Hatékony tippek a fogyáshoz csípőprotézis beültetés előtt

csípőprotézis beültetés

Csípőprotézis beültetés előtt áll, és túlsúllyal küzd? Akkor ez a cikk épp Önnek szól.

Miért fontos az ideális testsúly a csípőprotézis beültetés előtt? 

Alapvetően minden élethelyzetben ideális a normál testsúly fenntartása, csípőprotézis beültetés előtt pedig különösen. A jelentős mennyiségű extra súly hordozása ugyanis többféleképpen bonyolítja az életet. 

Ha Ön krónikus csípőfájdalommal küzd, a túlsúly felgyorsíthatja az állapotromlást és előidézheti a fájdalom súlyosbodását. Az alábbiakban adunk néhány tippet ahhoz, hogyan faraghat le a túlsúlyból, a csípőprotézis beültetést követő rehabilitáció sikerességének érdekében. 

Harc a normál testsúly visszaszerzéséért 

A csípőprotézis beültetés lehetővé teszi, hogy az érintettek újra élvezhessék a fájdalommentes élet örömeit. Ehhez azonban bizonyos áldozatokat is meg kell hozniuk, különösen akkor, ha túlsúllyal küzdenek.  

Az étrend és az életmód megváltoztatása önmagában már előnyös, az egészséges testsúly elérése azonban mindig hatalmas kihívást jelent, és könnyebben, illetve egészségesebben érhető el orvosi kontrollal vagy testsúly specialista segítségével. 

Mi a kapcsolat a testsúly és a csípőízület egészsége között? 

A csípő az emberi test egyik legfontosabb ízülete, amit folyamatosan használunk, pl. ha ülünk, állunk, sétálunk, futunk vagy sok más aktivitást végzünk. A csípő alapvetően ellenáll a mindennapi behatásoknak, a túlsúly azonban két módon is előidézheti a fájdalmát: 

  • A súlyfelesleg fokozott gyulladást okoz az egész testben, amivel hozzájárul a csípőízületi gyulladás és fájdalom kialakulásához. 
  • A túlsúly nagyobb nyomást gyakorol a csípőízületre, ezzel felgyorsítja a csípő öregedési folyamatát, azaz kopását. 

Mint minden mechanikus alkatrész, a csípő is olyan, hogy minél több stressz éri, annál gyorsabban kopik. Még ha csak 10 kg felesleg is van valakin, minden lépés során további több mint 50 kilós extra nyomás éri a csípőízületét. 

A csípőízületi porcok károsodása visszafordíthatatlan, kezeletlenül pedig súlyos elváltozásokhoz vezethet. Súlycsökkentéssel azonban a csípőízület részben tehermentesíthető, amivel a károsodások kialakulása jelentősen lassítható, és a fájdalom is csökkenthető. 

Bizonyos esetekben a súlycsökkentő program sikeressége a csípőprotézis műtét időpontját is kitolhatja. 

Néhány tanulmány kimutatta, hogy akár fél kg súlycsökkenéssel több mint 2,5 kg terhet lehet levenni a csípőízületekről.  

Miben más a csípőprotézis műtét, ha a páciens túlsúlyos? 

A túlsúly befolyásolja a csípőprotézis beültetés módját és a páciensek gyógyulását: 

  • A jelentős túlsúly növelheti a szövődmények kialakulásának esélyét a műtét alatt és után. 
  • A túlsúlyos páciensek testén vastagabb bőr alatti zsírréteg, ezért nehezebb hozzáférni a műtéti területhez. 
  • A műtét során nagyobb bemetszést kell ejteni, tehát több a szöveti sérülés. 
  • Az izomátvágás nélküli, elülső feltárásból tervezett műtét esetén a logó, ún. kötényhas műtéti akadályt és sebgyógyulási problémákat okozhat. 
  • A műtét tovább tarthat, a páciensek hosszabb ideig vannak altatásban. 
  • A túlsúlyos betegeknél nagyobb a fertőzések, vérrögök kialakulásának kockázata, és sebgyógyulási problémák is nagyobb eséllyel fordulhatnak elő. 

Túlsúlyosként a gyógyulási idő is hosszabb 

Még a legjobb csípősebészeknek is nehezebb a minimálisan invazív, izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetést elvégezni, ha a páciensek túlsúlyosak. A beavatkozás hosszabb bemetszés igényelhet, mely valamelyest több fájdalommal, több vérvesztéssel, és általánosan hosszabb gyógyulási idővel járhat. 

A csípőprotézis műtét során túlsúllyal küzdők valamelyest hosszabb idő alatt épülnek fel, később kezdhetnek a lépcsőn járni és mindennapi tevékenységeket végezni, mint a normál testsúlyú páciensek. 

Mennyit kell várni a műtétre túlsúlyosként, és milyen módszereket érdemes bevetni az ideális testsúly eléréséhez? 

Ahhoz, hogy a csípőprotézis beültetés időpontjában a páciensek a megfelelő testsúllyal rendelkezzenek, más-más módszerek és eltérő idő szükséges. Általánosságban a betegek testtömegindexét vesszük alapul. A testtömeg-index (BMI) határértéke 40, ideális esetben azonban ez a szám inkább 30. 

A testsúlycsökkentő módszerek mindenkinél másképp működnek, ezért érdemes személyre szabott segítséget kérni. 

Hatékony lehet az élelmiszernapló vezetése és a tudatos táplálkozás. Ha Ön túlsúlyos, fel kell ismernie, hogy mit kell ennie ahhoz, hogy egészséges legyen, mely élelmiszerek segíthetnek Önnek a fogyásban és melyek javíthatnak anyagcseréjén, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint a szénhidrátok egyensúlyának megtartása mellett. 

Az étkezéseket a fehérjékkel érdemes kezdeni, gyakran a zsírokkal együtt, majd a zöldségfélék és legvégül a szénhidrátok következnek. Ez utóbbiak felelősek ugyanis az elhízások legnagyobb százalékért, tehát ezekből érdemes a legkevesebbet fogyasztani egy-egy étkezés során. 

Nagyon fontos továbbá, hogy a reggelit ne hagyják el! A reggeli étkezés az éjszakai minimum 10-12 órás böjtölés után következzen. Az nem lényeges, hogy mit eszünk reggelire, de mindenképpen megfelelő fehérje tartalma legyen.  

Amennyiben a fogyás egyedül nem megy, érdemes specialistához fordulni. Az Insumed diéta megkezdése elött szakorvosi vizsgálat történik a túlsúly lehetséges okainak felderítése céljából.  

A mindennek módszernek ellenálló súlyfeleslegtől végső esetben sebészi módszerrel is megszabadulhatnak a páciensek. Gyomorgyűrű behelyezés vagy csőgyomor képzéssel drasztikus fogyás érhető el, bár ezekre csak ritkán van szükség. A túlsúly vagy a fogyás után megereszkedett bőr okozta kötényhas szintén sebészi módszerrel (hasplasztikával) sikeresen megszüntethető.   

Csípőfájdalom esetén kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram