Csípőprotézis beültetés: új technikák és technológiák

csipoprotezis

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt az évente elvégzett csípőprotézis műtétek száma világszerte, így Magyarországon is. A jelenleg ismert, fejlett műtéti technikák és technológiák segítségével Dr. Domán közel kétezer sikeres csípőprotézis beültetést hajtott végre.  

A különféle technikák és módszerek könnyebb megértése érdekében először érdemes megismerni, hogy miből is áll a protézis. 

 

A teljes csípőprotézis részei  

A csípőprotézis alapvetően három fő komponensből áll. A leggyakrabban alkalmazott cementmentes (vagyis ragasztó nélkül rögzülő) protézis szár komponense a combcsontba illeszkedik. Anyagát tekintve rendszerint titán ötvözetből készül és külső felülete texturált, valamint a csontos rögzülést elősegítő anyaggal (hidoxiapatit) borított. Az ízületi vápa (a protézis csésze komponense) a medencecsontban rögzül és szintén titánból készül és a szárhoz hasonló felülettel rendelkezik. A vápa fém részébe rendkívül tartós műanyag (sok keresztkötést tartalmazó polietilén, melyhez az oxidációt csökkentő E-vitamin kerül hozzáadásra) vagy kerámia betét kerül. A combfej funkcióját fém vagy kerámia gömbfej látja el, mely a combcsonti komponenshez, a protézis szárhoz rögzül.   

Most, hogy már megismerte, hogy miből áll a csípőprotézis, ismerje meg azokat az eljárásokat, amelyekkel a műtéti eredmény jobb lehet és Ön is jobban érezheti magát

A rendelkezésre álló új technológiák és eljárások megismerése segíthet abban, hogy jobban át lássa, mi vár Önre a műtét során és azt követően, illetve, hogy eredményesebben készülhessen fel a szükséges beavatkozásra. 

Műtét megtervezése digitális tervező szoftverrel 

A műtéti tervezés alapvető követelmény manapság csípőprotézis műtét elött. Ennek előfeltétele, hogy a műtétre váró beteg rendelkezzen megfelelő, kalibrálásra alkalmas röntgenfelvétellel, melyen mindkét csípőízület megfelelően ábrázolódik. A tervezés során a szoftver segítségével először beállítjuk a megfelelő nagyítást, hogy valós méréseket tudjunk eszközölni. A következő lépés a csípőízület forgási középpontjának, a combcsont tengelyének, majd a műtét előtti végtaghossz meghatározása. Ezt követően kiválaszthatók a megfelelő méretű és típusú komponensek, melyekkel visszaállítható az eredeti végtaghossz, forgási középpont és offset. A tervet kinyomtatva vagy műtői monitoron megjelenítve a műtét során folyamatosan segíti a sebészt protézis pontos beültetését. E nélkül a műtét csupán „vakrepülés”. A digitális műtéti tervezés alapján történő protézis beültetés leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor a műszaki tervek szerint építik fel a házat. Gondoljunk csak bele, hogy szeretnénk-e előzetes tervek nélkül felépült házban lakni?     

Számítógép-asszisztált protézis beültetés (navigáció)  

Ha már megvan az előzetes terv, a következő lépés a pontos kivitelezés. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy még a nagy tapasztalattal bíró sebészek sem képesek minden egyes alkalommal a tervezett pozícióban beültetni a protézis komponenseket. A műtét során a pontosság ugyan röntgen képerősítő alkalmazásával növelhető, de a komponensek pozíciójának, térbeli orientációjának megítélése szubjektív, nem számszerűsíthető.  A számítógép vezérelt, úgy nevezett navigációs eljárások során egy számítógép segíti a sebészt az ízületi implantátumok nagyon pontos elhelyezésében. Ez a technológia lehetővé teszi az operáló orvos számára, hogy a vápa komponens dőlését és antetorzióját (a vápa előre fordulása) fokra, a végtaghosszt és offset-et mm-re pontosan biztosítsa, vagyis, hogy a protézis komponensek a műtéti tervnek megfelelő helyzetbe kerüljenek. Szintén tanulmányok sora igazolja, hogy a nagyobb pontosság jobb műtéti eredményt és hosszabb élettartamot eredményezhet. 

Hogyan zajlik a folyamat?  

A legkorszerűbb, miniatürizált Naviswiss navigáció is, akárcsak a többi navigációs eszköz is infravörös fényt bocsájt ki. A műtét során a beteg csípő, ill. combcsontjához, valamint a beültető eszközökhöz ideiglenesen apró prizmákat (marker) rögzítünk, melyekről az infravörös fény visszatükröződik. A visszavert fényt a navigációs eszköz kamerái érzékelik. A számítógép az így nyert információból képes meghatározni a csontok és a beültető eszközök pontos helyzetét és segíti az implantátum megtervezett helyzetben való pontos beültetését. Az eljárás hasonlóan működik, mint a közlekedésben alkalmazott navigáció.  

Az eljárás előzetes CT vizsgálat nélkül is alkalmazható és csupán néhány perccel hosszabbítja meg a műtétet. 

 

Mozgásanalízis alapú műtéti tervezés és kivitelezés – Optimized Positioning System (OPS) 

A legújabb kutatások szerint rendkívül fontos figyelembe venni az ágyéki gerincünk, derekunk hatását a beültetendő csípőprotézisre. Ennek az az egyszerű oka, hogy a gerincünk a keresztcsonton keresztül mereven rögzül a medence csontunkhoz, ezáltal annak mozgásai a csontos medencénk előre, ill. hátrafelé történő billenő mozgásait eredményezi. A medencecsontba ültetett művi vápakomponens helyzete a gerinc mozgásaival folyamatosan változik.  

Az esetek egy részében a medencénk előre, ill. hátrafelé billenő mozgásai kóros irányúak és mértékűek lehetnek, melyek a beültetett protézis működésére és élettartamára negatív hatással lehetnek: a protézis kopó felszínek a peremszélen terhelődhetnek, implantátum impingement (ütközés) jelentkezhet, ill. a protézis ficamodhat.  

Az OPS eljárással az imént felsorolt problémák kiküszöbölhetők és a protézis életartama maximalizálható.  

Az eljárás két részből áll. 

1.Funkcionális analízis 

Radiológiai módszerekkel feltérképezésre kerül, hogy néhány, gyakran végzett hétköznapi tevékenység kapcsán (pl.: cipőfűző megkötése), egymáshoz képest hogyan mozog az ágyéki gerinc, a medencecsont, ill. a csípőízület. Ehhez néhány röntgenfelvétel és egy alacsony dózisú CT vizsgálat készítése szükséges. Az így nyert adatok számítógépes elemzése Ausztráliában történik. Szakképzett mérnökök a beteg anatómiáját, spino-pelvikus mobilitását (az ágyéki gerinc és a medence mozgásviszonyát) és funkcionális biomechanikáját figyelembe véve elkészítik az előzetes tervet, melyet a sebésznek az OPSInsight™ felhő alapú szoftver segítségével lehetősége van ellenőrizni és azon szükség szerint változtatni.  

2. A műtéti terv megvalósítása 

A műtét során a pontos combnyakreszekció (átvágás) magasságának és irányának meghatározásához a 3D nyomtatóval készült femorális PSI sablont alkalmazzuk. A combnyakhossz ily módon történő meghatározása biztosítja az eredeti végtaghossz és offset helyreállítását. Ezt követően, az acetabularis PSI sablont a csontos vápába helyezzük, majd egy lézerfényt kibocsájtó eszközt (lézermutatót) csatlakoztatunk hozzá, mely a falra fénypontot bocsájt. A csípőlapáthoz is egy csavar segítségével hasonló lézermutatót rögzítünk és az általa kibocsájtott fénypontot ráirányítjuk a sablonhoz csatlakoztatott lézermutató fénypontjára. Ez utóbbi referenciaként szolgál arra az időre, amíg a sablont eltávolítjuk és a protézis vápakomponensének a helyét kialakítjuk. A beültetni kívánt vápa komponens beültető nyelére is lézermutatót helyezünk és a csípőlapáthoz rögzített referencia lézer által a falra vetített fénypontot követve beültetjük a vápa komponenst. Ez az egyszerű eljárás lehetővé teszi a művi vápa mozgásanalízissel meghatározott térbeli orientációjának rekonstruálását. A protézis szár esetében az anterverzió és beültetési szint pontos megvalósítása érdekében megfelelő CT felvételek állnak rendelkezésre. A műtét végén a megfelelő hosszúságú fejrész kiválasztásával a végtaghossz helyreállítható.  

Minimálisan szöveti károsodással végzett műtéti feltárás  

A minimálisan invazív csípőműtétek során a csípő körüli szövetek károsodásának mértéke minimalizálható. A csípőízület megközelítése elölről, oldalról vagy hátsó irányból lehetséges. Az egyedüli valójában minimálisan invazív eljárás az ún. elülső (anterior vagy direkt anterior) feltárás, melyet még izomátvágás nélküli csípőprotézis beültetésként is ismerhetünk.  

 

Elülső feltárás  

Izomátvágás nélküli, elülső feltárásból végzett csípőprotézis beültetésről akkor beszélünk, amikor a sebész a csípő elülső részén végez bemetszést, nem pedig az oldalán vagy hátul. A műtét során a protézis egy természetes anatómiai résen kerül beültetésre, az izomzat teljes megkímélése mellett.  

Az elülső csípőprotézis műtét az utóbbi években nagyon népszerűvé vált, és nagy figyelmet kap. A sebészek többsége speciális asztalt használ erre az eljárásra, de a műtét biztonságosan elvégezhető anélkül is. Ez utóbbi technikának több előnye is van, mint a végtaghossz, a stabilitás és az impingement pontosabb ellenőrzésének lehetősége.   

Magyarországon extenzió nélkül, hagyományos műtőasztalon először Dr. Domán István Ph.D. csípő és térdprotézis specialista végzett csípőprotézis beültetést elülső feltárásból. Azóta mintegy kétezer műtétet végzett, így rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik ezen technikával kapcsolatban. 

 

Gyorsított rehabilitáció  

Egy másik gyakran alkalmazott eljárás az ún. Gyorsított Rehabilitációs Protokoll (Rapid Recovery Protocol -  Enhanced Recovery). 

Ennek lényege, hogy a páciensek állapotának felmérésével – beleértve az általános egészségi állapotukat, alkalmasságukat, kórtörténetüket – meghatározzuk a beteg gyógyulási programjának legmegfelelőbb tervét

Ez általában magában foglalja a fájdalom kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszerek kombinációjának adását, az érzéstelenítést, valamint a modern rehabilitációs módszereket, a lehető legnagyobb szintű mobilitás és a mozgásfunkció biztosítása érdekében. 

A teljes csípőprotézis beültetésről való döntés nem mindig könnyű, és alapos megfontolást igényel, önmaga, szerettei és sebésze részéről is. A tények megértése azonban segíthet abban, hogy tájékozottan vegyen részt az orvosával folytatott beszélgetésekben. 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram