Csípőfájdalom kezelése műtét nélkül

Csípőfájdalom esetén a páciensek gyakran kizárólag egy műtétben látják a megoldást, de szerencsére a helyzet nem mindig ennyire súlyos. Az esetek nagy részében ugyanis konzervatív terápiás módszerekkel is javulást érhetünk el. Hogy melyek ezek, és mikor alkalmazhatók sikeresen? Tudja meg a folytatásból!>>> 

Csípőfájdalom kezelése műtét nélkül: mikor lehetséges? 

Ahhoz, hogy a csípőfájdalom kezelési módja érthető legyen, először érdemes megismerni a csípő felépítését és megérteni a működését. 

A csípőízület a testünk egyik legnagyobb ízülete, egy gömbízület, melyet a combcsont végén található ún. combfejből és a medence részét képező vápából áll. A combcsont és a medence szalagos összeköttetésben vannak egymással, az ízületi felszíneket pedig porcréteg borítja. 

Ahhoz, hogy a csípőízület megfelelő módon működhessen, számtalan izom ered vagy tapad a combcsonton és a medencén, melyek közül a farizmok (gluteusok) a legismertebbek. A struktúrák egymással összehangoltan működnek, hogy stabil és fájdalommentes funkciót biztosítsanak a csípőízület számára. Ha a struktúrákon belül bármilyen működési zavar lép fel, az fájdalomhoz, sántításhoz vagy súlyosabb esetekben a ízületi mozgáspálya beszűküléshez (ízületi merevséghez) vezethet. 

Ha a csípőfájdalom nem múlik el, érdemes csípőspeciálistához fordulni. Az orvos különböző fizikális vizsgálatok és képalkotó eljárások segítségével állítja fel a diagnózist és határozza meg a kezelési tervet. 

A fájdalom sok esetben műtéti beavatkozás nélkül, kizárólag konzervatív terápiás eljárásokkal is megszüntethető.  

Melyek a csípőfájdalom leggyakoribb okai? 

  • Arthritis: Osteoarthritis (artrózis) és a rheumatoid arthritis a csípőízület porcfelszínének károsodásához, gyulladáshoz, fájdalomhoz, súlyos esetben súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezet. 
  • Tendinitis (íngyulladás): repetitív stressz az ínak irritációját, gyulladását, károsodását és funkcióvesztést eredményezhet
  • Bursitis (nyáktömlő gyulladás): a bursa egy folyadékkal telt tömlő, mely az izmok, ínak és a csontok között elhelyezkedve a szövetek egymáson való csúszását segíti elő. Túlterhelés vagy sérülés esetén azonban begyulladhat, ami kóros folyadékgyülemhez és fájdalomhoz vezet. 
  • Labrum sérülés: a labrum egy porcgyűrű, mely az ízületi vápa peremén fut körbe és fontos szerepe van az ízület stabilitásában és az ízületi folyadék porcfeszinek között tartásában. Sérülése sportolók között gyakoribb, hátterében sok esetben csípő ütközési szindróma (femoro-acetabularis impingement) áll 
  • avascularis necrosis (combfej elhalás): a combfej csontállományának vérellátási zavara, mely a combfej beroppanásával járhat. Hátterében több ok állhat, a leggyakrabban szteroid szedését követően észlelhető. 

Hogyan csökkenthető a fájdalom? 

A csípőfájdalom kezelési lehetőségei a következők: 

A fájdalmat okozó tevékenység elhagyása 

Amikor fájdalom jelentkezik, a legtöbben azonnal reagálnak és kerülni kezdik az azt kiváltó tevékenységet. Ha a fájdalom ennek ellenére sem múlik el, orvosi beavatkozást igénylő probléma állhat a háttérben.  

Gyógyszeres terápia 

vény nélkül kapható gyógyszerek (pl.: Algopyrin, paracetamol tartalmú készítmények), megfelelő körültekintéssel, biztonságosan és hatékonyan alkalmazhatók fájdalomcsillapításra. Hosszú távú használatuk azonban kerülendő. 

Ha a szabadon megvásárolható gyógyszerek nem bizonyulnak elég hatékonynak, a kezelőorvos vényköteles fájdalomcsillapító szedését (pl.: nem szteroid gyulladáscsökkentő) is javasolhatja. A gyógyszerek azonban nem szüntetik meg a kiváltó okot, márpedig súlyos és hosszan tartó csípőfájdalom esetén a kiváltó ok megszüntetése jelenti a megoldást.  

Testsúlykontroll  

Már egyszerű járás esetén is a testsúly többszörösével terhelődik a csípőízület, mely kocogásnál és futásnál még tovább fokozódik. Ennél fogva az ideális testtömeg feletti plusz kilók is csípőízületi túlterheléséhez vezetnek. 

Megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással a normál testsúly fenntartható, a túlsúly pedig csökkenthető, ami jelentős javulást hozhat a csípőfájdalommal élők életében. 

Injekciós kezelés 

Csípőfájdalom esetén a diagnózistól függően injekciós kezelésként szteroid, hyaluronsav, vérlemezkékben gazdag plazma (PRP), ill. őssejt jön szóba.  

Gyógytorna 

A gyógytorna számos csípőbetegség esetén alapvetően előírt konzervatív kezelési mód. A gyógytornászok vezetésével a páciensek javíthatják a csípő mobilitását és csökkenthetik a fájdalmat, a fenti állapotok közül számos esetben. 

A gyógytorna lényege, hogy a terápiás gyakorlatokon keresztül segítheti az izomerő és a rugalmasság fokozását. Más módszerek pedig, mint pl. a terápiás masszázs, alkalmasak lehetnek a kóros izomfeszülés és ezáltal a fájdalom csökkentésére egyaránt. 

A felsorolt eljárások bizonyos esetekben önmagukban és egymással kombinálva is eredményesen alkalmazhatók a csípő fájdalmas állapotainak kezelésére. 

Tehát amennyiben Önnek fáj a csípője, az nem jelenti automatikusan azt, hogy csípőprotézisre lesz szüksége. A szükséges kezelés meghatározása minden esetben pontos diagnózis után történik. 

Kérjen időpontot Dr. Domán István PhD csípő- és térdprotézis specialista személyes vagy online konzultációjára! 

Időpontfoglalás

Az alábbi elérhetőségek egyikén foglalhat időpontot konzultációra

Budapest

Tritonlife Duna Magánkórház
+36 70 659 8888

Pécs

Onyx Orvoscsoport
+36 72 270 052

Pécs

Da Vinci Magánklinika
+36 72 512 050
Copyright © 2024 Dr. Domán István | Minden jog fenntartva.
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram