Izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét

Egy helyen minden, amit tudnia kell róla 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét egy olyan műtéti eljárás, melynek során a csípőízület sérült részeit mesterséges anyagokkal, ún. protézissel helyettesítjük, méghozzá a minimálisan invazív, azaz a csípő körüli lágyrészeket megkímélő elülső feltárásból.  

Milyen előnyei vannak az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtétnek a más eljárásokkal szemben? 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét átfogó tapasztalatot igénylő és lényegesen bonyolultabb eljárás, mint a hátsó vagy oldalirányú megközelítésből végzett beültetések.  

Az elülső feltárásból végzett beavatkozások az elmúlt évtizedben váltak egyre gyakoribbá és népszerűbbé, mert: 

 • minimálisan invazív technikával valósíthatók meg 
 • megkímélik a műtéti terület körüli ínakat és izmokat 
 • kevesebb vérzéssel és fájdalommal járnak 
 • gyorsabb és teljesebb felépülést eredményeznek 
 • a műtét utáni sántaság vagy tartós fájdalom esélyét a minimálisra csökkentik 
 • az új csípő stabilabb, mint más eljárásoknál 
 • a páciensek az operáció után néhány nappal segédeszköz nélkül járnak, néhány hét múlva pedig visszatérhetnek a megszokott életükhöz 
 • kórházi hazabocsátását követően néhány nappal akár vezethet is 

Mikor van szükség csípőprotézis beültetésre? 

A csípőprotézis műtét indokolt minden olyan esetben, amikor a csípőízület végérvényesen károsodott és a fájdalom más módon nem enyhíthető, továbbá, a járástávolság csökken, ill. a járás sántítóvá válik és mindez a mindennapi életvitelt jelentősen befolyásolja, illetve megnehezíti. 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét célja a csípő működésének és a mozgás tartományának javítása, illetve a sérült csípő fájdalmának megszüntetése, a lehető legkevésbé invazív módon. 

Az operációhoz vezető leggyakoribb okok a következők lehetnek: 

 • az életkorral összefüggő kopásos elváltozás – artrózis 
 • gyulladásos eredetű ízületi gyulladás – pl.: rheumatoid arthritis 
 • sérülés, baleseti okozta károsodás – traumás arthritis 
 • a combfej vérellátási zavara – combfej elhalás 
 • csípőficam és gyermekkori betegségek késői következménye 

Csípőprotézis műtét elülső feltárásból: mikor és mikor nem alkalmazható? 

Az izomsérüléssel nem járó elülső feltárás a legtöbb esetben alkalmazható. Kivételt jelenteknek korábbi betegségek, ill. sérülések eredményezte súlyos anatómiai deformitások, valamint a műtéti területre logó has (kötényhas). Ezzel a technikával bizonyos esetekben a korábban beültetett protézis cseréje, revíziója is elvégezhető.  

A műtét menete 

A beavatkozás regionális (gerinc) érzéstelenítéssel és nyugtató adásával vagy általános érzéstelenítéssel (altatás) történhet. Ezt követően a műtéti terület alapos fertőtlenítése, steril, egyszer használatos lepedőkkel való izolálása (a műtét körüli terület lefedése) majd a csípőízület elülső oldalán ejtett bemetszés következik, mely kb.: 6-8. cm hossz, lehet hosszanti vagy futhat a bikini vonalban is.  

A műtét során speciális eszközökkel kíméletesen el kell húzni az izomzatot az útból, majd az ízület látótérbe kerül. Az ízületi tok behasítását követően az ízületet alkotó csontok láthatóvá válnak. 

Ezután a combcsont felső részének, a combcsont gömbfejének eltávolítása történik, amit a medencecsonti árok, az ún. ízületi vápa porcmaradványainak eltávolítása követ. 

A combcsontba rögzített fém csap (protézis szár) és a kerámia gömbfej, valamint a az ízületi vápába rögzített fémhéj és vápa betét egymáshoz illesztése után a műtéti terület lezárása történik meg.  

Felépülési idő 

A beavatkozás utáni felépülési idő lényegesen rövidebb, mint más eljárások esetén, de fizioterápiára és egyéb rehabilitációt segítő tevékenységekre szükség lehet. 

Általában 4-6 héten belül a páciensek többsége visszatérhet a normális életvitelhez. Kivételt azok jelentenek, akik munkájuk során nehéz fizikai munkát végeznek. Esetükben akár két-három hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy korlátozások nélkül, teljesen munkaképessé váljanak.  

Milyen kilátásaik vannak az elülső feltárásból végzett csípőműtéten átesetteknek? 

Az izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét, a hagyományos csípőműtéttel szemben, bizonyítottan kevésbé fájdalmaskevesebb korlátozással jár és jelentősen növeli a mobilitást. Az ízület stabilabb, a ficamodásának a valószínűsége kisebb. A járás nem marad sántító, a műtét heg pedig esztétikusabb.  A műtétet követően vérátömlesztésre nincs szükség. Rövidebb a kórházi tartózkodás, gyorsabb a mindennapokba való visszatérés. Az eljárás biztonságos és hatékony, ugyanakkor a műtét kockázatai megegyeznek a többi csípőprotézis műtétével. Összeségében, az operáción átesettek kilátásai rövid és hosszabb távon is nagyon jók

Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram