrum mindkét végén 

A csípőprotézis beültetéssel kapcsolatban korábban sokan gondolták úgy, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztályba tartozó páciensek sem ideális jelöltek ehhez a beavatkozáshoz.  

A fiatalabb emberek ugyanis jellemzően sokkal aktívabbak, ami a csípőprotézis gyorsabb elhasználódásához vezethet, a korspektrum ellenkező végén lévőknek pedig gyakran vannak olyan további egészségügyi problémái, amelyek kihívást jelenthetnek egy ilyen műtét elvégzésénél. 

Azonban a csípőprotézis beültetés megítélése mindkét populációban változik. A műtéthez használt anyagok fejlődésének, a továbbfejlesztett műtéti technikáknak és az egyre hatékonyabb műtét utáni terápiás eljárásoknak köszönhetően ma már a fiatalabb és az idősebb páciensek egyaránt profitálhatnak a csípőprotézis műtét által biztosított pozitív eredményekből. 

Az Arthritis Foundation (AF) két tanulmányt is készített a témában. Az egyikben megállapítást nyert, hogy sok 50 évnél fiatalabb felnőttnél beültetett csípőprotézis 35 évvel később is jól teljesít. A másik pedig megállapította, hogy a csípőprotézis beültetés a 90 évesek vagy az annál idősebbek esetében is viszonylag biztonságos

Az AF kitért arra is, hogy a csípőprotézis műtéten átesettek közül legtöbben az 50 és 80 év közötti korcsoportba tartoznak. Ez összhangban van az AJRR-adatokkal. 

Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy önmagában az életkor nem lehet meghatározó tényező egy-egy ilyen beavatkozás sikerességét és a beültetett protézis tartósságát illetően. Ezt sokkal inkább a csípőprotézis beültetés módja, technikája és a páciensek egyedi igényeire szabott műtéti eljárások befolyásolják. 

Életminőség és általános egészségi állapot 

A teljes csípőprotézis beültetés egy gyakori műtéti eljárás, ami drámai módon javíthat a műtéten átesett páciensek fájdalmain, mobilitásán és általános életminőségén. 

Az AF szakértői szerint a 90+-os korosztály viszonylag jó egészségi állapotnak örvend, de a korábban elszenvedett ízületi sérülések, az ízületi gyulladás és az idő előrehaladtával egyre jelentősebb mértékű porckopás erőteljesen kihat a független, minőségi életre és a mozgásszabadságra egyaránt.  

Ahelyett tehát, hogy az időskort döntő tényezőnek tekintenénk, a műtéti lehetőségeket a páciensek sajátos körülményeinek és általános egészségi állapotának összefüggésében kell mérlegelni. 

Kevésbé invazív megközelítés 

A csípőprotézis műtét utáni jobb eredmények elérése szempontjából jelentős tényező a sebészeti technikák fejlesztése – például a csípőprotézis elülső, izomátvágás nélküli megközelítése. 

A technika lényege, hogy a protézis beültetése a csípő körüli izmok sértése nélkül, az izmok között található anatómiai résen keresztül történik. Az elülső feltárásból végzett beavatkozás után Ön azonnal szabadon hajlíthatja, terhelheti a csípőjét, ami nagyságrendekkel gyorsabb visszatérést jelent a normális működéshez. 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét előnyei

  • Kisebb a bemetszés és a műtéti heg, ami kevesebb fájdalommal jár. 
  • Izmokat, ínakat nem sértjük, ami azonnali terhelhetőséget eredményez és csökkenti a csípő ficamodásának kockázatát. 
  • Nem lesz sántító a járás 
  • Kisebb vérvesztés, vérátömlesztés szükségessége extrémen ritka 
  • A protézis alkotóelemeinek pontosabb elhelyezése, ami csökkenti a ficamodás lehetőségét és növeli a protézis élettartamát, továbbá lehetővé teszi a pontos lábhossz beállítását. 
  • A műtét után nincs szükség korlátozásokra, tehát lényegesen gyorsabbá teszi a visszatérést a mindennapokba. 
  • Rövidebb (0-3 nap) kórházi tartózkodás, rövidebb rehabilitáció, zökkenőmentes gyógyulás. 

Ha csípőfájdalmat tapasztal, amely befolyásolja a mobilitását és az életminőségét, kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram